Ibu ayah tahu tak pisang boleh buat sembelit, pisang juga boleh bantu rawat sembelit. Pilih pisang yang betul-betul ranum untuk elakkan risiko anak sembelit.
Pisang yang belum sepenuhnya ranum, tinggi dengan kandungan kanji susah hadam. Atau nama lain resistant starch.
Resistant starch ni yang buat anak susah nak membuang bila makan pisang. Pilih pisang warna kuning yang dah ranum, elakkan yang masih kuning kehijauan.
Anak mungkin akan sembelit sebab kanji dalam pisang kuning kehijauan susah untuk dihadam. Usus anak tak dapat jalankan fungsi dengan baik. Maka akan susah nak membuang.
Pisang ranum tinggi kandungan antioksida dan fiber mudah larut. Ini akan bantu anak lagi mudah nak membuang.
Sebab tu ada baby makan pisang, sembelit teruk sangat, tapi ada baby yang makan, laju je membuang.
Kena tengok balik pisang apa yang ibu bagi. Sebaiknya cari yang betul-betul ranum, untuk elakkan masalah macam ni.
Pun begitu, kena kenal jugak perut anak, sesuai atau tidak dengan pisang. Kalau makan pisang ranum pun masih jadi sembelit, elakkan dulu dari anak. Penting untuk anak membuang setiap hari supaya toksin tak kekal dalam badan anak.
Cari buah lain yang sesuai. Yang mana bila anak makan, mudah juga untuk dia keluarkan.
Pisang ranum atau belum ranum, yang pastinya dua-dua pun ada kebaikan masing-masing.
Ranum elakkan sembelit. Belum ranum bantu kurangkan cirit-birit.
Indahkan real food sebenarnya. Selain anak dapat kenyang, proses penyembuhan pun boleh berlaku kalau kena caranya.
Kita sama-sama banyakkan real food dan kurangkan makanan proses dari anak-anak ya.
Kredit: Mazliana Mazlan
Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.
Nak buat persiapan kehadiran ‘orang baru’ kena reaady mental dan fizikal. Jom kumpul ilmu di Bengkel Pa&Ma To Be: Belajar Sampai Terer!
Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Ada Kes Anak 4 Tahun Hanya Minum Susu, Makan Nugget & Biskut Je” Bahaya ‘Overdose’ Susu
Bila disua makanan pada anak, lalu di tolak. Mulut tertutup kemas walaupun di paksa. Tentu mama ayah pernah alami situasi di mana anak menolak makanan dan hanya inginkan susu serta makanan ringan. Pening bila berada dalam situasi ini kan?
SUSU SEBABKAN ANAK KURANG MAKAN?
Hai mommy daddy! Mesti ramai yang susah hati bila anak kesayangan anda kurang makan kan? Dah masak macam-macam makanan tapi anak tetap tak nak makan. Tapi kalau bagi dia susu, boleh pulak anak minum berbotol-botol! Ada yang terfikir tak sama ada pengambilan susu ni boleh jadi salah satu sebab anak kurang makan?
Susu mengandungi karbohidrat, lemak, protein, vitamin dan mineral. Bagi bayi yang berusia 6 bulan ke bawah, makanan utama mereka adalah daripada susu. Ini kerana badan mereka masih belum dapat menghadam makanan dengan baik selain dari susu. Untuk usia 6 bulan hingga 2 tahun pula, makanan utamanya adalah daripada susu dan makanan lain.
Manakala, bagi kanak-kanak yang berusia 2 tahun keatas, susu bukan lagi merupakan makanan utama untuk anak. Tubuh badan anak semakin membesar, dengan minum susu sahaja tidak mampu untuk menampung keperluan tubuh mereka. Tak salah sekiranya anda nak bagi anak minum susu pada usia ini, tetapi kuantiti yang diberikan itu hanya sekadar untuk mengalas perut.
Saya pernah jumpa kanak-kanak berumur 4 tahun di pusat terapi kami yang mempunyai berat badan berlebihan dan hanya minum susu formula, makan biskut dan nugget. Makanan lain memang anaknya tak nak makan. Daripada informasi yang diberikan oleh ibunya semasa sesi diskusi, ibubapa kanak-kanak ini perlu sediakan sebanyak 15kg susu sebulan untuk anaknya! Anda terkejut?
Saya pasti ibubapa yang menghadapi masalah yang sama telah lalui perkara ini. Jadi, selepas sesi perbincangan dalam memahami masalah yang dihadapi kanak-kanak ini, antara nasihat yang saya berikan padanya selain daripada kanak-kanak ini perlu melakukan aktiviti-aktiviti terapi yang dicadangkan oleh terapis kami adalah:
a) Kurangkan pemberian susu pada anak sedikit demi sedikit / separuh daripada jumlah yang biasanya diambil. Jangan terus bertindak drastik.
Contohnya: Sebelum ini anda beri anak 6 BOTOL susu sehari, sekarang anda cuba kurangkan kepada 5 BOTOL dahulu ataupun jika sebelum ini anda sediakan susu SATU BOTOL PENUH, sekarang cuba SEPARUHKAN kuantitinya.
b) Beri anak susu 1 jam – 2 jam sebelum makan.
