Bosan menikmati sajian nasi setiap hari, apa kata bawakan ayam panggang terkenal, Nando’s ke rumah dengan cuba menyediakan nya sendiri untuk anak-anak.
Sos masam dan pedas yang dikongsikan oleh doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan ini memang nampak menyelerakan. Nak buat pun nampak cukup mudah. Jom cuba ikuti resipi yang dikongsikan olehnya.
Apa kata kita masak resepi ayam dari Afrika Selatan. Pernah makan ayam Nando’s? Ya, kita masak Ayam Peri Peri macam dekat Nando’s tu. Kita buat sos dia sekali!
Bahan-bahan: (2-3 orang)
½ ekor ayam
1 biji tomato
3 tangkai cili merah
4 ulas bawang putih
½ biji bawang merah /Holland
2 sudu serbuk paprika/cili
1 biji lemon
1 cubit oregano
1 cubit parsli
2 sudu minyak
Garam dan gula secukup rasa
Saya guna ayam bahagian pinggul dan peha. Jika nak diet gunakan bahagian dada ayam, ambil isi dia sahaja. Bersihkan dan tos air sampai kering.
Sementara tunggu ayam ditos. Kita sediakan bahan-bahan untuk buat perapan ayam. Jika nak pedas, lebihkan cili merah, atau tambah cili padi.
Bakar bahan-bahan untuk dapatkan aroma smoky. Tu bukan terhangus, tapi memang sengaja dibakar sampai macam tu. Jika tak nak bakar, celur bahan-bahan sampai lembut.
Lepas bakar, masukkan dalam pengisar. Letak oregano, parsli dan serbuk paprika. Kalau tak ada paprika, guna serbuk cili pun boleh.
Ads
Perah separuh lemon. Saya tak ada lemon, jadi saya gantikan dengan limau nipis.
Masukkan minyak 2 sudu. Boleh guna minyak zaitun, minyak sawit, minyak jagung, dan sebagainya. Letak garam dan gula secukupnya, dan kisar sehingga halus.
Tuang bahan kisar ke atas ayam. Perap ayam selama 1-2 jam dalam peti ais agar ramuan meresap ke dalam isi ayam.
Di Nando’s, ayam dibakar atas api. Di rumah kita bakar dalam ketuhar sahajalah. Tapi untuk dapatkan kesan “bakar”, kita bakar atas kuali dulu. Kalau nak bakar atas kuali macam ni sampai masak pun boleh.
Bakar dua-dua belah. Sementara bakar ayam atas kuali panaskan ketuhar dahulu ke suhu 180°C.
Ads
Dah ada kesan bakar, boleh angkat ayam dan letak atas dulang pembakar. Alas kertas minyak supaya mudah nak bersihkan dulang nanti.
Kelar ayam, dan masukkan dalam ketuhar. Set oven pada 180°C, bakar selama 30 minit jika oven ada setting convection.
Jika tak ada setting convention, bakar lama sikit. Dalam 45 minit. Jika tak cukup lama, nanti dalam dia tak masak.
Sementara tunggu ayam dibakar. Kita sambung buat sos peri peri. Bahan perapan tadi, kena tambah air dan ditapis. Kalau tak tapis, nanti sos berketul-ketul.
Ads
Cantik warna sos peri-peri ni, kan? Panaskan. Tambah garam dan gula secukupnya. Sos ni patut rasa pedas, dan masam. Kalau tak cukup masam, perah lebihan lemon tadi. Limau nipis saya dah habis, jadi saya tambah cuka untuk tambah masam.
Rasa dah OK, tapi sos ni kurang likat, jadi saya pekatkan dengan tepung jagung. Sos likat baru melekat pada ayam.
Yeya ayam dah siap bakar! Bau ayam, bau sitrus memang mengancam. Semerbak bau dia bila keluar dari ketuhar.
Semasa saya siapkan ayam. Isteri saya buat coleslaw dan goreng kentang. Coleslaw tu dia buat dengan kobis, lobak merah, bawang, mayonis, garam dan lemon. Eh, ada lemon? Biasalah kalau suami cari mesti tak jumpa. Kena isteri juga cari.
Hidang cantik dalam pinggan. Paduan ayam yang di tuang sos peri-peri yang pedas, dan coleslaw yang lemak dan sejuk, memang menyelerakan. Kentang tu pun sedap cicah dengan sos peri-peri.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resipi kuih Bawang Gunting ni seakan sama dengan resipi kuih gunting atau kerepek gunting. Tetapi apa yang membezakannya adalah kuih bawang gunting ni kita bawakan resipi dari negara jiran, Indonesia. Rasa yang unik dan rangup membuatkan kita ketagih.
Kisarkan 15 biji bawang merah dan 5 biji bawang putih bersama santan sehingga halus.
Masukkan hasil bahan yang dikisar tadi ke dalam tepung dan masukkan satu biji telur, 2 sudu besar minyak masak, 1 sudu majerin, 1 paket kecil serbuk perasa, 1 sudu gula, 1 sudu lada hitam dan daun saderi yang dihiris halus.
masukkan air sedikit demi sedikit, kacaukan kesemua bahan sehingga menjadi doh.
Gunting mengikut saiz yang anda suka dan boleh mula goreng dalam minyak panas.
Boleh angkat selepas garing dan bertukar warna keemasan.
Tapis dan sejukkan, simpan dalam bekas kedap udara.
Dah siap satu “cemilan” di hari raya. Mudah bukan? Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jom perkenalkan pelbagai kombinasi makanan pada bayi. Resipi yang dikongsi oleh ibu ini sesuai untuk bayi berumur 8 bulan ke atas dan yang paling penting cukup khasiatnya!
1. Tumis Bawang dengan Unsalted Butter sehingga naik bau. Kemudian masukkan sedikit Tepung gandum dan kacau.
2. Masukkan Ayam cincang dan masak sekejap.
3. Masukkan Carrot yang dipotong dadu.
4. Masukkan Susu Full Cream dan Cream Cheese.
5. Masukkan Blackpepper dan Parsley.
6. Sejukkan Inti. Kemudian Boleh bentukkan Pie.
7. Sapu Telur dan tabur sedikit Parsley.
8. Bakar Suhu 160C 15Min.
1. Kukus Ubi kentang sehingga lembut.
2. Lenyek Ubi dengan Unsalted Butter dan sedikit Susu Full Cream.
3. Gaul ayam dengan Tepung Jagung , mixed herbs dan goreng.
4. Panaskan kuali, masukkan unsalted butter kemudian masukkan sedikit Tepung gandum.
5. Masukkan Susu Full Cream, Cream Cheese, Cheese Block, Blackpepper dan Parsley.
1. Kisar Kering dada ayam yang mentah.
2. Kisar kering Roti sehingga menjadi Serbuk.
3. Satukan kesemua bahan kecuali Telur dan Breadcrumbs.
4. Gaul sebati kesemua bahan. Dan bentukkan mengikut kesukaan.
5. Celup dalam telur kemudian salut dengan breadcrumbs.
6. Goreng sehingga keperangan.
It’s Done!!
Makan dengan Creamy Pumpkin Sauce. Resepi mommy dah pernah share.
Breadcrumbs nak buat sendiri pun boleh. Roti bakar kejap dan blend kering. Boleh buat stock frozen, lepas dah salut dengan breadcrumbs.
1. Lenyekkan Roti bagi leper sedikit.
2. Sapu cream cheese
3. Potong pisang dan susun atas roti. Susan pisang 2 baris sahaja.
4. Gulung roti dan celup dalam telur. Kemudian goreng.
Selain donat, karipap juga antara makanan yang disukai anak-anak kita. Rasanya yang rangup ditambah pula dengan inti padunya, buat anak makan bertambah. Tak sebiji, pasti nak lagi.
Jika dahulu kita boleh membeli di kedai, PKP pastinya masa terbaik untuk mama mencuba sendiri di rumah. Nak hasilkan karipap pusing yang rangup dan sedap? Ini cara ringkas tetapi gerenti jadi yang dikongsikan oleh ibu ini, Fafae Mimie. Jom cuba!
Resepi karipap pusing rangup tapi start snap gambar separuh, tak snap dari awal. Untuk frozen boleh bakar jap kat oven 180c, 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan bekukan.
Doh A:
4 cawan tepung gandum
1 cawan air + 1 sudu teh garam
2 sudu marjerin
Satukan Doh A dan uli sampai jadi doh tak melekat kat tangan. Kemudian bahagikan kepada 3 doh, bulatkan.
Doh B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
Uli doh B sampai jadi doh, bahagikan pada 3 bahagian. Semua suhu biasa, tak payah panaskan minyak/air.
Masukkan doh B ke dalam doh A. Bulatkan. Lepas tu gelek adunan macam dalam gambar.
Gulung sampai habis.
Kemudian pusing dan leperkan.
Gulung lagi sampai habis.
Dan bahagi pada 7 hingga 10 bahagian.
Potong guna pisau tajam.
Selit yang hujung tu kat bawah. Penyek guna tapak tangan dulu sikit.
Lepas tu baru gelek guna pencanai. Yang atas ni belah luar karipap tau.
Masuk inti dan kelim. Inti boleh ikut resipi masing-masing.
Siap sedia digoreng!
Saya guna cup baking 1/2 cawan tu dapat 30 ketul karipap sebab guna acuan karipap besar.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
"Bersih mayat (jenazah) dia, bang. Tak ada darah pun. Kecuali di dagu sikit ja. Itu pun nampak seolah-olah cedera ringan."Kongsi saksi kejadian kemalangan maut...