Kelapa Parut Tahan Lebih Lama Simpan Ikut Cara Ni, 3 Bulan Pun Masih Elok!

Share

Kelapa parut yang kita simpan di dalam peti ais sebenarnya masih elok digunakan jika tahu cara terbaik untuk menyimpannya. Nak buat macam mana?

Perkongsian Ani Zam ini anda kena cuba. Bukan sahaja masih elok digunakan bahkan masih boleh digunakan sehingga tiga bulan lamanya. Kena cuba!


CARA SIMPAN KELAPA PARUT AGAR TAHAN LAMA

Nak kongsi cara simpan kelapa parut agar tahan lama.

1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.

2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata (fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan)

3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah di panaskan. Kukus selama 15 minit.

4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik.

5. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.

6. Kukus semula bila hendak menggunakannya.

Boleh tahan sehingga 2 @ 3 bulan kelapa parut tersebut.

Untuk mendapatkan santan yang pekat, blender kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh blender sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat.

Menarik: Sikit Lagi Dengar Sampai Kuala Kedah, Marah Anak Macam Komando, Ramai Terhibur Dengan Suara Mua Bellaz

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma

Kredit: Ani Zam

Published by
SRM