Kenapa perlu bagi macam ni? Sebabnya, kita tak nak anak terlalu kenyang dengan susu apabila tiba waktu makan. Kita tak mahu perut anak penuh dengan susu sahaja. Kalau perut dah penuh dengan susu dan buat anak rasa kenyang, macam mana dia nak makan lagi? Kita yang dewasa ni pun tak lalu nak makan kalau perut dah kenyang. Oleh itu, anda cuba jarakkan dulu pengambilan susu untuk anak dengan waktu makan.
c) Tetapkan waktu makan untuk anak.
Apa kesan bila kita tetapkan waktu makan anak ni? Ianya dapat membantu memastikan tubuh badan dan minda anak bersedia untuk menerima makanan pada waktu tersebut dan dapat mengelakkan anak daripada menjadi terlalu lapar sehingga mereka akan minta ibubapa untuk buatkan susu.
d) Tukarkan pada susu fresh/ full cream/ low fat milk
Anda boleh cuba gantikan dengan susu-susu ini. Tapi jangan tukar secara mendadak tau. Full cream milk mempunyai tinggi kandungan protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral. Anda boleh bagi pada anak yang usia atas 1 tahun. Untuk fresh milk pun sama, anda boleh bagi pada anak yang berusia 1 tahun ke atas sahaja. Bagi kanak-kanak yang berusia 2 tahun ke atas yang mempunyai berat badan yang berlebihan ni dicadangkan untuk beralih kepada susu rendah lemak sebab kita tak nak pertambahan kalorinya semakin banyak disebabkan dapat dari susu tu.
Alhamdulillah, setelah mengikuti nasihat-nasihat yang diberikan padanya serta melakukan aktiviti-aktiviti terapi yang dicadangakan oleh terapis kami di sini, kanak-kanak tersebut dah mampu kurangkan pengambilan susu dan yang paling penting adalah kanak-kanak ini dah mula nak makan makanan lain selain daripada susu, biskut & nugget.
Jadi nasihat saya pada ibubapa diluar sana, JANGAN BERTINDAK DRASTIK! Terus tak nak bagi anak susu. Nanti anak tak dapat terima tindakan anda ni dan mula menangis, menjerit-jerit, membaling barang kerana dia mahu anda beri apa yang dia nak. Ibubapa pula yang akan stress dengan perangai anak ni dan akan mula putus asa. Anda perlu ingat, nak ubah sesuatu perkara yang dah lama menjadi kebiasaan ni akan mengambil masa dan memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. Jadi jangan putus asa! Kalau ANDA TAK CUBA, memang TAK AKAN ADA HASIL. Tapi kalau ANDA CUBA, PELUANG UNTUK BERJAYA TU SENTIASA ADA!
Kredit: Nutritionist Iza
Aishah Kassim Academy
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jamu Anak Dengan Keledek Lebih Bagus Dari French Fries. Rugi Kalau Tak Amalkan
Mama papa tahu tak sebenarnya jamu anak dengan keledek lebih bagus dari french fries. Lagi bagus kalau mama papa boleh masak menggunakan airfryer kerana lebih sihat tanpa minyak.
Menurut perkongsian doktor otak, Dr. Rizal, sarapan untuk anak penting sebelum ke sekolah. Ibarat kereta yang diisi petrol. Kalau petrol penuh bergerak dari KL ke Ipoh dengan senang hati. Perjalanan panjang, petrol penuh.
Kalau petrol tinggal suku sahaja tiba-tiba kena ke Ipoh tanpa perlu penuhkan petrol. Agak-agak sampai atau tidak?
Sama macam baharu bangun tidur tidak makan apa-apa, perut kosong. Nutrisi dalam tubuh mungkin tinggal suku. Disuruh belajar sampai ke petang. Dapatkah belajar dalam keadaan begini?
Kebaikkan Keledek
Bagus untuk OTAK. Bagus untuk usus.
Saiz sederhana besar bekalkan 400% vitamin A.
Vitamin A untuk apa?
Vitamin A perlu untuk kulit. Untuk mata. Zaman ber’smart phone’ penting ambil vitamin ini.
Supaya mata tajam menikam walau dalam kelam. Pandangan tidak suram.
Dalam kajian yang dimuat di Journal Food Functional 2015, KELEDEK UNGU turunkan uric asid sebanyak 30%. Terima kasih pada anti oksidanya – anthocyanins.
Antara kelebihan lain:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protin.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Harvard menunjukkan ada 32% pengurangan risiko penyakit kanser paru-paru pada mereka yang memasukkan karotenoid dalam diet mereka. Karotenoid juga membantu mengurangkan kemungkinan serangan semula kanser pada tubuh.
Banyak lagi kebaikan KELEDEK UNGU. Dengan fiber yang tinggi ia tinggikan rasa kenyang. Laporan tentang ubi ini turunkan berat badan ada di Journal Nutritional Research 2011. Berat turun seawal minggu ke 4.
