Menyambut kelahiran anak sendiri tentunya jadi satu pengalaman indah untuk dikenang. Tambah pula disambut oleh seorang bapa yang bukannya seorang bidan dan tidak pernah sebelum ini punya pengalaman menyambut kelahiran anak sendiri.

Syahful Affandy Zulfakar dalam perkongsiannya di Facebook terpaksa menjadi ‘bidan terjun’ menyambut kelahiran anak yang dilahirkan oleh isteri tercinta. Berikut adalah perkongsian yang dibuat:

Hikmah disebalik DNS(Did not start) Sekincan Ultra 50km

Tanggal 2.12.2019 jam 6.35am ditakdirkan aku sendiri sambut kelahiran baby dekat rumah

Baik,aku sediakan laporan lengkap dibawah sebagai kenangan abadi yg akan aku ingat sampai bila².

Dah pergi hospital tapi doktor suruh balik dulu sebab bukaan baru 1cm

1.12.2019_hari ahad jam 11.30pm aku hantar wife ke Hospital Tunku Ampuan Rahimah Klang sebab dia ngadu dah sakit sangat.sampai kat sana daftar siap² kat kaunter & wife pun dah salin pakaian masuk ke dalam buat pemeriksaan.aku tunggu kt ruang menunggu mcm suami² yg lain.

2.12.2019 – 2.30am_tunggu punya tunggu akhirnya doktor & nurse yg bertugas suruh balik dulu atas sebab laluan baru bukak 1cm.aku agak frust,wife ngadu sakit² tapi disuruh balik jugak sebab laluan baru terbuka 1cm & air ketuban pun belum pecah lagi.

IKLAN

3.30am_aku & wife sampai kat rumah.tinggal berdua je sebab anak sulung dah tinggalkan dengan kakak ipar kat bandar putera lebih kurang 4/5km jaraknya dari rumah aku.wife tak boleh tidur & duduk menyandar je sambil tahan sakit.aku dah tak boleh tahan,mata dah rabak so aku lelap²kan mata dulu.

Isteri menangis sakit nak bersalin, tengok dah terlentang dengan posisi nak beranak

6.05am_Aku sedar dari tidur sebab terdengar wife aku kat ruang tamu tengah teresak² menangis merengek² menahan sakit.aku cuba tenangkan dia sambil gosok² pinggang belakang dia bagi kurangkan rasa sakit.aku tanya wife,nak aku call ambulan tak?
Dia kata tak payah,dia takot klu laluan cm belum bukak besar lagi nanti pihak hospital suruh balik lagi.aku pun akurlah sebab tak pandai nak jangka gambaran kesakitan wife aku tu dah tahap mana.takpelah,aku mintak dia masuk bilik untuk bersiap² pergi hospital.

6.30am_Aku masuk bilik nak mandi siap² aku tengok wife aku dah terlentang dengan posisi betul² nak beranak dah.MasyaAllah,terkesima aku tengok ada benda putih dah nak keluar.aku dah semakin panic.aku punya panic tu Allah shj la yg tau.Allahu Akbar!!!
Dengan pantasnya aku capai fon aku call ambulan mintak datang lepas tu aku call kakak ipar mintak datang jugak support aku.

6.35_Keadaan dah semakin memuncak,wife aku dah teriak “abg,baby nak keluar dah ni.baby nak keluar dah ni”.aku punya panic plus dengan menggigil satu badan.aku dah takde pilihan lain & tak sempat nak mintak tolong kat sesapa dah.aku kene sambut jugak baby ni.last² aku azan kat dalam bilik,siap azan aku pegang kedua lutut wife aku & ready untuk sambut baby.aku tengok benda putih tadi dah semakin tersembul nak keluar.dengan tenang aku mintak wife aku tarik nafas tinggi² & lepaskan.tarik nafas tinggi² & lepaskan.kali ke-3 dia tarik nafas tinggi² aku mintak dia teran semampu yg dia boleh.wife aku pun teran tapi tak berhasil.kali ke-4 aku mintak dia teran aku nampak kepala baby dah keluar.aku tarik kepala baby dengan berhati² & aku mintak wife aku terus teran habis².2,3 kali dia teran aku nampak bahu baby,ok time ni lah,aku seluk jari telunjuk untuk tarik ketiak baby & baby pun berjaya dibawa keluar.lepas tu laju lah ketulan² darah pun ikut keluar sekali.kelam kabut jugak nak pegang baby yg baru lahir ni sebab masih berlendir ibarat macam pegang sabun besar yg licin beb.

Baby Selamat dilahirkan

6.40am_Baby selamat dilahirkan.aku terus tengok muka wife aku,jelas nampak dia dah lega dalam kesakitan.syukurlah ibu selamat.aku tengok baby pulak.dari tadi senyap takde respon.sekali lagi aku panic sebab baby takde respon.ohhh rupa²nya muka baby masih terlindung dalam kantung.aku pun selak/koyakkan kantung tu baru lah nampak jelas mulut,bibir & lidah baby.aku terlangkupkan baby ke tangan kiri sambil gosok²kan belakang badan baby & tak lama tu baby pun teriak menangis. . .Alhamdulillahhhhh baby pun selamat.gugur semua rasa panic aku tadi & keadaan pun dah tenang aku pun qamatkan baby.Dari pada mula² wife aku teran nak beranak tadi sampai lah baby keluar sepenuhnya aku rasa dalam tempoh masa 5 minit je.fuhhh jadi pak bidan aku hari ni

Tak lama lepas tu kakak ipar aku Suraini Kamaruddin pun sampai,aku pun serahkan baby kat kak ipar aku pegangkan.dekat 15 minit jugak tunggu ambulan sampai ke rumah.dah sampai diorg pulak buat kerja bersihkan baby & tarik uri keluar.dah siap semua tak lama tu wife & baby pun dibawa ke hopital tunku ampuan rahimah klang.

Syukur ke hadrat Allah S.W.T yg telah beri aku kekuatan utk sambut sendiri baby aku kat rumah dan permudahkan serta melancarkan proses kelahiran baby.


.Terima kasih “Ya Rahman & Ya Rahim”.

Terima kasih & tahniah isteri tercinta حمیسھ قمرودپن yg berjaya lahirkan zuriat dirumah.

Terima kasih juga kpd ahli keluarga Mak,ayah,adik beradik & adik beradik ipar duai serta sahabat² yg mendoakan.

Sungguh,seumur hidup aku inilah pengalaman yg paling manis beb.

Kesimpulannya. . .”Hadza Min Fadlee rabbi”(Ini semua kurnian tuhanku)

#PengalamanBerharga #PakBidan #BidangTerjun #BidanEkspres
#AnakKeDua #BabyGirl #SyukurAlhamdulillah.

Sumber: Syahful Affandy Zulfakar