Kaki Ayam Jangan Buang, Mama Boleh Sediakan Sup Kaki Ayam Untuk Tingkatkan Antibodi Anak!

Share

Kita selalu abaikan bahagian kaki ayam kerana merasakan kurang enak. Hakikatnya bahagian inilah yang paling berkhasiat buat semua terutama anak kita. Bagi ibu yang ada masalah anak kerap sakit atau kurang berat badan, baik sediakan stok sup ini.

Resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Farhatun Osman ni memang mudah dan ringkas nak sediakannya. Jom cuba.

Naikkan Berat & Antibodi Anak


Selain daripada untuk tambah perasa, CFS ni boleh kuatkan antibodi anak. CFS ini punca lemak baik & for mom yang nak naikkan berat anak boleh cuba buat.

Chicken Feet Stock (CFS) & Tomato Paste in the houseee ? Restock untuk Cik Auji masa weekend haritu. To be frank, since pakai CFS ni, alhamdulillah Auji memang jarang sakit dengan izin Allah. Buat memang renyah tapi insyaAllah memudahkan kerja ibu2 semua.

Chicken Feet Stock
Bahan seperti dalam gambar.
Satukan semua bahan dalam periuk. Masukkan air.
Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.

 

Tomato Paste
Bahan seperti dalam gambar.
Rebus tomato. Buangkan biji & kulit.
Stim carrot, celery & capsicum (saya guna capsicum kuning katanya kurang pedas. Tapi kalau nak warna cantik pakai capsicum merah hihi)
Blend kesemuanya bersama bebawangsss.
Masak atas dapur bagi kering sikit
Sedia untuk masuk dalam ice mold & keraskan.

Tip Untuk Mama

* Selain kaki ayam, boleh tukar pada tulang/rangka ayam (Chicken Bone stock) ATAU tulang2 lain macam ikan atau daging.
* Lemon ialah sumber mild acid. Boleh switch dengan cuka. Pilih salah satu.
* Sayur-sayur lain ialah optional untuk tambah perasa.
* Untuk periuk pula, periuk yang boleh digunakan ialah PERIUK KACA, PERIUK CERAMIC, PERIUK TANAH & PERIUK STAINLESS STEEL (periuk aluminium & non-stick akan menyebabkan tindak balas dengan asid yang kita gunakan & menjadi toksik dalam CFS kita)

* Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
* Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.

 

Published by
SRM