Kalau anak sakit mesti si kecil tak selera makan kan? Apa kata mama papa cuba 4 resipi antibiotik menu ini buat anak berselera dan bertenaga. Resipi ini disediakan dan dikongsikan oleh Puan Shazney Rahman untuk anaknya, Faleq.
ANTIBIOTIC MENU! This week Faleq kurang okay. Alhamdulillah Faleq tak demam cuma batuk berkahak. Selera seperti biasa cumanya batuk tu je tak best dengar. Jadi kakak decide kena alter balik menu2 dia change tu menu2 yang kurangkan batuk dan kahak. Jadinya minggu nie semua makanan Faleq bersifat menu penyembuhan.
Semua jenis berkuah dan kukus even breakfast dia pun kakak tak bagi yang deep fry. Kukus atau grill sahaja. Alhamdulillah Faleq getting better. Tak sia2 mama hempas pulas pikir menu bersifat antibiotik nie.
Cuma nak cakap if anak kita tak sihat kita bukannya catu makan tapi kita alter balik menu sedia ada. Baby perlukan zat untuk dia sembuh. Macam Faleq since dia berkahak kakak cuba elakkan makanan yg deep fry,diary product,ghee semua tu.
Banyakkan menu bersup,kukus je dan kalau tumis pun minyak seminima yang boleh.Hasilnya kahak dah slowly hilang batuk dah kurang banyak. Ohh ya kita rujuk jugak Faleq dengan doktor. Faleq sembuh pun dengan bantuan ubat jugak selebihnya kakak take action sendiri.
Kalau anak kita tak okay tolong rujuk pihak yang lebih pakar. Sometime kita cuma mampu slowkan virus tak mampu lawan virus jadi sila rujuk klinik ye. Semua resepi2 nie kakak buat 5 hari di rumah bs. Even Faleq tak sihat makanan tetap best mama bagi dia!
IKLAN
THAI FISH SOUP
-tumis bawang,halia,kunyit hidup,serai bersama 3 sekawan sehingga naik bau
-masukkan air 1 cawan dan masukkan carrot bersama kentang.masak sehingga agak empuk -masukkan ikan dan celery sehingga mendidih
-masukkan serbuk lada hitam,perahan air limau dan tomato.tunggu sehingga masak.siap!
*boleh letak cbs sebagai penambah rasa
*resepi asal sepatutnya kena ada lengkuas dan masukkan sedikit daun ketumbar.Kakak tak letak sebab takda stok
IKLAN
AYAM STEAM HALIA
resepi nie mudah dan sedap.
-Cuma perap ayam bersama lada sulah dan minyak bijan dalam 30 minit. -Masa ready nak kukus cuma taburkan hirisan nipis halia di atas ayam dan tunggu sehingga ayam masak. Mudah kan
IKLAN
TOMYAM AYAM WITH TOFU
-tumis tomato paste bersama serai tanpa minyak -masukkan air, cbs dan carrot. masak sehingga agak empuk -masukkan ayam dan celery. masak sehingga mendidih -masukkan tofu,tomato dan perahan air limau.tunggu sehingga masak. siap!
ASAM REBUS
-Blend bawang merah+putih, kunyit hidup dan separuh tomato, ketepikan -Tumis tomato paste bersama serai tanpa minyak sehingga naik bau -Masukkan bahan blend dan masukkan setengah cawan air, dah mendidih masukkan ikan,cauliflower dan bunga kantan
-akhir sekali masukkan sawi, tunggu sehingga masak. siap!
*boleh masuk cbs,asam keping dan serbuk lada hitam sebagai penambah rasa.Kakak tak letak asam keping sebab dah blend letak tomato sekali. Dia punya masam dah nice.
Sejak anak kita kecil, kita sebagai ibu bapalah yang memainkan peranan dalam memilih makanan pada anak. Anak-anak ikutkan sahaja. Bila serasi dengan seleranya, barulah dia mula makan bertambah. Jadi kitalah yang sepatutnya membuat keputusan apa makanan terbaik dan kaya nutrisi untuk anak kita.
Malah menurut Dr Mohd Izzar Anwari Datuk Seri Abdul Khani, suami kepada pelakon Ummi Nazeera juga turut berpesan agar cuba mengelakkan beberapa jenis makanan yang sudah semestinya tidak memberi apa-apa nutrisi buat anak kecil kita.
Malah menerusi perkongsiannnya di instagram, beliau turut berkongsi beberapa jenis makanan yang mempunyai nutrien penting dalam tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak. Sebaiknya cubalah seperti yang disarankan. Ini yang dikongsikan oleh beliau.
Pemakanan sihat untuk kanak-kanak amatlah penting tumbesaran dan perkembangan yang normal dan juga untuk mencegah pelbagai penyakit.
Jom tengok jenis-jenis makanan yang mempunyai nutrien penting untuk tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak:
✅ Nasi, mi, roti, bijiran – Membekalkan karbohidrat kompleks dan serat serta merupakan sumber tenaga utama.
✅ Buah-buahan dan sayuran – Membekalkan vitamin, serat, dan mineral yang penting untuk meningkatkan ketahanan badan terhadap penyakit.
✅ Ikan, ayam, daging, telur dan kekacang – Membekalkan protein, vitamin B, zat besi, zink, kalsium, dan magnesium. Protein amat penting untuk membina dan membaiki tisu-tisu otot, organ, darah, rambut, dan kuku. Sistem imun badan akan terganggu kalau protein tak cukup.
✅ Susu dan Produk tenusu – Sumber yang penting kerana kaya dengan kalsium, protein dan riboflavin. Kalsium membantu dalam menguatkan tulang dan gigi. Kalsium amat penting semasa fasa kanak-kanak membesar semasa tulang mereka tengah membina. Contoh produk tenusu adalah seperti yogurt dan keju.
✅ Lemak – Lemak memainkan peranan penting dalam diet kanak-kanak kerana ia membekalkan asid lemak perlu serta membantu penyerapan vitamin larut-lemak. Ikan, dan minyak sayuran mengandungi lemak baik (unsaturated fat). Daging, ayam, mentega, minyak kelapa, ais krim mengandungi lemak tak tak baik (saturated fat).
Elak 3 Jenis Makanan
Bukan itu sahaja, malah beliau juga turut mendedahkan tiga makanan yang sama sekali patut dielakkan oleh semua ibu bapa. Walaupun mengejar masa kerana bekerja, tiga makanan yang dikongsinya patut sama sekali dijauhi kerana tidak mempunyai nutrisi untuk kanak-kanak.
Malah bapa kepada Ayra Aneesah ini juga turut berpesan agar mengurangkan minuman tinggi gula kepada anak kecil. Malah katanya lagi, cubalah galakkan anak-anak bersenam dan menyeru agar ibu bapa turut melakukan aktiviti itu bersama-sama. Barulah anak makin seronok.
“Amat penting untuk ibu bapa memberi anak-anak makanan yang mengandungi semua kumpulan makanan yang diterangkan tadi. Pastikan diet anak-anak adalah SEIMBANG, SEDERHANA, dan PELBAGAI.
“ELAKKAN dari memberi anak-anak junk food seperti nugget, sosej, fries, serta fast food yang mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi serta perasa tambahan. Tak patut dipanggil makanan pun sebab tidak mengandungi nutrien penting untuk tumbesaran. Dapat penyakit adalah. Gula-gula, dan air manis pun elakkanlah. Kang obese anak. Kasi minum air kosong dan susu je.
“GALAKKAN anak-anak untuk bersenam atau melakukan aktiviti fizikal keluarkan peluh. Ibu bapa pun joinla sama. 🏃
“Kesimpulannya, ibu bapa mestilah meluangkan masa dengan anak-anak untuk menyediakan hidangan makanan sihat serta melakukan aktiviti gaya hidup sihat. Jadi contoh kepada anak-anak. Baru anak-anak ikut kan,” katanya berkongsi.
Jadi walau sibuk macam mana sekalipun, usahakanlah untuk melakukan aktiviti sihat dengan anak-anak dan jangan lupa turut menjaga pemakanan anak supaya daya imun anak makin kuat dan sihat.
Tak sabar nak tengok keletah comel Jeanelle setiap minggu? Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina. Jom kosongkan malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang ya!
Puding roti antara pencuci mulut yang sangat mudah disediakan. Hanya guna beberapa bahan saja, tak perlu nak mixer atau guna sukatan pun dah boleh hidang pada ahli keluarga.
Biasanya puding roti ni menggunakan roti biasa je tapi kali ini menggunakan roti coklat dan susu coklat. Nak tahu macam mana step by step pembuatannya, ini resipi dikongsikan Munirah Jasamai.
Penyek roti dulu dalam dulang, kami lapik baking paper senang nak handle, nk bawak keluaq ka apa, tarik baking paper tu jaa
Hampa pukul 2 biji telur + 2 kotak susu coklat tu dengan apa pon buleh aih, jnji dia sebati semua pastu tuang atas roti dipenyek tadi
Biaq sat tak pa, biaq roti tu semua terendam kembang dlm susu yg dicurahkan
Boleh bakar dalam oven yang dah dipanaskan dulu dalam 10 minit suhu 180′, lepas dah panaskan oven baru bawa masuk yang dah ready dalam 30min suhu 180′, macam mana hampa nak tau dh masak, susu atas tu keras gitu, bau pon semerbak dah, cucuk pi dengan lidi tgk melekat ke dak pon buleh.
Dah lepas bakar, bagi sejuk, pastu masuk peti ais
Sos creamy
1tin susu cair
1 tin air hampa sukat dlm tin yg sama
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
5 sudu gula
Buka api perlahan je kacau sampai kental, dah siap hampa bagi sejuk letak dalam peti ais.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rasa biskut memang sedap. Malah pada masa kini, biskut ditawarkan dalam pelbagai jenis perisa, warna dan tekstur. Ia boleh dijadikan snek ketika minum petang atau sebagai kudapan ketika berasa lapar.
Bukan hanya orang dewasa sahaja yang perlukan kudap-kudapan, malah si manja pun perlukan kudapan tapi kudapan si manja haruslah lembut dan mudah dikunyah agar tak mudah tercekik.
BISKUT SUSU baby cair di mulut 🍪
Sesuai untuk 7 bulan ke atas (Takde gigi pun boleh)
Baby afiyah sekarang 7 bulan, ibu buat biskut untuk kudapan bila tengah playtime atau time keluar rumah, patahkan biskut tu kecil pastu suap.
✅ Cair dimulut
✅ Tak rapuh bila pegang
✅ Manis natural dari susu & puree
Ibu buat dua flavour 😍 Ibu-ibu lain boleh juga gantikan flavour dengan real food puree yang lain.
🍌PISANG CARROT
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Pisang yang dilenyek + Puree Kurma
Carrot sagat
🍊LABU
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Puree labu
Cara-cara:
Gaulkan unsalted butter + FM.
Masukkan dalam separuh dulu puree dan tambahkan tepung sikit demi sikit dan gaul. Masukkan lagi puree kalau agak2 doh masih tak sebati (pecah atau kering). Untuk puree tu, sukatan sebenarnya bukan tepat 1/4 cawan sebab setiap puree tak sama cair atau pekat, so kena ikut bila dah bancuh dengan bahan lain.
Doh perlulah:
❗️Rasa berminyak sikit (Butter)
❗️Boleh di uli seperti doh tapi tak keras sangat
❗️Doh tidak kering rapuh bila dipegang
❗️Doh masih lembab
Lekit2 sikit takpe, boleh je masuk peti dulu bagi sejuk solid sikit baru bentukkan. Kalau terlebih basah sangat, boleh tambah tepung jagung 😉 Kalau terlalu kering rapuh boleh tambah puree.
Bentukkan ikut kesukaan ibu2 mommy2. Ibu buat bulat dan lenyek guna garfu je😂😂
Bakar 150c selama 12-15 minit mengikut size biskut dan oven masing2. Seeloknya pantau kejadian biskut dalam setiap 5 minit untuk elak terhangus 😂
❗️Jangan takut kalau baby belum bergigi, buat pinch test (picit guna dua jari) pada makanan untuk pastikan gusi baby juga boleh hancurkan makanan
❗️Pantau anak makan bila bagi anak makan sendiri fingerfood (beginner)
Enjoy the journey ❤️