Anak kadang-kadang ada harinya tak nak makan nasi. Sebagai ibu, kita perlu pelbagaikan menu untuk si manja. Yang penting menu yang disediakan cukup khasiatnya yang diperlukan oleh si manja. Kalau anak tak nak makan nasi, mama semua boleh cuba resipi Chicken Rice Ball yang mudah ini, tetap menggunakan nasi sebagai bahannya.
Ada masalah anak tak mau makan nasi? Anak tak mau suap sebab nak pegang sendiri pulak? Bolehlah buatkan Chicken Rice Ball macam #NadhifMateen makan ni
Bahan-bahanya;
? Nasi
? Dada ayam
? Lobak (potong dadu)
? Telor
? Tepung Faiza (sikit je untuk golek2) *tak letak pun takpe
? Blend kasar manja2 je (nasi + telor + lobak + ayam)
? Bentukkan bulat2, golek2 kat tepung & bekukan atau chiller
? Goreng atau kukus
Anak ummi nak masuk 11 bulan + 2 batang gigi. Ummi punya bebola terbeso sikit jadi kenalah tolong belahkan bebola tu kecik sikit sebelum dia makan.
Selamat mencuba. Resipi ini dapat dari group Happy Baby Foods Malaysia dan resipi diolah mengikut kesesuaian baby saya.
Sumber: IejaAMajid
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Berpantang Simple 5 Langkah. Sedap & Suami Pun Confirm Boleh Masak
Dalam keadaan tertentu, ada di kalangan ibu bersalin dan suaminya lebih selesa memilih berpantang sendiri di rumah kerana tidak mahu menyusahkan orang lain.
Jadi, dalam keadaan sebeginilah, suami perlu menjalankan tanggungjawabnya. Memandangkan isteri masih lemah, dia memerlukan sokongan dan bantuan daripada suami untuk beberapa urusan termasuklah hidangan makanan berpantang.
Di sini Pa&Ma kongsikan resepi-resipi yang boleh para suami sediakan. Langkah penyediaannya mudah sahaja. Pasti selepas ini suami boleh dipanggil papa chef!
Ikan panggang
1. Basuh bersih ikan pilihan. Ikan yang sesuai semasa berpantang ialah ikan berisi seperti merah, tenggiri dan lain-lain.
2. Lumurkan garam, kunyit dan lada hitam pada badan ikan.
3. Balut ikan dengan daun kunyit atau daun pisang.
4. Panggang menggunakan pemanggang ajaib.
5. Setelah masak, buang daun pembalut ikan. Sedia untuk dihidangkan.
Singgang ikan
1. Hiris nipis kunyit hidup, lengkuas, bawang putih.
2. Masukkan bahan yang dihiris bersama asam keping ke dalam periuk yang berisi air.
3. Didihkan dengan api yang perlahan. Biarkan ia mendidih agak lama supaya rasa bahan-bahan sebati bersatu.
4. Setelah itu masukkan ikan pilihan.
5. Perasakan dengan garam. Angkat apabila ikan sudah masak.
Sup ikan
1. Panaskan sedikit minyak zaitun.
2. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia bersama kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan air secukupnya.
4. Setelah mendidih, masukkan ikan, lada hitam dan sedikit garam.
5. Taburkan daun sup dan siap dihidang
Ikan goreng berhalia
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Goreng dengan sedikit minyak.
3. Baki minyak gorengan ikan digunakan untuk menumis hirisan halia, bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan sedikit air ke dalam bahan tumisan.
5. Kemudian satukan ikan yang sudah digoreng tadi ke dalam tumisan ini.
Ikan bakar berserai
1. Bersihkan ikan. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan.
2. Balut dengan daun pisang atau daun kunyit dan bakar menggunakan pemanggang ajaib.
3. Di dalam kuali lain, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia serta serai yang diketuk.
4. Masukkan sedikit air asam jawa dan biarkan mendidih seketika.
5. Akhirnya masukkan ikan yang telah dibakar tadi.
Ikan stim
1. Bersihkan ikan. Lumur ikan dengan garam.
2. Hiris nipis bawang besar, bawang putih, halia, serai, daun limau purut.
3. Potong lobak merah dan batang saderi mengikut bentuk kesukaan.
4. Letakkan ikan dan semua bahan hirisan di dalam satu bekas.
5. Kukus sehingga ikan masak.
Ayam bakar
1. Basuh ayam sehingga bersih
2. Kisar bawang besar, bawang putih, dan halia.
3. Kemudian satukan serbuk lada hitam, madu, sedikit garam dan gula ke dalam bahan kisar.
4. Perap ayam dengan bahan yang telah disatukan
5. Bakar menggunakan pemanggang ajaib
Sup daging
1. Potong daging dan bersihkan
2. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
3. Masukkan air dan daging.
4. Didihkan sehingga daging empuk
5. Masukkan hirisan lobak merah dan daun sup. Sedia untuk dihidangkan.
Kerabu
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat
2. Goreng bahan ini tanpa minyak sehingga bahan kering
3. Bersihkan apa-apa jenis ulam yang sesuai dimakan ketika berpantang.
4. Hiris halus kesemuanya.
5. Gaulkan bahan perencah dengan hirisan ulam yang telah disediakan.
Sup lobak putih
1. Rebus lobak putih sehingga empuk dan toskan airnya.
2. Di dalam periuk berasingan, panaskan minyak zaitun. Tumis hirisan bawang putih sehingga layu.
3. Masukkan ikan bilis dan tumis seketika.
4. Masukkan air dan didihkan sebentar.
5. Bila sup mendidih, masukkan lobak putih dan sedikit lada hitam. Perasakan dengan garam.
Kredit Gambar: Google
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lemang Kukus Guna Cawan, Sama Macam Lemang Bakar. Lebih Mudah & Sedap!
Kalau dahulu, nak mendapatkan lemang harus bergotong-royong menyiapkan tempat membakar atau pilihan lain beli yang sudah siap dibakar. Tapi sekarang resipi itu sendiri telah diinovasikan agar memudahkan sesiapa sahaja yang teringin untuk makan juadah tersebut tanpa mengira masa. Senang kata, buat sendiri lebih jimat dan puas.
Baca: Ada Cara Nak Kukus Pulut Kuning Agar Tak Basi & Tahan Lama. Ikut Resipi Mudah Ini
Puan Bonda Danry berkongsi resipi lemang kukus yang mudah dan wajib dicuba. Memandangkan raya tahun ini tidak dibenarkan pulang kerana PKP masih berjalan seperti biasa, jadi terpaksa la buat lemang kukus sendiri kan?
Semalam suami request nak rendang ayam, lama tak makan katanya… Dah alang-alang masak rendang bonda tengok pulut ada, santan ada… Jadi try ler buat lemang kukus, suami kata lulus, berulang kali dia duk makan nasi&rendang, lemang&rendang..
LEMANG KUKUS
Bahan-bahan
*2 cawan beras pulut dibasuh bersih, tak perlu rendam
*1 kotak santan (kecil) dicampur sedikit air dan sedikit garam
*daun pisang
*cawan
*pengukus
Cara-cara
-Ukur daun pisang mengikut besar cawan dan letakkan daun pisang tersebut di dalam cawan
-Masukkan beras pulut sama rata dengan semua cawan
-Kemudian masukkan santan ke dalam cawan-cawan tersebut… Lebihkan sikit dari paras beras pulut
-Kemudian masukkan ke dalam pengukus yang telah dipanaskan
-Kukus selama 45minit
-Dekat masa nak masak.. Cucuk lemang dengan garfu, tengok tengahnya dah masak atau tidak
-Lemang dah masak…tunggu sejuk baru potong
Note: kalau nak rasa fefeling lemang bakar, keluarkan lemang dari cawan… Bakar sekejap atas pan sampai garing… Dah sejuk, baru potong
Baca: Nasi Goreng Isi Ketam, Resipi Padu. Terasa Lemak Isi Ketam, Makan Pun Bertambah!
SIAP UNTUK DIHIDANG
🌹SELAMAT MENCUBA🌹
Sumber: Bonda Danry
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sosej Bersayur Untuk Anak Yang Tak Makan Sayur. Memang Tak Cukup Satu!
Anak-anak memang gemarkan makanan bergoreng lebih-lebih lagi sosej. Kalau beli di kedai memang kita tahu kandungan bahan dalam sosej sangat tidak selamat untuk anak-anak dan keluarga kita.
Jadi mama papa boleh sediakan sendiri sosej dengan menggunakan resipi mudah ini. Anak-anak pun confirm suka. Bila buat sendiri mama papa boleh tambah sayur dalam bahan-bahan secara tak langsung anak yang tak suka makan sayur pun akan makan sayur. Selamat mencuba!
Bahan-bahan;
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Sedikit garam
1 sudu stok ayam(boleh guna 1 ketul kiub ayam)
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung
Sedikit daun oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Cara Penyediaan;
Masukkan semua bahan dalam blender.Blender sampai lumat.
Bahan yang telah siap diblender.
Jika adunan terlalu pekat dan padat boleh masukkan sedikit air supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam plastik. Gaul rata.
Masukkan ke dalam plastik
Masukkan separuh adunan ke dalam plastik dan pastikan tak penuh takut melimpah masa ditekan nanti.
Potong sedikit bahagian hujung plastik
Masukkan adunan dalam plastik aiskerim.Pastikan bahagian hujung lagi satu plastik telah digunting untuk mengelakkan tekanan dan memudahkan adunan dimasukkan. Bila siap ikat kedua hujung plastik aiskerim.
Untuk yang tak suka guna plastik aiskerim boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
Paipkan adunan memanjang mengikut kesesuaian.Gulung kemas dan ikat bahagian hujung gulungan tadi.
Adunan yang telah siap dibungkus.
Sosej yang telah siap dikukus.Angkat dan sejukan.
Buka bungkusan tadi. Jika banyak bolehlah disimpan didalam bekas dan difrozenkan. Boleh masak bila2 suka.
Panaskan minyak dan boleh digoreng. Boleh dibakar guna pan atau oven.
Balik-balikkan. Goreng sampai kekuningan. Dah sia bolehlah diangkat.
Sosej yang telah siap digoreng. Sosej kegemaran anak-anak. Lebih baik buat sendiri sebab kita tau isi kandungannya.
Selamat mencuba.
Kredit: Rahsia Dapur
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI