Siapa kata bayi tak boleh makan kek? Yang penting bahan-bahan yang diperlukan mestilah mesra bayi. 

Jom cuba buat kek carrot kukus versi bayi, mudah disediakan dan paling penting sedap!

Kek Carrot Kukus Versi Bayi, Campur Semua Terus Kukus!

KEK CARROT VERSI KUKUS

Bahan A:

Ads

🥕2 biji telur
🥕½ cawan minyak masak
🥕madu @ puree kurma – sukatan ikut kemanisan yg dikehendaki (⚠️ penggunaan madu utk bayi berumur 1 tahun dan ke atas)

➡️Blend sehingga kembang dan berbuih² tiga bahan ini. lagi lama lagi bagus sbb nanti kek tu akan naik cantik dan teksturnya lembut.

Kek Carrot Kukus Versi Bayi, Campur Semua Terus Kukus!

Ads

Bahan B:

🥕1 cawan tepung naik sendiri (jika guna tepung gandum unbleached, perlu tambahkan baking powder)
bahan C
🥕carrot sagat (kuantiti ikut kegemaran masing²)
🥕zest lemon (utk buang bau hanyir telur,sbg pengganti esen vanila)
masukkan bahan B di dalam bekas. kemudian tuangkn bahan A yg telah siap diblend. kacau sebati menggunakan whisk. tak perlu kuat-kuat ya. Barulah masukkan bahan C. sebatikan juga.

Ads

Kek Carrot Kukus Versi Bayi, Campur Semua Terus Kukus!

Tuangkan ke dalam bekas@acuan@loyang. Mami guna carrot sagat, potongan kurma dan kepingan badam sebagai hiasan. (optional). Kukus selama 45minit atau sehingga masak. nak tukar kepada versi bakar pun boleh.

Kredit:Sazna Najihah

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI