Susu diketahui mempunyai banyak manfaat. Selain kaya dengan kalsium, susu juga adalah minuman yang memberikan pelbagai sumber nutrisi seperti protein, karbohidrat, lemak dan vitamin.
Walau bagaimanapun, adakah kebarangkalian susu boleh membahayakan kesihatan jika diambil terlalu banyak?
Risiko jika anak minum susu berlebihan
Berikut merupakan 4 alasan mengapa minum susu terlalu banyak boleh memberi kesan buruk, sama seperti jika tidak minum cukup susu:
Berat berlebihan dan obesiti
Menurut kajian yang dijalankan selama 3 tahun dalam kalangan kanak-kanak sekolah, mereka yang diberikan 3 gelas susu atau lebih setiap hari adalah lebih berat daripada kanak-kanak yang minum susu dalam jumlah yang lebih rendah.
Kajian menunjukkan bahawa penambahan pengambilan susu; tidak kira susu skim atau lemak penuh, tiada kaitan dengan kawalan berat badan, tetapi dikaitkan dengan obesiti kanak-kanak.
Ads
Kajian membuktikan bahawa walaupun tiada hubungan antara kenaikan berat badan dan lemak tenusu, namun kandungan kalsium dalam produk tenusu sebenarnya menggalakkan kenaikan berat badan.
Kekurangan zat besi dan anemia
Minum banyak susu boleh menyebabkan kalsium yang ada dalam susu, menghalang penyerapan dan penghasilan zat besi. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa paras zat besi kanak-kanak menurun dengan drastik selepas minum susu berlebihan.
Tambahan pula, memandangkan susu merupakan minuman yang tinggi tenaga yang menggalakkan kekenyangan pada tempoh yang lama, maka kanak-kanak yang minum terlalu banyak susu akan rasa kenyang sehinggakan mereka tidak mahu makan sebarang jenis makanan.
Kekurangan zat besi menghalang pengeluaran darah dan penghantaran oksigen, yang akan mengganggu prestasi kognitif dan perkembangan kanak-kanak.
Ads
Kekurangan zat besi yang berpanjangan menjurus kepada anemia, iaitu keadaan yang menimbulkan pelbagai bahaya pada kesihatan seperti lemah fizikal, kesukaran memberi tumpuan, sakit dada, tekanan darah rendah, dan peningkatan kecenderungan kepada jangkitan.
Pengambilan kerap dan berpanjangan untuk makanan yang tinggi tenaga, tetapi rendah serat seperti susu boleh membawa kepada sembelit atau pergerakan usus terbantut disebabkan kurangnya pengambilan serat – komponen penting untuk pergerakan usus yang sihat dan normal bagi semua peringkat umur individu.
Kanak-kanak yang kuat minum susu juga selalunya terlalu kenyang untuk makan makanan serat lain. Selain itu, prosedur pempasteuran atau UHT (Suhu Ultra Tinggi) juga dipercayai memusnahkan semua enzim yang diperlukan untuk susu dicerna dengan betul dalam tubuh.
Intolerans laktosa dan alahan
Jumlah susu yang boleh diminum oleh kanak-kanak bergantung kepada berapa banyak laktosa yang boleh dihasilkan. Sesetengah kanak-kanak mungkin boleh minum beberapa gelas susu sehari, sementara sesetengah yang lain hanya boleh minum beberapa hirupan susu sahaja.
Ads
Tanda-tanda intolerans laktosa termasuklah kejang dan kembung perut, serta cirit-birit. Sementara, alahan protein susu boleh menyebabkan simptom yang teruk seperti muntah-muntah, gatal, berdehit, atau juga anaphylaxis – masalah dengan pernafasan.
Pengambilan susu: Berapa banyak yang dianggap terlebih susu?
Kajian dilakukan oleh Canadian Institutes of Health Research dan St. Michael’s Hospital Foundation terhadap 1311 kanak-kanak sihat di Toronto, yang berusia lingkungan umur 2 hingga 5 tahun.
Pemerhatian kajian adalah pada paras vitamin D dan zat besi dalam sampel darah kanak-kanak, di samping memantau jumlah susu yang mereka ambil setiap hari, penyelidik menyimpulkan bahawa kanak-kanak disarankan minum susu sebanyak 500 mililiter setiap hari untuk mendapatkan paras zat besi dan vitamin D yang secukupnya.
Selain itu, kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak boleh minum susu lebih daripada 700 ml setiap hari.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ketika ini, lalu sahaja di mana-mana jalan raya pasti akan kelihatan gerai yang menjual buah durian.
Untuk golongan ibu menyusu sering kali timbul persoalan sama ada boleh makan durian atau tidak? Ikuti perkongsian daripada kaunselor laktasi ini.
Sejak kebelakangan ni, banyak betul orang kongsikan gambar durian di facebook, instagram dan media sosial yang lain.
Ada beberapa orang ibu menyusu tanyakan kepada saya, Boleh ke ibu menyusu makan durian?
Tak bahaya ke untuk baby nanti?
Betul ke durian ni milkbooster?
✓ Ibu menyusu boleh makan durian dan sebenarnya tiada pantang makanan untuk ibu menyusu kecuali anak memang ada alahan atau masalah kesihatan yang memang doktor nasihatkan supaya ibu elakkan makan.
✓ Tiada kajian yang menunjukkan makan durian memberi kesan kepada susu ibu atau baby. Jika ada ibu yang cakap bila makan durian, susu ibu jadi panas dan nanti baby meragam sakit perut. Tunggu dulu! Setiap baby tidak sama. Ibu cubalah dulu dan tengok jika ada kesan pada baby sendiri.
✓ Durian adalah milkbooster jika durian adalah buah kegemaran ibu. Bila ibu dapat makan durian, hati ibu gembira dan rasa seronok. Bila emosi ibu happy dan seronok, nah! itulah milkbooster nya! 😍
Kalau ibu tak suka bau apatah lagi makan durian, tapi paksa diri juga makan durian semata-mata anggap durian ini adalah milkbooster, maka milkbooster tersebut tidak berkesan sebab ibu tak enjoy pun makan durian tu.
Enjoy your breastfeeding journey. Penyusuan ibu tidak sepatutnya membebankan ibu sehingga terpaksa patuh kepada banyak pantang larang.
Ambilah pendekatan konsep bersederhana. Nak makan durian, kubis, kari, masakan pedas ke, makanlah. Tapi jangan berlebihan dan ambil dalam kuantiti yang sederhana ya. 😉
Fakta tentang buah durian:
1. Durian boleh meningkatkan berat badan
Buah durian mempunyai kalori yang tinggi. Sebiji durian yang purata beratnya 1kg mengandungi jumlah kalori 1400 kalori. Manakala seulas durian beratnya lebih kurang 40g mengandungi 59kalori.
2. Durian kaya dengan nutrien
Durian kaya dengan potassium, serat, vitamin C dan vitamin B kompleks, asid amno tryptopan (mungkin membantut tidur) tinggi potasium berbanding buah pisang.
3. Durian boleh memberi tenaga segera
Kandungan karbohidrat yang tinggi dalam bentuk gula ringkas boleh menjadi sumber tenaga segera.
Disebabkan durian mempunyai kandungan gula yang tinggi (gula ringkas seperti sukros, frusktosdan dan glukosa), buah ini memang tidak sesuai diambil oleh pesakit diabetes kecuali dalam kuantiti yang sedikir.
Elakkan pengambila berlebihan. Hanya 2 ulas durian untuk setiap hidangan,
Memang tak sabar rasanya nak perkenalkan anak dengan makanan setelah 6 bulan bayi hanya minum susu. Perasaan teruja itu memang tidak dapat dielakkan, lebih-lebih lagi jika ini pertama kali dalam hidup anda untuk memperkenalkan makanan kepada bayi. Namun dalam memperkenalkan pemakanan kepada bayi, anda tidak boleh memperkenalkan makanan sembarangan.
Kenapa? Ikuti perkongsian daripada dietitian ini.
Semua mommies excited bila anak dah cecah 6 bulan sebab anak dah boleh makan yeayyy. Dalam mimpi pun dah start nak plan nak bagi baby makan apa.
Tapi sebab baby masih lagi kecil, usus masih belum matang sepenuhnya dan perlu ambil langkah langkah penjagaan waktu nak perkenalkan makanan ke anak.
