
Isi Kandungan
ToggleResipi kek oren sangat mudah disediakan. Rasanya pun sedap! Bau harum sunquick membuatkan kek sangat menyelerakan. Kek ini sesuai untuk sebarang majlis atau untuk dinikmati di rumah bersama keluarga dan rakan-rakan.
Kek oren lembut moist lembab ini memang ramai yang suka. Apa yang penting tak muak langsung bila makan. Bila guna pes oren sanquick memang lagi sedap. Memang lembut sangat tekstur kek ini. Jadi tunggu apa lagi. Jom kita mula buat!
Kek Oren ‘Super’ Gebu
RESIPI KEK OREN
Bahan-bahan:
3 biji telur
¾ cawan gula
1 sudu besar ovalette
3 sudu besar pes oren sanquick
¼ cawan minyak matahari
¼ cawan santan
1 1/4 tepung gandum
Bau Harum Oren ‘Sanquick’ Undang Selera Nak Makan
Cara membuat:
1.Adun sampai gebu telur, gula,pes oren sanquick.
2.Masukkan minyak matahari.
3. Masukkan santan, pewarna dan mix sampai gebu.
5. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak 1 1/4 cawan ,adun sampai gebu.
6. Gris loyang supaya tidak melekat.
7. Bakar suhu 150-160 darjah celcius selama sejam mengikut jenis oven.
8. Cucuk dengan lidi, nak tengok sama ada sudah masak atau belum. Jika tidak melekat maknanya sudah masak. Bolehlah dikeluarkan dari oven.
9.Tunggu kek sejuk sedikit, kemudian bolehlah dipotong untuk dihidangkan.
Kredit: Dura
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Perap Adunan Lama, Baru Tart Telur Makin Rapuh, Sedap Lagi Berlemak!

Menikmati tart telur ketika waktu panas dengan secawan kopi tak terungkap rasanya. Rasa manis, rangup dan lembut bergabung membuatkan suapan terasa cukup nikmat.
Nak beli mahal, apa kata untuk anak-anak di rumah, mama cuba sediakan sahaja untuk seisi keluarga. Jimat lagi sedap. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Ariana Sofia Ahmad ini. Memang rapuh!
Hari pertama PKP, saya nak share resepi tart telur. Ni cara saya buat tart telur.
Resepi Tart Telur
2 biji kuning telur ( kuning sahaja)
260g tepung gandum
150g butter
50g gula kastor
1sk esen vanila
4 biji telur gred B
170g susu pekat manis
210ml susu segar
1sk esen vanila
1sk pewarna kuning
1 1/2 sudu besar tepung kastard
Untuk buat kulit tart, mula-mula gaul@kaup balik butter dan gula hingga sebati. Bila dah sebati masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau bagi sebati.
Lepas tu masukkan tepung gandum dan kacau sebati.
Dah gaul dengan spatula, adunan jadi macam ni. Sambung gaul dengan tangan supaya betul-betul sebati.
Lepas tu wrap bekas dan simpan dalam peti ais selama 20-30 minit supaya tart lebih rapuh bila dimakan.
Lepas dah keluarkan dari peti ais, timbang anggaran 20g setiap acuan. Bergantung pada acuan yang digunakan juga. Kalau taknak timbang pun tak apa.
Lepas tu bulatkan macam ni supaya bila tekan dalam acuan lebih mudah.
Pastikan kulit tart tak nipis dan tebal sangat. Lebihan bahagian tepi kikis atau sisih dengan pisau atau tangan. Cucuk bahagian tengah dengan garfu supaya adunan telur melekat.
Over sangat cahaya. Lepas tu bakar 10-15 minit dengan suhu 140°c api atas bawah.
Cara Masa Filling Tart
Sementara tunggu kulit tart masak, masukkan telur dalam bekas. Pukul hingga kembang. Telur 4 biji ye, 1 biji lagi tertinggal tapi dah masukkan.
Lepas tu masukkan susu segar, susu pekat manis, esen vanila, pewarna kuning dan tepung kastard. Pukul hingga sebati. Kalau tak suka manis, boleh kurangkan susu pekat manis.
Bila dah sebati macam ni. Tapis banyak kali sehinggalah putih-putih yang timbul tu tak ada.
Ok kulit tart dah masak. Biarkan sejuk sekejap. Lepas tu nak keluarkan kulit tart atau biarkan dalam acuan mana-mana pun boleh.
Kalau tak keluarkan kulit tart, terus tuang adunan telur tadi. Jangan tuang melebihi paras kulit, nanti bila dah masak tart susah untuk dikeluarkan.
Lepas tu sambung bakar 15-20 minit dengan suhu 140°c api atas bawah. Tart ni akan gelembung naik bahagian tengah bila dah nak masak.
Ok tart dah masak. Nanti gelembung manja tu akan surut.
Tadaaa. Dah siap. Pastikan tart sejuk dulu baru keluarkan dari acuan. Kalau keluarkan ketika panas-panas mudah rapuh.
Artikel berkaitan: Tart Telur Homemade Lagi Sedap Dari Bakery, First Time Buat Memang Tak Menyesal
Hokkaido Cheese Tart Leleh, Resipi Simple Senang Sangat Anak Buat
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi

Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Daging Goreng Kunyit Kelantan Style, Ada Tip Nak Bagi Lagi Sedap!

Apa menu daging korban anda? Ada yang suka masak sup, kari dan sebagainya tak juga digoreng simple dengan kunyit. Nak cuba resipi Daging Goreng Kunyit style Kelantan? Ni caranya.
Nak lagi sedap, tambahkan sedikit bahan ini dalam gorengan daging anda. Memang sedap kebabom. Jom cuba!
DAGING GORENG KUNYIT KELANTAN STAIL
Hari ni Suk nak share cara goreng daging kunyit cara Kelantan pulak. Biarlah satu Malaysia dah pandai goreng daging pun, Suk nak share jugak.
Bahan-bahannya :
1/2 kg daging dipotong kecil melintang urat (gaul garam kunyit)
1 biji bawang holand
1 biji bawang putih
Cili merah, cili hijau, cili api
Sedikit kicap (rahsia jadi sedap & cantik)
Potong daging nipis-nipis melintang urat supaya daging tak liat nanti. Cara potong ada di gambar ya. Basuh daging bersih-bersih dan gaul garam kunyit, bawang putih dan sedikit air. Perap seketika bersama air tadi.
Masukkan daging ke dalam kuali bersama airnya sekali. Biarkan air kering dan daging empuk. Air tadi membantu daging cepat empuk ya. Tapi jangan banyak sangat, jenuh nak tunggu kering.
Bila air dah kering, masukkan minyak masak. Kacau seketika dan biarkan daging betul-betul masak sekata.
Kemudian boleh la masukkan hirisan bawang dan cili merah, cili hijau atau cili api.
Sebelum tutup api, masukkan sedikit kicap ke dalam daging goreng tadi. Haa ni petua nak bagi daging goreng kita lagi sedap dan cantik.
Sikit jer taww, nanti jadi daging goreng kicap pulak. Gitohhh 😁
Tadaaa daging goreng kunyit Kelantan stail is donnnne. Boleh hidangkan bersama sayur lemak putih dan menu-menu lain yang matching hihii.
Ok tu sahaja kelas masak untuk hari ni. Jumpa lagi uols.
Menarik: 6 Bulan Ni, Sayalah Paling Bahagia, Rutin Urus Bilal Mencabar Tapi Membahagiakan PU Riz!
Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit resipi: Sukma Ismail
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI