Selain dari kerepek dan kuih raya, anda boleh hidangkan popia seaweed sebagai kudapan. Kalau nak beli agak mahal, jadi apa kata kali ni cuba buat sendiri sebab mudah sangat nak hasilkan kudapan ni. Jom cuba buat!
Bahan-bahan:
- Kulit popia
- Telur
- Seaweed taokaenoi (apa-apa brand)
@resepi.simple #fyp #fypツ #foryoupage #resepisimple #resepisimpletapisedap #resepitiktok #masakansimple ♬ original sound – Resepi Simple & Sedap 🧑🍳
Cara penyediaan:
- Pecahkan dan kacaukan telur.
2. Sapu merata pada kulit popia.
3. Letakkan seaweed, lipat kulit popia. Tekan supaya seaweed melekat elok.
4. Angin-anginkan selama 1-2 jam terlebih dahulu, supaya popia mudah terlerai.
5.Goreng hingga keperangan.
Dah siap! alahai, mudahnya. Selamat mencuba.
Kredit: resipi.simple via tiktok
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Coklat Moist Versi Bakar, Cukup Lembut Macam Kukus, Sedap!
Ada waktunya tekak mula terasa ingin menikmati sajian kek yang manis, lembut dan gebu. Menyediakan sendiri kek di rumah, barulah puas hati anak-anak dan suami makan di petang hari. Tercari-cari kek coklat yang enak dan rasanya sedikit berbeza, resipi kek coklat moist versi bakar ini wajib anda cuba.
Resipi asli dari Elly Halim yang cuba dihasilkan oleh Ika Zul ini nampak cukup sedap, moist dan padu. Nak tahu bagaimana rasanya kek moist versi bakar tapi cukup lembut sama macam kukus, jom kita cuba!
Kek Coklat Moist Versi Bakar. Memang sedap. Walaupun tak dikukus tapi moist dia memang tak boleh bawak bincang. Buat sehari awal lagi moist nanti. Nanti ada masa korang kena cuba buat jugak tau. Confirm tak menyesal.
MOIST CHOCOLATE CAKE
KEK COKLAT
BAHAN A
90 gram serbuk koko
200 gram gula kastor (saya kurangkan 190g)
200 gram minyak masak/minyak jagung
250 gram susu pekat (saya guna 243g)
1 tin susu cair (Susu Cair Dairy Champ)
BAHAN B
4 biji telur gred A (saya guna 5 biji telur gred B)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate emulco (saya tambah)
Campur semua bahan dan dipukul kembang menggunakan garfu/whisk sahaja
BAHAN C
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Dicampurkan sekali dan diayak. (saya guna tepung gandum)
1.Masukkan semua bahan A ke dalam 1 bekas periuk, kacau rata sampai sebati dan masak atas api kecil sahaja. Masak sebentar sambil adunan dikacau. Kacau perlahan sahaja tak perlu sehingga mendidih. Hanya sehingga adunan suam panas sahaja. Kalau bekas dah panas boleh terus tutup api.
2. Masukkan bahan B ke dalam adunan A & kacau sebati.
3. Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang 9″ (atau jika mahu tebal loyang 8″) yang dah disapu dengan majerin & dilapik baking paper.
5. Panaskan oven dahulu 170°C selama 10 minit. Kemudian masukkan adunan dan bakar 150°C selama 60 minit atau sehingga masak. Walaupun bakar kek tetap lembap. Jika nak kukus pun boleh.
6. Bila dah masak sejukkan kek dulu baru curahkan chocolate topping. Saya sejukkan kek dalam chiller nanti topping akan melekat cantik dekat kek.
CHOCOLATE TOPPING
200gm choc compound
100gm whipping cream
1. Masukkan choc compound dalam bekas stainless steel.
2. Guna kaedah double boiled. Bila coklat cair masukkan cream dan kacau sampai sebati.
*Jika nak pekat sikit boleh guna 80 gram whipping cream.
Selamat mencuba!
Menarik: Rahsia Kek Coklat Magik Tanpa Tepung Tekstur Tetap Lembut Sedap Rasa Padu!
Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak 7 Bulan Dah Boleh Makan Bertumis & Berempah, Buatkan Menu Ini Confirm Anak Suka!
Apabila anak sudah masuk usia 7 bulan, anda boleh pelbagaikan menu makanan untuk si manja. Jika sebelum ini anda menggunakan ‘4 days wait rule’ ketika bayi berusia 6 bulan dan tiada sebarang alahan makanan pada si manja, jadi anda boleh lebih kreatif dalam menyediakan menu buat anak.
Jom mama papa pelbagaikan menu untuk si manja dengan resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Anak 7 bulan dah boleh makan bertumis & berempah. Biasa akan masakkan lauk untuk dia 3@4 hari sekali pastu frozenkan dalam bekas kecil-kecil. Nanti boleh rotate lauk sebelum ni takda la makan yang sama hari-hari.
