Boleh dikatakan kebanyakan anak-anak suka makan kentang goreng sebagai kudapan mereka. Cuma bila melibatkan makanan berproses, perasaan bimbang itu ada.
Apa kata ibu buat kentang goreng homemade khusus untuk anak. Tanpa bahan pengawet dan terbukti kebersihannya.
Kadang-kadang ubi kentang yang dijual secara sejuk beku itu kita tak tahu apa bahan penyedap yang digunakan untuk tahan lebih lama. Jadi baiklah buat sendiri.
Resipi dari Nur Fadzilah ini boleh dicuba untuk anak-anak di rumah. Boleh buat minum petang atau kudapan sihat.
CARA BUAT HOMEMADE FUN FRIES:
1) Kupas kentang.
2) Potong ikut size macam fries MCD.
3) Rendam kejap 5 minit.
4) Rebus / kukus separuh masak 5 minit aje.
5) Toskan. Lap kering guna tisu
6) Campurkan kentang dengan sedikit soda bikarbonat dan tepung gandum. Biarkan kejap.
7) Goreng macam biasa. Api jangan kuat ya.
8) Siap dihidang untuk si manja anda.
Alhamdulillah bila buat macam ni anak berselera makan. Nak buat stok pun boleh. Lepas tabur tepung tu, simpan dalam bekas, masuk freezer.
Selamat mencuba!
Sumber: Nur Fadzilah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Share Sampai 15K, Resepi Sup Ayam Thai Simple Ni Memang Padu!
Memang terbaik! Resipi sup ayam dengan bahan simple dan ringkas ala Thai ini memang lain macam. Perkongsian resipi dari Tengku Syazwanie ini mama kena cuba untuk keluarga.
Simple tapi cukup sedap. Tak hairanlah perkongsian sampai 15 ribu. Memang terbaik!
SUP AYAM THAI
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang putih, halia -tumbuk
Bawang merah, bawang besar -mayang
2 btg serai
Sup bunjut
Kiub ayam
Lobak merah
2 sudu makan sos ikan
Tomato, daun limau purut dan daun ketumbar
Garam dan aji secukupnya
Air secukupnya
1. Bawang putih & Halia (tumbuk).
2. Bawang merah & Bawang besar (mayang)& Serai. Kalau serai halus-halus buh banyak sikit, kalau besar-besar buh 2/3 je la.
3. Tumis semua sekali dgn hirisan lemak ayam sehingga naik bau/layu.
4. Masukkan air, hampir nak gelegak masukkan ayam, sup bunjut, kiub nor ayam, lobak merah & bia seketika.
5. Masukkan sos ikan, tomato, daun limau purut.
6. Letak garam secukup rasa dan serbuk ajinomoto (kalau suka).
7. Bila ayam dah masak, masukkan daun ketumbar dan perahan asam limau nipis
Siap.
Menarik: Cara Nak Buat Apam Tapai Nasi Paling Mudah, Perap Sekejap Terus Kukus, Mudahnya!
Nak relaks-relaks, boleh belanja anak minum di Coconut Shake 336.
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Cepat Kenyang, Bertenaga! Ini 5 Resipi Berasaskan Roti & Bijirin Yang Patut Ibu Cuba
Roti dan bijirin merupakan sumber karbohidrat yang baik untuk anak-anak. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau resipinya boleh dipelbagaikan untuk memikat selera anak. Selain memberikan rasa kenyang, roti dan bijirin juga membantu tumbesaran si manja.
Sekiranya diberikan peluang sudah tentu anak-anak lebih sukakan rasa roti manis. Pastikan kita bijak memilih roti terbaik buat mereka. Roti mempunyai vitamin B6, vitamin E, magnesium, asid folik dan zink.
Untuk bijirin pula, ia dapat meningkatkan mood anak-anak sekiranya dimakan pada waktu pagi. Ia juga membantu untuk membekalkan tenaga pantas kepada mereka.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SUSU sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula 22-26 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan roti dan bijirin telah dikongsikan oleh Pn Fadlyani Sharidah Mohd Fadzil sepanjang minggu ini.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan ROTI & BIJIRIN ini :
ROTI PISANG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji pisang
1 biji telur
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti.
2. Letakkan pisang di hujung roti dan gulung kemudian sapu telur untuk sebagi gam untuk melekatkan.
3. Celupkan roti tadi dalam telur yang telah dipukul.
4. Panaskan mentega dan goreng sampai kekuningan.
ROTI GORENG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji telur
Sedikit emping parsli
Sedikit serbuk ayam toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit serbuk cendawan toddible
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Potong roti ikut kesukaan anak makan.
2. Pecahkan telur dan campurkan semua serbuk dan emping parsli.
3. Celup roti tadi ke dalam telur.
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga masak.
ROTI KEJU (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
Sedikit keju blok
1 biji telur
Sedikit serbuk ayam dara toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit herba campuran
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti dan letak keju yang dipotong nipis di hujung roti.
2. Gulungkan roti dan keju tadi. Sapukan sedikit telur pada hujung roti sebagai gam.
3. Celup gulungan roti tadi dalam telur
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga kekuningan.
