Kek coklat antara yang menjadi kegemaran seisi keluarga tak kira orang dewasa mahu pun anak kecil. Selain tak jemu di makan, kek ini boleh dipelbagaikan resipi mengikut citarasa masing-masing.
Jika sebelum ini bahan asasnya hanya menggunakan coklat saja tetapi kini direvolusikan dengan menambah cheese dalam kek tersebut. Bagi yang nak mencuba Kek Coklat Tornado, anda boleh cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Qaseh Umairah ini. Boleh buat untuk hidangan hari raya nanti. Mesti anak-anak suka!
Kek Coklat Tornado
BAHAN UNTUK KEK:
Bahan A:
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak atau marjerin cair
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Sedikit garam halus
Bahan C:
1/2 cawan air panas
Cara-cara:
Ads
Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk.
Kemudian masukkan susu pekat dan marjerin.
Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan sebati.
Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung.
Masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sampai sebati.
Kemudian masukkan whiping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang.
Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi.
Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata.
Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa masing-masing.
Bosan duduk rumah waktu PKP ni, seronok juga kalau satu keluarga duduk di rumah sambil menggentel plastik aiskrim Malaysia. Bukan sebarang aiskrim, tapi jenis berkrim penuh rasa lemak.
Aida Radzuan berkongsi cara mudah untuk buat aiskrim Malaysia bersusu ini dan cara mengikat plastik dengan lebih kemas dan mudah disusun dalam peti ais. Menariknya resipi ini bukan sahaja rasanya enak, tetapi teksturnya juga lebih lembut dan tidak berais.
Dah tido ke tu 👀 Haritu Aida ada post pasal #AiskrimMalaysia ,,ada yg msg nak tanya resepi dan cara2 ikat aiskrim tu..Jadiiiii harini Aida nak share resepi dan video ikat aiskrim malaysia..Dengan resepi ni jugak lah Aida buat untuk berniaga online dan offline…Alhamdulillah rezeki anak2 Aida..Tiap2 minggu order masuk..Budak2 area rumah pon ramai dtg beli kat rumah 😍
#ResepiAiskrimMalaysia
1 Tin Susu Pekat 1 Tin Susu Cair 4 1/2 tin Air Masak 2 1/2 sudu besar Tepung Jagung (utk lembutkan aiskrim) Garam sikit (utk rase lemak2 ) 1sudu kecik esen vanila
#Cara-cara Memasak
Campurkan susu pekat & susu cair..Aida guna #SusuSuJohan je..Campur sekali #air masak 4 1/2 tin..Lepastu bancuhkan 2 1/2 sudu besar #tepungjagung 🌽dalam bekas sebelum masukkan dalam periuk untuk dimasak..Masukkan perisa ape yg kita nak buat..Campurkan #garam dan #EssenceVanilla..👉masak sampai semua betul2 masak(mendidih)..Dah mendidih tutup api dan biarkan sejuk,,dah sejuk bolehlah masuk dalam plastik aiskrim cap kingkong 🐵
Kat sini Aida ada share skali video cara2 ikat plastik aiskrim tu..Kalau tak berapa clear boleh search kat youtube 🤗
Kuih tradisional seperti kuih koleh kacang ini tak ramai yang berani untuk cuba buat secara homemade kerana ramai beranggapan kuih ini susah untuk dihasilkan. Resipi yang dikongsi ini sangat mudah dihasilkan dan yang paling penting memang sedap.
Kuih koleh kacang memang sangat sedap ditambah pula tahi minyak diatas, ditabur banyak lagi padu!
RESEPI KUIH KOLEH KACANG
BAHAN-BAHAN;
BAHAN A
1 cawan gula merah
1 cawan air
2 sdb gula halus
1 helai daun pandan
BAHAN B
1 cawan tepung kacang hijau
1 sk garam
2 cawan santan
1/2 cawan air
CARA-CARANYA;
-Masak bahan A sekadar gula larut sahaja.. sejukkan dan tapis…(jangan sampai air gula pekat)
-Satukan bahan (B), kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dalam kuali…(guna bekas kuali yang buat tahi minyak tadi).
-Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B, kacau di atas api sederhana.. (tuangkan 2sb minyak tahi minyak supaya berkilat).
-Adunan hendaklah dikacau, supaya tidak bergentel dan melekat di dalam kuali.
-Bila dah masak tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak… Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
2 cawan santan pekat
Garam sedikit
-Masak dengan api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam.
-Minyaknya jangan buang guna dalam adunan supaya berkilat.
Ada kalanya si kecil agak memilih untuk makan. Ada juga yang menolak nasi. Pastinya akan membuatkan mama rasa risau kan? Mama boleh cuba resipi yang dikongsi ibu ini iaitu cucur nasi lembut dan gebu yang sangat sesuai untuk bayi berusia 8 bulan ke atas.
Step-by-step pun sangat mudah. Selamat mencuba!
CUCUR NASI LEMBUT DAN GEBU 💓
Cucur nasi ni lembut dan gebu walaupun tak menggunakan telur . Mama gunakan beras organik groomy voyager daripada Groomy Malaysia , beras ni cepat masak tau ,jadi ianya sangat memudahkan kerja harian para ibu serta dapat menjimatkan masa dan juga tenaga ❤️ boleh dapatkan beras organik ini dengan Dila My .
Bahan Bahan:
Bahan Kisar:
1 cawan nasi organik
1 cawan air suam
1 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1/2 cawan ikan bilis
1 sb serbuk ikan bilis groomy
1 sb serbuk daging groomy
1/2 cawan daging segar ( optional )
Bahan A:
daun sup / daun bawang
1/4 cawan isi jagung
1/2 biji bawang holland ( dipotong dadu )
1/4 biji lobak merah ( diparut )
sedikit tepung gandum & serbuk penaik
Cara-cara:
Satukan Bahan Kisar bersama Bahan A dan kacau sebati. Untuk versi dewasa boleh tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Boleh juga ditambah bahan bahan yang lain mengikut citarasa .
Rehatkan adunan selama 30 minit. Panaskan minyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul betul panas agar cucur yang digoreng tidak menyerap minyak. Jemputkan adunan dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan. Mama cucukkan cucur pada lidi sate supaya nampak lebih menarik. Siap , selamat mencuba!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!