
Selain dari kerepek dan kuih raya, anda boleh hidangkan popia seaweed sebagai kudapan. Kalau nak beli agak mahal, jadi apa kata kali ni cuba buat sendiri sebab mudah sangat nak hasilkan kudapan ni. Jom cuba buat!
Bahan-bahan:
- Kulit popia
- Telur
- Seaweed taokaenoi (apa-apa brand)
Cara penyediaan:
- Pecahkan dan kacaukan telur.
2. Sapu merata pada kulit popia.
3. Letakkan seaweed, lipat kulit popia. Tekan supaya seaweed melekat elok.
4. Angin-anginkan selama 1-2 jam terlebih dahulu, supaya popia mudah terlerai.
5.Goreng hingga keperangan.
Dah siap! alahai, mudahnya. Selamat mencuba.
Kredit: resipi.simple via tiktok
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Biskut Marie Mewah Coklat, Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis

Isi Kandungan
TogglePuding biskut Marie dengan coklat mewah di atasnya memang tentu jadi kesukaan anak-anak. Puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim berbanding kek batik. Hidang sejuk-sejuk bila anak balik sekolah memang terbaik!
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
Puding Biskut Marie Mewah Coklat
RESIPI PUDING BISKUT MARIE
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
3. Dah larut masukkan 5 sudu makan milo + 1 sudu makan serbuk nescafe. Kacau sebati.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Kredit resipi: Muhammad Ali @ Mr Ali
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Keria Melaka Kuih Yang Paling Senang Nak Buat! Sekali ‘Hadap’ Je Dah Habis

Kuih keria gula melaka antara kuih yang paling senang nak buat. Makan sekali hadap je dah habis! Cukup ngam rasanya.
Ok jom kita tengok resepi yang dikongsi!
RESEPI MINI KERIA GULA MELAKA
Bahan buat keria:
- Keledek
- 5 Sudu besar tepung gandum
- 1 Sudu kecik baking soda
- 1 Sudu kecik garam
Bahan buat salut:
- 1/4 Gula merah@kabung
- 1 Sudu gula pasir
- 1/2 Air
- Daun Pandan
Cara:
1-Rebus dulu keledek kemudian lenyek kan.
2-Tambah tepung gandum ,baking soda dan garam sampai adunan tak melekit dekat jari.
3-Lepastu bentuk kan ikut suke hati.
4-Panaskan minyak kemudian goreng sampai bertukar kaler gelap sikit. Ketepikan. Dia akan nampak crunchcy di luar lembut di dalam.
5-kemudian buat sira gaulkan keria tadi sampai sebati. Siap.
Mudah je kan. Senang sangat. Sape jenis hantu keria bole cuba. hihi
Nota:
Nak keria rasa crunchcy bila makan, letak baking soda dalm hujung hujung sudu. Letak masa nak uli.
Semoga membantu resepi ni. Selamat mencuba.❤️
Kredit:Inul Daroji
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Goreng Serai Thai, Perap 30 Minit, Rasa Bukan Main Lagi Sedap!

Penggemar ayam goreng berempah pasti tidak mampu melepaskan sepinggan nasi jika hidangan ayam goreng panas tersedia di atas meja. Apa lagi kala digabungkan bersama sambal belacan dan gula panas.
Bosan dengan ayam goreng rempah biasa, apa kata kita cuba Ayam Goreng Serai Thai pula untuk hidangan keluarga. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Nurul Ateekah ini. Confirm tak boleh berhenti makan.
Tak boleh nak berenti makan. Yang penting makan bersama sayur kailan belacan dan telur mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati kesedapannya.
Bahan-bahan:
500 gram isi ayam dipotong kecil (dicuci bersih)
2 batang serai (dipotong 2 cm dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk@dikisar halus tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih
Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (kecuali daun limau purut) serta bahan yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
Panaskan minyak, agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.
Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi.
Ratakan ayam bersama daun limau purut.
Siap dihidang.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI.
Menarik: Resipi Takoyaki Mudah, Siap Sos Teriyaki, Confirm Anak Berebut!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI