Mempersiapkan suapan pejal pertama untuk anak pastinya mendebarkan bagi semua ibu-ibu. Namun ada caranya untuk memastikan anak berselera dan tidak terkejut dengan makanan yang diberi.
Perkongsian Ekin Tumiran dari Darwisyah Little Sweet ini boleh mama jadikan panduan dalam mempersiapkan menu untuk anak. Paling penting kena bermula dengan semi solid food dulu. Mengapa?
Mama kena tahu ni!
SARANAN UNTUK ANAK UMUR 6 BULAN
Ramai ibu-ibu yang wasap saya tanya apa menu yang sesuai untuk baby yang baru masuk 6 bulan. Baru nak start makan.
Di sini saya ringkaskan sikit ye mengikut apa yang saya buat dan apa saya paham.
2. Air masak dah boleh bagi bila baby dah start makan.
3. Biasanye 1 jenis makanan tu saya akan bagi 4 hari berturut-turut untuk pastikan baby serasi atau tak.
4. Untuk baby 6 bulan, boleh tambahkan EVOO (extra virgin olive oil) dalam puri baby, cukup sekadar 2 atau 3 titis untuk baby 6 bulan.
Ok nii antara menu untuk baby 6 bulan, terpulang pada ibu-ibu nak bermula dengan puri bubur kosong, puri sayur atau puri buah.
4 Day Rules
(Buat 4 hari berturut-turut)
——————–
Kalau baby tak serasi, boleh stop dan tukar puri lain. Contoh tak serasi (baby akan sembelit, cirit birit atau naik merah).
Antara puri lain yang sesuai untuk baby 6 bulan :
☘ Betik
☘ Labu
☘ Mangga
☘ Apricot
☘ Butternut Squash
☘ Peach
☘ Plum
Ni hanya menu cadangan, kalau tak nak ikut turutan tu boleh tukar ikut mana yang ibu-ibu suka dan yang ada stok kat dapur.
CARA2 BUAT PURI BUAH/SAYUR
————————-
2. Bersihkan dan potong sayur/buah. Potong dadu pun boleh.
3. Kukus buah/sayur sehingga masak. Kalau rebus khasiat dah kurang sikit.
4. Blend buah/sayur sehingga halus.
5. Sejukkan sekejap dan boleh bagi anak makan.
6. Kalau nak simpan dalam freezer disarankan pack untuk sekali makan. Simpan dalam freezer tahan selama 3 bulan. Peti biasa (chiller) tahan dalam 3-5 hari.
*Puri pisang, avokado dan betik tak perlu kukus, terus blend halus.
Semoga Bermanfaat..
Kredit: Ekin Tumiran, Darwisyah Little Sweet