Kek coklat sememangnya kek yang paling senang disediakan. Hanya satukan sahaja kesemua bahan dan dikukus hingga masak. Bila-bila anak nak makan pun mama pasti tiada masalah untuk membuatnya.
Langkah demi langkah cara mudah yang dikongsikan oleh Puan Cik Nadzri ini memang membantu untuk mereka yang keliru cara hendak menyediakannya. Cukup lengkap. Terbaik!
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ minyak mazola
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu besar soda bikarbonat
3 biji telur
Ads
Satukan bahan gula, susu cair, minyak dan susu pekat dalam periuk dan masak hingga berbuih.
Gaulkan tepung gandum, serbuk koko dan soda bikarbonat kemudian diayak.
Ads
Pukul tiga biji telur hingga kembang dan putih.
Kemudian campurkan bahan masak, bahan kering. Kacau rata.
Ads
Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukus selama 1 jam 15 minit. Pastikan air pengukus dah mendidih.
Sarapan pagi sememangnya cukup penting buat anak-anak kita bagi memulakan hari aktifnya. Tanpa makanan, anak-anak boleh jadi tidak aktif, sama seperti kita. Bukan hanya segelas susu, makanan penguat dan pembekal tenaga dan nutrisi perlu dibekalkan seawal mungkin.
Apa menu sarapan anak-anak anda? Selain sandwich, coco crunch bersama susu, cuma variasikan menu menarik buat anak-anak kita. Barulah anak tak jemu.
Selain menu berat seperti nasi goreng, roti dan aneka mi, mama boleh sajikan menu lebih kreatif seperti yang dikongsikan ibu ini, Puan Safwah Abd Sani. Kentang dan bawang merah sahaja kemudiannya digoreng garing. Sedap.
Kadang-kadang umi dah habis idea nak masak apa untuk breakfast Atiq. So tadaaa, jadilah breakfast simple-simple dan jimat masa umi. Boleh makan sekali harung anak beranak. Buat banyak-banyak umi boleh join makan sekali.
Crispy Potato Fritters
Bahan-bahan:
Kentang -disagat atau potong nipis-nipis. Umi potong je, kurang rajin nak sagat
Bawang merah -cincang halus atau potong dadu
1 biji telur
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
Sedikit white pepper
1) Gaulkan kesemuanya dalam mangkuk besar.
2) Goreng dengan minyak sederhana dan dah panas betul. Kalau tak panas sangat nanti dia tak rangup.
Siap untuk dimakan!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Salad kentang paling versatil yang boleh anda siapkan dalam masa 10 minit. Menu ni anda boleh letak apa-apa sahaja protein yang anda suka samada ayam, jejari ketam, telur atau makanan laut, silakan.
Yang paling menarik, salad kentang ini sangat mesra dengan pelbagai rasa dari latar budaya yang berbeza. Nak kan rasa Asia? tambah serai atau halia. Rumpai laut pun boleh. Mahu rasa Mexico? Gunakan rempah ratus Cajun atau Tex-Mex.
Tambah lagi resepi ini resepi “bebas pening kepala” kerana tidak renyah cara pembuatan dan penyimpanannya. Senang kata, resepi ikut citarasa masing-masing. Tapi hari ini, Pa&Ma ingin kongsikan resepi salad kentang dari perkongsian Siti Hazneza
Bahan-bahan:
5 biji ubi kentang – rebus sehingga empuk
4 biji telur – rebus
1 biji bawang besar – cincang halus
¼ biji lobak merah – cincang halus
½ biji cili hidup (merah) – buang biji dan cincang halus
½ biji cili muda (hijau) – buang biji dan cincang halus
2 sudu makan daun bawang – dihiris
2 sudu makan daun sup – dihiris
1 batang saderi – dicincang halus
Jika hendak pedas, biarkan biji cili.
Cara-cara:
Dadukan ubi agak saiz semulut
Sekarang kita buat kuah saladnya dengan bahan-bahan yang cantik berwarna-warni ini.
3. Lecek telur rebus guna garfu seperti yang kita belajar dalam ERT di sekolah dulu
4. Tambah:
½ cawan mayonis
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk rosemary/ oregano/ Italian herbs
2 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh gula
2-3 sudu makan cuka/jus lemon/ jus limau nipis
Gaul rata
5. Masukkan sayur-mayur dan gaul rata
6. Masukkan ubi yang didadu dan gaul rata
7. Siap untuk dihidang atau disimpan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup jika mahu makan sejuk
Menu ini mungkin pelik bagi kita orang Malaysia, tapi anda boleh buat dan cuba. Hasilnya memang sedap.
Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...