Banyak pilihan kek, tapi kek coklat antara yang menjadi kegemaran semua. Bukan kanak-kanak je, orang dewasa pun menyukainya. Tapi nak dapat kek yang lembut ada ketikanya susah juga. Sebab ada macam-macam versi.
Kali ini resipi kek coklat moist kukus yang semuanya di blend sahaja gerenti sedap. Tak perlu buat topping pun. Makan macam tu pun dah sedap sangat-sangat. Resipi dikongsikan Noriza Awang Hamat bolehlah anda cuba.
Alhamdulillah sedap sangat-sangat. Kek yang lembut dan tak muak.
Resipi Kek Coklat Kukus
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
Ads
**Semua bahan ni dimasak sekejap, jangan sampai menggelegak sekadar semua sebati tutup api ketepikan.
4 biji telur gred A
*1 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil soda bikarbonat
*1 sudu kecil baking powder
**Ketiga bahan ni diayak.
Ads
Dah agak suam bahan yang dimasak tadi masukkan ke dalam blander, masukkan 4 biji telur, blend sekejap kemudian masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat, blend sehingga semuanya sebati.
Panaskan pengukus terlebih dahulu. Loyang sapukan sedikit planta kemudian masukkan adunan kek.
Nampak air dah mendidih masukkan adunan kek tadi. Kukus selama 45 minit. Api sederhana yer.
Ads
Cik Za gandakan bahan tu nampak kek besar.
#kekcoklatkukus
#BIKMM
Kredit: Noriza Awang Hamat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pasti ramai yang kecur air liur bila tengok limau kasturi kan? Setakat sebiji dua guna untuk buat sambal belacan tu kira biasalah. Tapi untuk makan begitu saja mesti tak akan terfikir. Bagaimanapun kalau dibuat air mungkin akan laju sikit habisnya.
Bagi yang nak cuba kelainan atau ada mama yang hamil teringin makan masam-masam, ini mungkin boleh buat hilang pahit mulut atau terliur. Setakat nak makan sikit tu tak ada masalah pun.
Tapi rasanya resepi limau kasturi cicah gula ini bukan orang mengidam je suka, orang yang tak mengandung pun pasti berebut juga makan tambah lagi kalau ada geng yang memang suka makan macam ni.
Perkongsian dari Puan Aisyah Zulaikha cara membuat resepi gula pedas manis ni boleh anda cuba. Senang sangat!
Ni anak bujang punya request..punca tengok video mukbang kat tik tok. Entah merepek-merepek dia minta, tapi sekali dah rasa, eh sedappp.
Seksanya nak mengupas limau kasturi tu. Mahu sebaldi dah air liur bertakung🤣. Gula tu saya buat sendiri je, boleh la kalau nak buat cicah buah-buah nenas ke, mangga ke..
Ni saya share resepi gula tu ye..
Udang kering 1 sudu besar
Cili kering 5 6 biji *ikut tahap kepedasan masing-masing (buang biji)
Dua bahan ni sangai sampai garing ye. Lepas tu tumbuk dengan sedikit garam dan pak aji..blend pun boleh.
Blend kat umah ni rosak tu yang tumbuk.. Dah halus, gaul je dengan gula dalam setengah cawan.. siap..!!!
Bukan semua diantara kita punya kemahiran dalam menyediakan kuih muih tradisional. Kemahiran yang dulunya diwarisi oleh mak-mak kita sebenarnya boleh dicuba. Tak pandai buah kuih, apa kata mulakan dengan apam kampung gula merah ini yang cukup senang cara pembuatannya.
Jom cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh cikgu masakan, Azlina Ina Fans ini. Senang!
Rasanya manis berlemak, maka tidak hairan mengapa keledek menjadi kegemaran si kecil. Ubi keledek mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan si manja. Antaranya ialah;
Vitamin A – yang diperlukan untuk perkembangan penglihatan.
Vitamin C – untuk membantu menguatkan sistem imun anda untuk menjaga kesihatan.
Potassium – untuk membantu jantung dan otot anda bekerja lebih baik.
Serat – penting untuk penghadaman iaitu perut dan usus.
BETA KAROTENA KUATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN SI KECIL
Beta karotena ialah kandungan antioksidan. Ia selalu terdapat di dalam makanan yang berwarna jingga. Beta karotena membantu si kecil melawan penyakit.
RESEPI JEJARI KELEDEK
Puan Umairah Jamaah telah berkongsi cara untuk menyediakan jejari keledek sebagai hidangan snek si kecil. Dalam rupa bentuk yang lebih menarik iaitu jejari dan ditambah dengan salutan serbuk roti di luar, kanak-kanak dan bayi tentu tertarik untuk menikmatinya.
RESEPI JEJARI KELEDEK
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
Keledek (apa-apa jenis & warna)
Roti (untuk buat serbuk roti)
CARA MEMBUATNYA
#1 Kupas keledek dalam kuantiti yang diingini. Cuci bersih getahnya dan kukus atau rebuskan sehingga masak. Setelah masak, lenyekkan isinya.
#2 Bentukkan keledek yang dilenyek kepada bentuk jejari begini. Kalau agak lembik boleh letak tepung gandum sikit. Kalau anda bekukan pun boleh.
#3 Bakar roti mengguna ketuhar dengan suhu 110°C selama 10 minit- 15 minit ( bergantung kepada saiz ketuhar). Kemudian kisar guna pengisar kering.
#4 Kemudian salut jejari tadi menggunakan serbuk roti berkenaan.
#5 Kemudian gorengkan jejari tadi dengan minyak yang banyak. Angkat apabila warnanya bertukar kepada kuning keemasan. Toskan dan sejukkan sebelum dihidangkan kepada si kecil.
Cuti sekolah ini pasti ada yang mengambil kesempatan nak khatankan anak. Memang tak dinafikan kaedah sekarang buatkan luka pada tempat khatan sembuh dengan cepat, tapi untuk ibu yang pertama kali nak jaga anak berkhatan, tentu ada gusarnya.