Kacang Sira Pedas Manis, Kudap Rangup Hari Raya. Mesti Habis Satu Balang!

Share

Hari raya mestilah nak kena ada kudapan dekat atas meja makan. Kuih raya ke, rempeyek ke, asam ke. Nama pun raya kan, mestilah nak hiding macam- macam untuk tetamu. Boleh juga hidangkan kacang sira manis pedas untuk tetamu yang datang beraya.

Kacang sira pedas manis ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat rangup- rangup. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah! Tak cukup satu balang, kena buat banyak- banyak.

Jom lihat resipi yang dikongsikan. resepi ini dikongsikan oleh Nama Saya Siti Aisyah di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.

RESEPI KACANG SIRA PEDAS MANIS

Sumber foto: Facebook Nama Saya Siti Aisyah

Lama tak post kat sini… saya selalu buat kacang sira pedas manis ni time raya… bahan dia simple sangat… tak raya pun boleh je buat… syok juga mengunyah kacang ni sambal tengok tv… hehe…

Bahan- bahan:
– 1kh kacang tanah (digoreng)
– ½ kg ikan bilis (digoreng)
– Serbuk cili (ikit kepedasan yang kita nak)
– 4 senduk gula pasir
– 2 sudu kfc garam (tak letak pun takpe, dalam resipi asal takde, saya tambah sendiri)
– Air

Sumber foto: Facebook Nama Saya Siti Aisyah

Cara- cara:
1. Masukkan serbuk cili dan sedikit air dalam kuali, jangan cair sangat. Kacau sekejap- sekejap, jangan sampai hangit.
2. Lepastu masukkan gula pasir dan garam, kacau lagi, sentiasa kacau. Api kena jaga, kecil sahaja, takut gula hangit.
3. Bila gula dah betul- betul cair, berbuih dan nampak pekat. Boleh masukkan kacang tanah dan ikan bilis yang siap digoreng, api tu kecil je tau.
4. Kacau rata semua bahan, mula- mula memang susah sikit nak kacau sebab dia melekat- leka, kacau lama sikit sampai dia jadi betul- betul kering.
5. Bila dah kering, bolehlah angkat dan letak dalam talam, sejukkan sekejap, jangan sejukkan bawah kipas angin, takut lemau, bila dah betul- betul sejuk, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara… siap!

Baca Juga:

Puding Tutti Fruity Warna- Warni, Potluck Jamuan Hari Raya Sekolah. Confirm Licin Makan Dengan Rakan Kelas Dan Guru!

Macaroni Cheese Bakar Dalam Cawan, Hidangan Untuk Pelbagai Jamuan. Lain Daripada Yang Lain!

Pencuci Mulut Puding Jagung Sedap Dimakan Sejuk. Hidangan Minum Petang Seisi Keluarga!

Simple sahaja resipi yang dikongsikan. boleh buat untuk juadah raya ataupun kudap- kudap sambal berborak atau sambal menonton siaran kegemaran. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)

Published by
Zetty Mazlan