BROWN RICE FLAKE MADU (Sesuai untuk anak berumur setahun ke atas. Untuk anak bawah setahun, boleh gantikan madu dengan puri kurma atau mentega kacang untuk bayi)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan kecil emping beras perang toddible
2 sudu madu kelulut atau madu asli secukupnya
100gm mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Cairkan mentega dan masukkan emping beras perang. Kacau rata.
2. Masukkan dua madu sudu dan kacau cepat. Jangan biarkan hangit.
4. Letak campuran tadi dalam acuan yang sesuai.
5. Masak dalam microwave selama tiga minit pada suhu 380 darjah selsius.
BROWN RICE FLAKE SUSU DAN BUAH (Sesuai untuk anak berusia enam bulan ke atas dan tiada alergi kepada sebarang bahan. Boleh tukar buah mengikut kesukaan anak)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan emping beras perang toddible
2 biji strawberi | dipotong nipis
1 cawan beri biru
1 biji pisang | dipotong nipis
Susu ebm / susu segar / susu formula secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Masukkan emping beras perang ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan susu.
3. Susun buah atas emping dan susu tadi.
Mahu resipi superfood yang lain : Klik SUSU, MAKANAN SUNNAH atau BUAH & SAYUR
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Main Kepal-Kepal, Menu Simple Tapi Berkhasiat, Ibu Ni Kongsikan Resipi Chicken Rice Ball!
Banyak cara untuk menarik perhatian anak-anak kecil untuk makan. Salah satunya adalah menyediakan nasi dalam bentuk bebola yang dikepal kemas dengan salutan telur. Menariknya bukan hanya kepalan nasi biasa bahkan disalut dengan telur dan oat yang tinggi khasiat ditambah pula dengan campuran lobak merah yang menyihatkan.
Resipi ringkas tetapi berkhasiat yang dikongsikan oleh Puan Noriza Rahman ini boleh dijadikan menu sarapan buat anak-anak. Jom cuba!
Petang semalam sempat goreng bagi anak-anak makan. Yang paling selera si Humaira lah. Dia ni bab makan agak cerewet juga, tak mau pedas. Yang jenis nuget chicken ball ni dia layan. Tu yang meqza buat ni.
Meqza check peti ais ada ayam, ada carrot. So, apa lagi teruih buat lahhh. Serbuk roti takda, meqza salut saja dengan rolled oat. Dari tak makan berbulan-bulan bagus juga bagi depa ni merasa. Kan jimat! Ok, moh kita tengok resipi mudah ni.
Bahan-bahan:
½ pot beras (ini meqza guna tin sardin)
3 ketul ayam (bahagian dada)
2 biji carrot
Meqza masak ½ pot beras. Kiranya masak bagi nasi tu lembik. Senang nak kepai buat bulat-bulat. Ayam dalam 3 ketoi isi. Ambik bahagian dada lah part ni. Meqza potong kecik-kecik.
Takde tumis-tumis atau goreng-goreng bagai okeh. Ayam mentah bodo gitu ja. Sebab, satgi nak goreng juga. Carrot meqza parut halus dalam 2 biji.
Bila dah sedia semuanya, kita gaul saja dalam satu bekas. Jangan lupa letak garam sikit, bagi ada rasa orang kata (tapi anak dua tahun ke bawah jangan letak garam). Then, buat kepal bulat-bulat macam fish@chicken ball tu. Kemain pakai plastik, tak mau tangan belemoih satgi cepat basi nasi tu. Depa kata lah.
Telor ni saiz C, dalam 3 biji gitu. Doh yang dah siap kepal, celup letak dalam ni. Salut bagi elok na. Satgi bila goreng dia tak pecah.
Lepas tu, masuk dalam serbuk oat pulak. Kalau tak mau blend oat tu kena cari serbuk roti. Golek golek doh tu sampai tertutup habis. Then letak dalam bekas lain.
Dah siap. Tadaaaa! Banyak juga bila kira. Ni Meqza buat banyak sebab nak frozen. Bila bila boleh goreng. Sat saja habis sekali makan.
Haaaa, tengok Humaira makan. Walaupun rasa plain, dia tetap makan sampai tinggal separuh. Sedap katanya. Kanak-kanak tak pandai menipu kan?
Kongsi Tip Masak
Kalau orang dewasa nak makan, boleh tambah spices dan daun bawang bagi wangi dan beraroma. Nak lagi umphhh letak la cheese. Perghhh! Bila makan tu cheese meleleh-leleh keluaq.
Kalau nak kata sedap macam juai di supermarket nu, idok lah. Tapi sangat sihat untuk anak-anak. Sebab takda tambahan gula atau perisa lain.
Memasak gaya meqza yang ada 2 anak kecik menyusu ni perlukan ketangkasan, kerajinan dan timing yang tepat. Kalau anak ni teriak ka apa, kena layan depa dulu. Habih layan depa sambung pulak. Ohhh terasa macam #supermommy. Power kan! 🤣
Sesambil masak tu Ustaz Abdullah Khairi pesan baca ayat 4 surah Yusuf, hembus lah kat makanan hat kita sediakan ni. Doalah moga anak-anak sayang kita lebey dan suami pulak puji inilah masakan paling sedap di abad ini.
Chill.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI