Anak kita memang berbeza-beza. Ada anak yang lebih suka matematik, mahir dalam semua angka namun ada juga anak yang lebih gemarkan alam. Fokus dengan alam. Sebagai ibu bapa, kita kenalah kenal pasti kecenderungan dan kebijakan anak kita. Masing-masing ada kelebihannya.

Perkongsian Liyana Nazli mengenai jenis-jenis kebijakan anak ini mama papa kena tahu supaya lebih mengenal anak masing-masing. Penting untuk kita tahu semua ni.


Multiple Intelligences

Kalau mengikut theory of multiple intelligence, manusia ni ada 8 jenis kepandaian. Sebenarnya kita mempunyai kelapan-lapan jenis kepandaian ini untuk kita menjalani fungsi hidup yang seimbang. Cuma kita berbeza dari segi kepandaian mana yang lebih dominan dan bagaimana cara yang paling efektif untuk kita belajar.

Apa 8 jenis kepandaian tu?
1. Word smart
2. Number smart
3. Nature smart
4. People smart
5. Self smart
6. Body smart
7. Picture smart
8. Music smart

Sayangnya, sistem pendidikan kita hanya in favour untuk kanak-kanak yang ada kepandaian linguistik (word smart) dan matematik (number smart) sahaja. Mereka ini mudah belajar dalam sistem persekolahan kita sebab cara pelajaran disampaikan bersesuaian dengan cara mereka belajar. Kepandaian-kepandaian dari jenis lain macam diabaikan sikitlah.

Contohnya, saya kenal pasti Ayyash sebagai seorang yang nature smart. Dia sangat suka mengkaji alam, terutama sekali tentang binatang. Dia boleh luangkan masa berjam-jam menonton Nat Geo Wild di televisyen atau mencari maklumat yang diperlukan tentang satu-satu jenis haiwan daripada video di Youtube. Dia boleh hafal fakta tentang haiwan ini dengan terperinci.

Tetapi adakah kepandaian Ayyah ini dapat digunakan di sekolah? Nope, no one bothered. Kecuali adalah sikit-sikit sentuh dalam subjek Sains. Itu pun pada tahap yang sangat asas. Mujur dia juga word smart, jadi dia boleh skor cemerlang dalam subjek bahasa dan kemanusiaan. Tapi kalau suruh dia buat matematik, memang dia garu kepala lebih sikit hahaha!

Maryam lebih kepada self smart. Dia boleh bermain sendiri berjam-jam, boleh larut dalam aktivitinya sendiri. Sangat yakin dengan apa yang dia lakukan dan tak perlukan justifikasi orang lain. Tapi kalau di sekolah, cikgu mungkin cop dia sebagai budak kuat berangan. Nampak macam suka mengelamun, tapi sebenarnya dia duk rancang apa dia nak buat di rumah. Maryam juga people smart, boleh berkawan mudah dengan sesiapa saja. Mudah disenangi orang ramai. Kami pergi mana-mana, tiba-tiba dia dah ada kawan. Huhu!

Jadi, pentinglah kita sebagai ibu bapa ni tahu apa jenis kepandaian yang anak kita ada cuma perlu berpada-pada dalam mengkategorikan anak kita mengikut kepandaian mereka. Dan yang penting, kita beri pendedahan untuk mereka belajar dengan cara yang melibatkan pelbagai jenis intelligence ini. Kalau kita tak pernah bagi mereka cuba, mana kita nak tahu mereka boleh buat atau tak kan?

Seminggu sekali kami bawa mereka ke kelas music untuk mengembangkan musical intelligence mereka. Apabila bodily-kinesthetic intelligence bergabung dengan musical intelligence, Maryam jadi pandai gerakkan anggota badan ikut irama, bila menari nampak natural sangat macam pro! Dia duk pujuk ibu enroll dia masuk dance class ni. Huhu!

Ayyash sangat sensitif pada tune. Dia boleh kesan kalau tali ukulelenya tak betul tuningnya walaupun ibu duk dengar semua bunyi sama saja. Sekejap saja dia habiskan setiap stage pelajaran muziknya. Bila musical intelligence bergabung dengan linguistik intelligencenya, Ayyash boleh hafal lirik lagu dan menyanyikannya dengan irama yang betul.

Seminggu sekali juga ayah mereka bawa ke kelas renang. Untuk bantu kembangkan bodily-kinesthetic intelligence. Bukan mudah nak belajar koordinasi badan untuk berenang dengan baik. Ibu pun gagal bab ni! Ibu dan ayah bukan jenis sporty sangat masa sekolah dulu.

Nampak tak, anak kita tak semestinya hanya ada satu atau dua jenis intelligence sahaja. Do not confine them to categories. Kalau beberapa jenis intelligence ni bergabung, it shall works wonders! Cuma kitalah sebagai ibu bapa kena rajin sikit cari ruang dan peluang untuk mereka tunjuk bakat dan belajar perkara baru. Jadi, ibu bapa ni memang penat, tapi hasilnya nanti insyaAllah saham kita dunia akhirat!

Kredit: Liyana Nazli

Tinggalkan Komen