Semua yang saya masak ni saya blander. Baby lom ada gigi lagi & ikut dengan kesesuaian usia 😊
Menu baby #7months saya 😊
FISH FILLET SWEET SOUR
Bahan-bahan:
- Ikan kembung/ tenggiri/ salmon*(goreng dgn unsalted butter@minyak)
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Tomato ceri
- Cauliflower
- Brokoli
- Carrot*(potong dadu)
- Daun sup*(racik)
- Unsalted butter
Cara:
-Blander bawang besar, bawang putih, halia & tomato ceri
-Panaskan unsalted butter & masukkan bahan yang diblender
-Tumis sehingga naik bau dan bebetul masak, kemudian masukkan carrot dan air sikit.
-Carrot dah agak empuk masukkan masukkan kesemua sayur & ikan. Kacau2 bagi sayur masak. Siap
CHICKEN BUTTERMILK
Bahan:
- Isi ayam*(goreng)
- Bawang putih*(cincang)
- Bayam
- Kacang peas
- Carrot
- Unsalted butter
- Formula milk
Cara Penyediaan:
-Panaskan 2sudu unsalted butter & masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan kacang peas, carrot & isi ayam
-Bancuh FM dgn 1/2cwn air & masukkan dlm bahan tumis td.
-Bila dah mendidih masukkan bayam. Tutup api. Siap
CHICKEN SOUP
Bahan:
- Isi ayam
- Bawang besar
- Bawang putih
- Sawi
- Kacang peas
- Carrot
- Cauliflower
- Daun sup*(racik)
- Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan carrot & kacang peas serta 1 cawan air. Masak sehingga menggelegak.
-Last masukkan sawi, cauliflower & daun sup. Tutup api. Siap
IKAN MASAK HALIA
Bahan:
- Ikan merah/ tenggiri/ salmon *fillet
- Bawang besar *mayang
- Bawang putih *mayang
- Halia *potong halus memanjang
- Carrot * potong halus memanjang
- Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan sedikit air (ikut nak kuah byk mana). Agak air nampak mendidih boleh masukkan ikan & carrot. Masak sehingga ikan masak sempuna 😊 Siap
SUP SAYUR
Bahan-bahan:
- Isi ayam
- Bawang putih*(ketuk)
- Serbuk lada putih
- Kubis
- Brokoli
- Carrot
- Sweet potato
Cara Penyediaan:
-Renehkan bawang putih & 1sudu serbuk lada putih dgn 2cawan air.
-Bila dah menggelegak masukkan isi ayam, sweet potato & carrot.
-Last masukkan kubis & brokoli. Tutup api. Siap
Kredit:Shazlina Sha’ari
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Berjaya Susukan Anak Kembar, Ibu Ini Kongsi Milkbooster Paling Mudah!
Milkbooster semulajadi boleh didapati dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Ibu menyusu digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat supaya dapat menyusukan bayi dengan baik. Elakkan mengambil sebarang produk yang tidak diketahui tentang keselamatanya.
Bagi mama yang nak mencuba resipi semulajadi milkbooster boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh wanita ini.
Puan Nabilla Azmi berkongsikan tip cara untuk menambah susu badan supaya meriah dengan berkongsi resipi milkbooster semulajadi yang diamalkan sendiri olehnya. Melalui usaha dan izin dariNya dia berjaya menyusukan sepenuhnya anak lelaki kembarnya.
2 Resepi Natural Milkbooster Untuk Tambah Susu Badan. Sedap & Semulajadi!
Berikut adalah bahan dan cara membuat natural milkbooster.
RESIPI 1
Bahan-bahan:
- Kurma merah
- Longan kering
- Gojiberry
- Sedikit gula perang (brown sugar)
- Daun pandan
Cara-cara:
Caranya mudah. Rebuskan kurma merah, longan kering dan goji berry dalam satu periuk. Sukatan air boleh agak-agak.
Untuk sedikit rasa manis, boleh tambahkan gula perang dan daun pandan untuk keharuman. Memang sedap sangat!
(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)
RESEPI 2
Bahan-bahan:
- Kurma merah
- Longan kering
- Buah kundur
- Barli
- Gula batu
- Daun pandan
Cara-cara:
Caranya sama dengan resepi pertama tadi. Rebuskan semua bahan dan kemudian perasakan dengan gula batu secukup rasa. Tambahkan daun pandan untuk mewangikan lagi aroma minuman.
Rasa minuman ini ala-ala lai chee kang. Sihat dan lazat!
NOTA TAMBAHAN
*Bahan-bahan ini boleh dicari di kedai ubat Cina / sensei. Kadang-kadang, di pasaraya biasa pun ada. Kalau tak jumpa juga, boleh dapatkan daripada Puan Nurrul sendiri. (rujuk link di bawah)
*Minuman ini boleh diminum suam atau sejuk, ikut citarasa sendiri.
*Stok air rebusan ini boleh disimpan dalam tempoh seminggu.
*Mungkin ada yang tanya; Buah kundur sebagai natural sugar / pemanis semulajadi. Kurma merah, longan kering, barli, dan goji berry pula adalah bahan milkbooster yang sangat berkesan.
Kredit: Nabilla Azmi
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI