Kek viral yang satu ini selalu membuatkan kita terliur. Mana tidaknya, limpahan krim dan coklat padu buat kek jadi cukup luar biasa. Premium malah lengkap segala rasa.
Resipi kek tornado yang dikongsikan oleh Rohani Ronnie ini nampak cukup mengiurkan. Katanya kek ini menjadi kegemaran anak-anaknya. Tak sukar nak membuatnya. Jom cuba!
Anak pujuk ajak buat kek tornado, arr jom kita buat. Terjadi la kek tornado, janji anak-anak suka. Favourite anak-anak. Kak share resepi, terima kasih empunya resepi, Fatimah Saari. Alhamdulillah menjadi.
KEK TORNADO
Bahan Kek:
3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan minyak
1 1/2 cawan tepung naik sendiri – ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat – ayak
1 sudu kecil baking powder – ayak
1/2 cawan serbuk koko@coklat, milo
1/4 cawan air panas
1. Pukul telur, gula, esen vanilla pukul rata.
2. Masukkan minyak masak kacau biar sebati.
3. Masukkan tepung, baking powder, soda bikarbonat.
4. Masukkan serbuk koko atau coklat, milo.
Ads
5. Akhir sekali masukkan air panas kacau rata. Tuang dalam bekas yang digemari.
6. Bakar api atas bawah suhu 180°c selama 50 minit bergantung pada tahap kepanasan oven anda. Kalau nak kukus boleh kukus 40~45 minit.
7. Keluarkan dari oven atau kukusan biarkan sejuk.
* Tips untuk kek gebu tak perlu guna mixer, hanya kacau guna sudip je macam nak buat kek brownies tu.
Untuk cream cheese:
Ads
250gm cream cheese
60ml whipping cream (nak lebih gebu boleh lebihkan whipping cream)
3-4 sudu besar susu pekat (boleh kurangkan ikut kemanisan memasing)
1. Adun cream cheese sampai lembut.
2. Tambahkan susu pekat (tahap kemanisan yang anda suka)
3. Masukkan whipping cream dan adun sampai gebu dan ringan.
4. Kemudian tuang atas kek yang telah siap di bakar atau kukus.
Ads
Bahan coklat ganache:
100ml whipping cream
250gm milk compound
2 sudu besar mentega/marjerin
1. Double boiler bahan kacau sampai sebati last sekali masukkan marjerin.
2. Curah atas kek yang sudah siap di bakar atau kukus.
3. Taburkan coklat chip atau coklat rice ikut citarasa memasing, siap.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kadang-kadang ada anak yang reject untuk makan nasi. Mungkin mereka tak berselera jika dipaksa makan. Sesetengah anak pula mempunyai kegemaran sendiri sebagai contoh lebih minat makan pasta atau mi. Oleh itu, sebagai ibu kita perlu kreatif dalam mempelbagaikan menu untuk menarik minat anak untuk makan.
Salah satu menu yang boleh mengenyangkan si manja adalah sup tepung. Rasanya sedap dan kaya dengan karbo serta serat yang boleh membantu menaikkan berat badan serta melancarkan proses penghadaman. Melalui perkongsian di Facebook, ibu ini kongsikan resipinya.
💓 SUP TEPUNG VERSI BABY 💓
Bahan-Bahan :
Untuk Doh Tepung :
1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1/4 cawan air
1 sb serbuk
1/2 sk serbuk ayam
Untuk Sup :
Minyak untuk menumis
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis / isi ayam
Sayur sawi
Serbuk sayur
Serbuk bilis
Serbuk ayam
Air secukupnya
Cara-Cara :
1. Untuk membuat doh tepung satukan ke semua bahan kering dan gaul sebati. Untuk versi dewasa, boleh letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Ketepikan seketika .
3. Di dalam periuk, panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga kekuningan.
4. Masukkan ikan bilis / isi ayam. Kacau sebati.
5. Masukkan pula air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
6. Dalam masa yang sama, cubitkan tepung secubit, tarik menggunakan kedua dua tangan sehingga menjadi kepingan nipis. Masukkan tepung ke dalam periuk. Ulang proses sehingga selesai .
7. Biarkan sehingga menggelegak seketika. Kemudian masukkan sayur sawi dan serbuk perasa. Masak sehingga sayur empuk. Tutupkan api dan tuangkan ke dalam mangkuk.