Ada banyak sebenarya kena ikut turutan;
1. Turutan jenis karbohidrat
2. Turutan jenis serat
3. Turutan kuantiti makan
4. Turutan kekerapan makanan
5. Turutan jenis protin
6. Turutan tekstur makanan
7. Turutan penurunan susu yang diambil
8. Berapa lama nak kenalkan
9. Campuran yang sesuai
10. Alat sesuai
Yup tak boleh main terus nak bagi je. Pening kan?
Hari ini tentang sumber protein sebab ini yang boleh membawa kepada side effects yang paling teruk sehingga boleh menyebabkan maut. Kenapa tak boleh kenalkan semua je sekaligus?
Protein mengandungi molekul atau bahan binaan yang kecil dan boleh memulakan tindakbalas immuniti badan untuk melawan molekul tersebut..ini adalah allergik.
Tapi setiap makanan protein saiz molekul tak sama. Maka kita kenalkan yang paling besar molekul (paling rendah keberangkalian untuk memulakan tindakbalas) kepada yang paling kecil. kalau untuk dewasa molekul paling kecil tu la kualtiti protein yang baik.
So apakah turutan untuk memperkenalkan protein?
6 – 7 bulan
Ayam dan daging..ingat masih perlu dimasak dan blend dengan halus
8-10 bulan
Ikan dan telur kuning..kenalkan satu satu sumber..belum sesuai lagi untuk campur campur banyak jenis protein
10-12 bulan
Seafood dan telur sebiji..telur putih secara sikit sikit (1sudu kecil sekali makan) dan seafood seperti udang,ketam (atau shellfish) apabila sudah cecah 12bulan. Masa ini juga boleh kenalkan cincang tambah dalam bubur/nasi lembik atau dipotong kasar untuk finger foods
12bulan ke atas
Kacang kekacang yang dimasak lembut..jgn bagi yang keras2 ye (kacang panggang, kacang dhaal,lain lain)
Masih perlu ingat tekstur juga perlu diubah mengikut perkembangan usia.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Mama papa tahu tak sebenarnya jamu anak dengan keledek lebih bagus dari french fries. Lagi bagus kalau mama papa boleh masak menggunakan airfryer kerana lebih sihat tanpa minyak.
Menurut perkongsian doktor otak, Dr. Rizal, sarapan untuk anak penting sebelum ke sekolah. Ibarat kereta yang diisi petrol. Kalau petrol penuh bergerak dari KL ke Ipoh dengan senang hati. Perjalanan panjang, petrol penuh.
Kalau petrol tinggal suku sahaja tiba-tiba kena ke Ipoh tanpa perlu penuhkan petrol. Agak-agak sampai atau tidak?
Sama macam baharu bangun tidur tidak makan apa-apa, perut kosong. Nutrisi dalam tubuh mungkin tinggal suku. Disuruh belajar sampai ke petang. Dapatkah belajar dalam keadaan begini?
Kebaikkan Keledek
Bagus untuk OTAK. Bagus untuk usus.
Saiz sederhana besar bekalkan 400% vitamin A.
Vitamin A untuk apa?
Vitamin A perlu untuk kulit. Untuk mata. Zaman ber’smart phone’ penting ambil vitamin ini.
Supaya mata tajam menikam walau dalam kelam. Pandangan tidak suram.
Dalam kajian yang dimuat di Journal Food Functional 2015, KELEDEK UNGU turunkan uric asid sebanyak 30%. Terima kasih pada anti oksidanya – anthocyanins.
Antara kelebihan lain:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protin.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Harvard menunjukkan ada 32% pengurangan risiko penyakit kanser paru-paru pada mereka yang memasukkan karotenoid dalam diet mereka. Karotenoid juga membantu mengurangkan kemungkinan serangan semula kanser pada tubuh.
Banyak lagi kebaikan KELEDEK UNGU. Dengan fiber yang tinggi ia tinggikan rasa kenyang. Laporan tentang ubi ini turunkan berat badan ada di Journal Nutritional Research 2011. Berat turun seawal minggu ke 4.
Boleh cuba. Masak dengan kreativiti masing masing. Yang penting hidup akan lebih sihat.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.