Berbanding kek mentega atau kek-kek lain, kek pandan antara kek yang cukup harum baunya. Ketika kek di masak di dalam oven, anak-anak pastinya tak sabar dan menantikan kek yang satu ini. Baunya cukup membuatkan seisi rumah rasa tak senang.
Bagi peminat kek pandan, jangan abaikan kek yang satu ini. Air tangan cikgu masakan yang popupar di internet iaitu Puan Azlina Ina Fans ini tak pernah menghampakan kita. Semuanya sedap-sedap belaka. Jadi bagi peminat kek pandan, anda wajib cuba kek ni!
Musim PKP ni teringin nak kek mudah-mudah, jimat bahan kan. Siapa peminat pandan macam mak. Mak memang suka gila apa-apa yang berkaitan pandan.
Bahan A:
Marjerin cairkan dan sukat secawan bila suam
Bahan B:
1/4 cawan susu segar + 1 sk cuka + 1/2 sk soda bikarbonat -campurkan (Kalau korang suka guna daun pandan, susu segar tu blend dengan daun pndan 1 cawan then tapis. Korang boleh ambik 1/4 je selebih nya simpan nak buat kuih-kuih lain nanti senang boleh pakai lagi.)
Ads
Bahan C:
Ayak tepung gandum
2 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk cream off tartar (skip kalau tak ada, fungsi dia cuma nak bagi kek lagi ringan, kalau bakar tak ada pun tak apa, kalau kukus je tak ada kek kurang ringan tapi tetap jadi)
Bahan mix:
5 biji telur
1 cawan gula
1 sb ovalate
2 sb pandan coconut pasted (setakat ni yang paling sedap)
1 sb pewarna hijau aple Mix gebu kemudian masukkan bahan B. Kemudian A sampai habis. Dah sebati masuk c sampai habis. Siap.
Step campur susu dan cuka. Cuka tu cuka masakan bagi yang tak pernah tengok lah. Kang korang beli cuka getah dah begelimpangan pulak.
Mix bahan tadi sampai gebu macam gini.
Korang angkat kepala mixer tu adunan tak jatuh dari mata mixer maknanya dah gebu la tu.
Ads
Masuk susu plus cuka tadi. Tak payah kacau tak apa, perlahankan mixer tu kang tetiba banjir rumah.
Lepas sebati baru masuk majerin cair tadi sampai habis.
Last masuk tepung, mixer masih slow.
Ok adunan gebu macam ni. Ni mak buat 2 adunan sekali 10 biji telur, tu nampk banyak.
Masuk bekas tak kisah kalau kukus bekas macam ni pun boleh. Kalau loyang saiz 9×9 sebab kek ni akan naik gebu ye. Kalau saiz 8 mesti tuang sikit kat loyang 5.
Ads
Ok kukus 40 minit api sederhana. Kalau bakar suhu 170 masa 50 minit api atas bawah.
Terbalikkan la kat board lepas siap je masak, tak kira kukus ke bakar.
Alhamdulillah gebu moist dan wangi sangat. Sesuai untuk korang cuba tau.
Kuih seri muka antara kuih tradisi yang sangat sedap! Lapisan bawah terdapat pulut yang sangat lembut dan lapisan santanya lemak-lemak manis. Ramai yang nak belajar buat kuih ini tapi tak yakin kerana takut tak menjadi.
Jangan risau lagi kerana resipi yang dikongsi ini sangat mudah untuk dicuba. Bahan-bahan juga antara yang mudah didapati. Selamat mencuba!
RESIPI SERI MUKA PANDAN👇
Bahagian bawah:
3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam
(Cuci pulut toskan masukkan santan & garam kukus dalam talam selama 25minit) then angkat penyek-penyek bagi padat.
Bahagian atas..(tepung):
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
Setengah cawan air pandan (kisar daun pandan) bersama setitis dua pewarna hijau epal.
Secubit garam
Masukkan semua bahan-bahan, kisar hingga adunan halus..kemudian tapis dan masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan..kukus 30 minit..siap, boleh guna cawan apa-apa jenis, asalkan sukatan guna cawan yang sama.
👉Untuk pulut saya guna pulut susu. Rendam sekejap. Kemudian toskan baru campur santan, garam dan kukus.
👉saya kukus pulut berasingan kemudian baru letak dalam bekas tu dan tekan-tekan bagi padat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain biskut suji, cornflakes dan almond london, biskut Mama Carry juga tidak kurang hebatnya malah cukup popular suatu waktu dahulu. Biskut kreatif ini sememangnya cukup enak malah bahan untuk membuatnya juga tidaklah banyak dan mudah disediakan.
Namun lorekkan pada permukaan biskutnya memerlukan kreativiti yang tersendiri. Resipi yang dikongsikan oleh Mastura Shariff ini nampak mudah. Hanya gunakan lorekkan menggunakan jari dan seterusnya dilorek kemas di atasnya. Memang mudah. Jom cuba!
Belum lelap lagi layan calit-calit & conteng-conteng cara saya buat Biskut Ibu Perihatin (mama carry) mungkin ada yang buat cara lain. Bagi saya ini yang paling mudah & senang walau pun biskut ni menguji kesabaran untuk mendapatkan toppingnya yang sempurna.
Rendang antara juadah yang popular pada hari raya. Memandangkan raya haji tak lama lagi jom kita cuba resipi rendang daging power ni. Selamat mencuba!
Rendang Daging Power
Bahan-bahan;
1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2 sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*
-sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
-kisar kering smp halus(ketepikan)
1kg daging(potong nipis) @seekor ayam
5 ulas bwg merah kecik*
4 ulas bwg putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup *
4 btg serai*
10 tangkai cili kering*(rebus dulu) nak pedas lg lebihkan
3 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sekilo santan
garam
daun kunyit(hiris halus)
Cara Penyediaan;
kisar bahan-bahan bertanda *
tumis bahan-bahan kisar smp garing@pecah minyak
masukkan rempah yg dikisar halus td..kacau sebati
masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri
bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan msk smp pekat
masukkan kerisik.. tabur daun kunyit
rasakan dgn garam.. sy tak suka rendang yg manis, kalau suka manis nak letak gula pun blh
saya buat byk rendang ni.. blh frozen kan.. in case ada tetamu dtg mengejut blh p cari lemang, panaskan je rendang ni, senang kan☺️
Rendang sy tak ada lengkuas.. kalau nak tambah blh jer, selera masing2
(Dah try buat rendang ni msa raya tahun lepas mmg sedap)
Credit :Zuriati Mustaffa
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tarikh 14 April 2025 akan terpahat dalam ingatan seluruh rakyat Malaysia apabila Perdana Menteri ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang lebih mesra dikenali sebagai...