8. Siap, sedia dihidang!
Makanan yang sangat simple, tapi sangat mengenyangkan untuk anak-anak bahkan sesuai juga dibuat semasa anak tidak sihat. Selamat mencuba!
Selain perasa CBB, CFS, serbuk ikan bilis dan serbuk ayam homemade, Mirepoix juga tidak kurang hebatnya dalam memberi rasa kepada makanan bayi. Bukan hanya rasa bahkan mirepoix juga dikatakan baik untuk menaikkan selera anak kecil kita. Bagi anak yang tidak mahu makan, mama boleh cuba resipi ini.
Paling penting cara hendak menyediakannya juga teramat mudah. Hanya gunakan tiga bahan sahaja dalam cara pembuatannya. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Farisha Sofea ni. Ringkas.
MIREPOIX ( BAHAN PERASA ) UNTUK BABY
Pernah dengar pasal mirepoix tak? Selain cbb dan cfs , mirepoix juga salah satu bahan perasa dalam masakan anak anak. Ramai yang mengatakan bahawa bahan bahan ini membantu untuk menaikkan selera makan anak anak.
Antara bahan yang digunakan untuk menyediakan mirepoix ialah bawang holland, celeri dan lobak merah. Bahan ini dipotong kasar dengan nisbah 2 : 1 : 1. Mudah je kan bahan bahannya.
Mirepoix ini sebenarnya sos asas dalam masakan dan sering digunakan dalam masakan seperti sup, stew dan marinate. Kalau anak anak macam dah tiada selera makan tu cubalah buat mirepoix ini. Siapa tau boleh tarik selera anak makan kan.
Bahan Bahan:
2 cawan bawang holland
1 cawan lobak merah
1 cawan seleri
2 sb minyak zaitun
Potong kasar ke semua bahan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan sehingga kekuningan menggunakan api kecil. Tidak perlu lama kerana hanya mahu mengeluarkan aroma sahaja. Sejukkan seketika.
Kemudian kisarkan bahan bahan tersebut. Tuangkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti bahagian sejuk beku.
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak sah raya tanpa membuat dan menyajikan biskut Cornflakes Madu yang menjadi kesukaan anak-anak.
Belum tiba hari raya lagi, biskut yang satu ini sudah separuh balang. Begitu hebatnya penangan Cornflakes Madu.
Tercari-cari resipi yang mudah? Resipi perkongsian saudara Muhammad Ali ini anda wajib cuba. Resipi air tangan mak yang paling mudah. Jom cuba!
Resepi Cornflakes Madu. Resepi legend dari mak saya ♥️. Jangan lupa belanja love untuk mak saya tau. Doakan mak & ayah saya sentiasa diberi kesihatan yang baik. Amin. Sangat senang, sangat mudah. Jom kita start!
Bahan-Bahan: (1 adunan dapat dalam 100+ mini paper cups)
3/4 cawan madu
3/4 cawan planta (nak pakai butter pun boleh)
2 sudu makan gula
300 gram cornflakes
1 cawan kacang tanah yang DIBAKAR
1 cawan bijan
1. Cairkan 3/4 cawan planta, api perlahan sahaja.
2. Bila dah cair masukkan 3/4 cawan madu. Kacau sebati.
3. Dah sebati masukkan 2 sudu makan gula. Biarkan mendidih dalam 10-15 saat. Then off api. Jangan lama sangat bagi mendidih nanti dia rasa pahit.
4. Dah off api biarkan suam dalam 15-20 minit baru tuang ke atas cornflakes.
5. Bakar pada suhu 180 selama 10 minit. Ataupun ikut suhu oven masing-masing sebab lain oven lain suhu yang sesuai. Kenali suhu oven masing-masing okay.
Tujuan bakar ni sebab nk masak bijan & kacang tadi dan juga nak bagi cornflakes tu melekat, tak senang terburai .
Kalau dah bakar 10 minit, bila buka cup tu dia masih terburai, bakar lagi selama 10 minit.
Seramai 39 mangsa membabitkan guru dan kanak-kanak dari sebuah tadika yang terperangkap akibat kepala air di Gua Ikan, Dabong dekat sini berjaya diselamatkan semalam.