Boleh cuba. Masak dengan kreativiti masing masing. Yang penting hidup akan lebih sihat.
Kredit: DrRizal Abu Bakar
Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
No Salt, No Sugar Dalam Makanan Bayi! Tapi Ibu Boleh Gantikan Dengan Herba-Herba Ini
Pemakanan untuk bayi tidak dibenarkan untuk meletak perasa seperti garam dan ajinomoto. Garam atau ajinomoto boleh digantikan dengan beberapa jenis herba dan rempah dalam makanan bayi yang berumur satu tahu ke atas sahaja. Bagi bayi yang berumur 6 bulan pastikan tiada sebarang penambah rasa diberikan.
Puan Syida menerusi laman facebooknya berkongsi penyedap rasa yang digunakan olehnya dalam masakan untuk bayi yang berusia satu tahun.
Sy selalu dpt pm yg bertanyakan, kalau x letak garam gula and aji, mcm mana makanan nak berasa?
Okay lah. Hari nie nak share dgn korg, makanan anak rasanya tidak lah terlalu plain cuma tawar. Natural flavour dari bahan2 yg kita guna tu tetap ada.
Tp utk rasa yg lebih kick and sedap, sy memang selalunya akan add on herbs & spices dalam makanan Opa. Herbs & spices nie mmg bagus utk pencernaan (bg dgn kuantiti yg berlimit la kalau x cerry berry pulak) and boost immune.
So far Opa mmg x pernah sembelit and jarang flu atau demam selama dua tahun nie. Lupa nak cakap, sy intro most herbs and spices masa Opa 8m.
Utk sedikit rasa manis sy akan tambah sikit date concetrate atau madu (utk 1y above). Alhamdulillah Opa dah 2y.
Cuma gula, sy masih elakkan and cukup sekadar pemanis dari natural honey or date concentrate. Ok sy akan terangkan sikit2 di setiap gambar apa yg boleh dibuat dgn antara herbs & spices yg ada nie.
Tak semestinya brand nie je korg boleh guna ya. Depends la. Baca label and ikot kemampuan harga ok.
Oregano nie sedap letak dalam aglio olio. Tp mama byk tibai je letak dalam egg muffin, carbonara, murtabak telur, fritters, daging perap. Semua sedap tp jgn byk ya sbb kalau lebih boleh jadi pahit.
Kalau nak bakar ayam ke, kentang ke nak kasi warna merah2 lawa mcm alala ayam goreng mamak, korg gaul la parika nie. Rasa x pedas langsung. Sedap pon sedap. Kalau anak dah pass capsicum baru boleh guna yg nie ya.
Paling byk jasa so far. Korg kalau nak buat sauce bolognese yg bau and raaa sebijik mcm sos prego tu, wajib tabur mix herbs nie ok. Rasa and bau dia sgt sedap. Mama campak je dalam sup, dalam pasta, dalam baked potato, masak lemak pon sedap wangi je. Kalau opa x poopoo dua hari, letak nie je confirm lepas tu smooth je.
Sedap and ada sikit rasa2 masin. Kalau tgk ingt mmg xde salt. Tp rasa dia tu dah boleh menambah flavour. Kalau nak goreng2 kunyit je mama gaul lauk dgn ini lah + kunyit. Sedap bau pon bes. Selain tu mama campak je dalam apa2 yg kena guna garlic kalau malas sgt. Bagus nie superfood.
Tabur lepas pasta dah siap as garnish. Mama tabur je atas telur, atas kentang putar, atas kuah2 pasta. Sedap and wangi. Kalau jumpa yg fresh lg sedap. tp kalau xde yg nie pon ok.
Mama suka letak dalam perapan or apa2 makanan mcm sup, goreng2 sayur..rasa dia sedap and berangin.
Immume booster nie. mama guna blackpepper yg powder. Blend kering halus biji2 nie. Setiap kali nak, amik hujung sudu masukkan. Letak dalam masak blackpepper, sup, marinate, goreng gorengan pon sedap. Letak sikit je jgn byk. kang pedas anak x suka pulak.
Korg mesti selalu je jumpa apa2 pastry yg guna cinnamon kan. Sedap cinnamon nie..dia bg rasa naturally sweet tp x la manis mcm gula. Gaul dgn apple then baked, buat pie, tabur cinnamon and tambah madu pon sedap. mama masukkan dalam pancake, muffin, tabur atas french toast, or pastry. Sedap. Sweet & savoury.
Kalau buat sayur goreng tgk sayur warna pucat x menarik tu, korg boleh la titis kan sikit sesame oil nie. Bau dia alala2 chinese food. Masuk dalam bubur pon bau alala bubur mcd. Mama guna utk marinate jugak. Nnt bau semerbak. Try!
Lebih tertumpu pd masakan italy mcm pasta or pizza. Lebih kurang mix herbs je tp herbs lain ya. Sedap and wangi!
Sumber: Facebook Syida Dea Lurve’ A
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI