Lagi kisahnya dengan anak tidak mahu makan nasi. Solusi untuk anak-anak kecil kita ini adalah cuba mengubah struktur nasi itu sendiri. Barulah anak makin tertarik untuk makan dengan berselera. Silap hari bulan anak makin teruja bila melihat rupa Nasi Kepal Goreng yang disekalikan dengan supnya ini. Memang awesome!
Idea yang dikongsikan oleh Puan Sha Roziah Al Yahya buat anaknya Hannah Humairah, 1 tahun 6 bulan, menerusi Happy Baby Food Malaysia ini memang awesome. Lebihan nasi dikepal dan kemudiannya di goreng dengan telur. Rangup dan hasilnya anak makan berselera. Sesekali ubah selera anak boleh buat anak makan sampai licin. Jom cuba.
Breakfast pagi ni untuk dik Hannan SUP NASI KEPAL. Buat kelainan sikit kat dia. 7 ketol ummi letak dalam sup ayam tu habis juga di makannya. Alhamdulillah syukur dan seronok rasanya.
Nasi Kepal Si Manja
Ads
Nasi
Sudu matrik @ apa-apa la yang ada
Telur
Cara
1. Basah kan tangan dengan air dan padatkan nasi dalam sudu matrik.
2. Ketuk-ketuk sikit keluarlah nasi tu nanti.
3. Sejukkan dulu dalam peti supaya tak hancur bila goreng.
4. Pecah kan sebiji telur. Kacau-kacau rata dan celupkan nasi kepal tadi. Goreng hingga kekuningan. Siap.
Langkah demi langkah.
Sediakan sup buat anak
Ads
Bukan hanya cara kepalkan nasi, malah ibu ini juga turut berkongsi resipi Sup Ayam Bersayur untuk melengkapkan lagi Sup Nasi Kepal. Barulah anak makin laju makan, sihat pulak tu.
Sup Ayam Bersayur
Ads
Bahan-bahan:
Bawang putih -tumbuk
Halia -tumbuk
Isi ayam
Carrot
Brokoli
Sawi pak choy
Tomato
Sedikit rempah sup
Sedikit lada sulah (putih)
Caranya:
1. Tumis dulu bebawang yang ditumbuk tadi hingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan ayam dan sedikit rempah sup. Kacau rata.
3. Masukkan air, carrot, brokoli dan juga lada sulah. Biar hingga lembut sayurnya.
4. Akhir sekali baru masukkan sawi dan tomato. Dah layu semua tutup api.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resepi dadih homemade pelbagai perisa yang sangat sedap, mudah dan sesuai disediakan untuk santapan seisi keluarga. Jom cuba resepi yang dikongsi wanita ini!
Dadih homemade..tak payah guna serbuk lagi. Rasa?? sedappp..puas hati..boleh makan banyak..tambah family ramai ye.
Resepi:
1 paket agar-agar tali
1 tin susu pekat manis
5 scoop susu tepung-bancuh dalam air sejuk
5 liter setengah air
Gula agak-agak je (suka manis boleh tambah)
1 tin susu cair
Perasa
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar sampai agar-agar cair/hancur
2. Masukkan gula dan susu pekat manis
3. Tambah susu cair dan susu tepung(api slow)
4. Boleh la letak perasa yang suka
*untuk dadih biasa..tambah esen vanilla atau serbuk vanilla sikit
Saya izinkan share ye smua..lagi 1..kalau yang ada anak kecil..susu pekat tak sesuai kan? So..boleh ganti dengan 10scoop susu tepung ye.
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Musim PKP ini ramai yang mengambil keputusan untuk memulakan perniagaan sebagai pendapatan sampingan. Ada juga yang ingin menjadikan perniagaan sebagai pekerjaan tetap.
Bagi anda yang baru terfikir-fikir ingin memulakan perniagaan, anda boleh cuba perniagaan membuat kek. Puan Niza berkongsi tentang pengalamanya dalam dunia perniagaan dan bagaimana dia mencuba-cuba pelbagai resipi kek untuk mendapatkan hasil yang terbaik malah dia ikhlas berkongsi resipi keknya agar ramai lagi yang boleh memulakan perniagaan.
Assalammualaikum.. 7 tahun lepas…ni la jualan pertama saya masa bergiat dalam dunia baking.
Saya cuba macam-macam resepi nak dapat yang terbaik. Tak jadi tu biasa.. cuba dan cuba.
Zaman dulu semua manual resepi.. ramai yang nak niaga musim pkp ni.. kot resepi saya ni boleh digunakan saya alu-alukan dan saya ikhlas
Resepi ni boleh dapat 15 box saiz 4500
Kek sponge
Bahan-bahan:
– 640g tepung sponge vanila (brand dr bwy)
– 8biji telur
– 120g – air
– 2 sudu teh esen vanilla
– 120g – minyak
– Pewarna atau perisa jika perlu
Cara penyediaan:
1. Mix tepung sponge vanila, telur,air,esen sehingga kembang.
2. Masukkan minyak sebatikan
3. Tambah perisa n perasa jika nk buat perisa…
4. Sukat 80gram setiap bks 4500.. bakar 30-40minit mengikut oven masing-masing. Suhu 150 api atas bawah
Adunan cheese leleh:
1kg cream chese – suhu bilik
100gram – susu pekat manis
700g – 800g fresh cream
Cara penyediaan:
1. Putar cream chees3 dan susu sehingga sebati n gebu sikit.
2. Masuk fresh cream sikit demi sikit.. sehingga dpt testur yg dikehendaki. blh adjust dgn fresh cream…
dh sejuk kek.. taruk adunan cheese.. dan letak filing, tabur parutan cheddar… sejuk kan…siap…
Setiap kali Ramadan tiba, ramai yang menyambutnya dengan penuh kegembiraan dan kesyukuran. Namun, bagi sesetengah individu, Ramadan bukan hanya tentang ibadah dan keberkatan, tetapi...