Ramai yang tak tahu tentang khasiat keledek ungu. Rugi rasanya kalau ibu ayah tak jadikan keledek ungu sebagai kudap-kudapan untuk anak-anak.
Ubi keledek mengandungi komponen yang membantu fungsi otak dengan baik, antaranya choline dan manganese. Chroline adalah nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak. Mangan pula penting untuk kesihatan otak. Ia mengikat kepada neurotransmitter dan membantu menggerakkan impuls elektrik melalui badan anda dengan lebih cepat. Anda boleh menemui 43% nilai harian mangan anda dalam satu cawan ubi keledek bakar.
KELEDEK UNGU ialah SUPER FOOD. Anti oksida tinggi. Juga anti radang.
Bagus untuk OTAK. Bagus untuk usus.
Saiz sederhana besar bekalkan 400% vitamin A.
Vitamin A untuk apa?
Ads
Vitamin A perlu untuk kulit. Untuk mata. Zaman ber’smart phone’ penting ambil vitamin ini.
Supaya mata tajam menikam walau dalam kelam. Pandangan tidak suram.
Dalam kajian yang dimuat di Journal Food Functional 2015, KELEDEK UNGU turunkan uric asid sebanyak 30%. Terima kasih pada anti oksidanya – anthocyanins.
Antara kelebihan lain:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
Ads
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protin.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
Ads
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Harvard menunjukkan ada 32% pengurangan risiko penyakit kanser paru-paru pada mereka yang memasukkan karotenoid dalam diet mereka. Karotenoid juga membantu mengurangkan kemungkinan serangan semula kanser pada tubuh.
Banyak lagi kebaikan KELEDEK UNGU. Dengan fiber yang tinggi ia tinggikan rasa kenyang. Laporan tentang ubi ini turunkan berat badan ada di Journal Nutritional Research 2011. Berat turun seawal minggu ke 4.
Boleh cuba. Masak dengan kreativiti masing masing. Yang penting hidup akan lebih sihat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain Bahasa Melayu, mama papa mesti nak anak pandai Bahasa Inggeris juga kan? Bila dia pandai, dah tentu akan jadi lebih yakin nak bertutur dan menggunakan Bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian. Jom, mama papa belajar macam mana nak didik anak untuk mahir bahasa ini di E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Dengan hanya RM20, bukan saja ilmu tapi mama papa berpeluang memenangi pelbagai hadiah istimewa dari Pa&Ma. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bayi dah masuk 6 bulan, rutin ibu untuk membuat penyediaan makanan anak perlu diberi keutamaan. Ibu akan mula berkira-kira membuat bubur untuk menambahkan segala zat untuk anak dan penyediaan awal ke arah makanan orang dewasa.
Cuma yang menjadi kekangan buat ibu, untuk membuat bubur perlu ambil masa yang lama untuk pastikan beras yang dimasak cepat hancur.
Mungkin bagi ibu suri rumah tiada masalah bab penyediaan makanan anak, cuma yang bekerja perlu bangun awal untuk sediakan bekalan pada pengasuh. Terlewat bangun sikit, mungkin agaka kelam kabut.
Namun tip yang dikongsikan oleh Puan Siti Rashidah Jasimin ini boleh dicuba untuk mempercepatkan proses memasak bubur anak.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Nak kongsi cara untuk buat “Beras Frozen”. Hari tu ramai yang PM tanya cara nak buat macam mana.
Ok senang je. Follow je gambar ada cara dia ok.
Masukkan beras dalam bekas kecil untuk sekali masak. Cuci bersih. Isikan air lebih sikit dari beras
P/S :: Tak perlu kisar beras sebab bila dimasak beras akan cepat hancur
Terus masukkan di bahagian beku
Bila nak guna just amik 1 bekas masukkan terus dalam periuk. Tak perlu cuci lagi sebab dah cuci masa nak frozenkan.
Saya ibu berkerjaya dan meninggalkan anak di bawah jagaan pengasuh. Sepanjang bekerja, pemakanan anak dijaga sepenuhnya oleh pengasuh. Pengasuh suka memberinya makanan atau minuman manis, bahan perasa dan pengawet. Adakah itu penyebab anak saya menjadi aktif?
Jawapan:
Kebiasaannya gula menjadi antara makanan yang akan dipersalahkan kerana menjadikan anak anda aktif dan sukar dikawal. Namun tahukah anda, makanan-makanan lain juga boleh memberikan impak kepada kelakuan dan adik. Antaranya ialah:
1. Produk tenusu
Bagi si kecil yang alah kepada protein yang terkandung dalam produk tenusu, dia akan menunjukkan gangguan kepada mood dan kelakuan iaitu agresif dan sensitif apabila terdedah kepada laktosa.
2. Gula
Gula apabila diambil melebihi paras yang normal akan menyebabkan kanak-kanak menjadi terlalu aktif. Gula juga dikenal pasti sebagai penyebab utama masalah kesihatan jangka panjang.
3. Pewarna tiruan
Tidak ramai yang tahu bahawa perwarna tiruan juga mempunyai kaitan rapat dengan ADHD, hiperaktif dan perubahan tabiat. Kebanyakan ibu bapa terlepas pandang dan hanya menyalahkan gula semata-mata. Hati-hati dengan kehadiran pewarna tiruan ini yang selalunya tersembunyi di dalam kebanyakan makanan yang diambuil oleh anak anda.
4. Bahan pengawet
Bahan pengawet terdapat banyak di dalam makanan diproses seperti makanan dalam tin dan produk sejuk beku. Perlu diketahui pengambilan makanan yang kaya dengan bahan pengawet berkait rapat dengan tekanan perasaan, perkembangan terbantut dan masalah tidur.
5. Bahan perasa
Bahan perasa seperti monosodium glutamate (MSG) boleh menyebabkan sakit kepala dan hiperaktif di kalangan kanak-kanak.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Taska di Bandar Saujana Putra, Kuala Langat yang dipercayai terbabit dalam kes kematian seorang bayi lelaki berusia empat bulan diarahkan tutup, kelmarin.