Walaupun anak sudah mencecah usia 2 tahun dan sudah boleh makan makanan keluarga tapi pemakanan mereka tetap perlu dikawal.
Nak buatkan anak kek hari jadi mudah je asalkan ada kesungguhan untuk mengolah resepi yang sesuai untuk anak-anak yang masih kecil seperti perkongsian ibu ini. Bagi yang nak mencuba resepi mesra kanak-kanak ini boleh ikuti perkongsian di bawah.
Hari ini, sekali lagi tercapai juga hajat nak buat homemade birthday cake untuk Eshan sempena ulang tahun kelahirannya yang ke-2. Oleh sebab Eshan seorang yang choc cake lover, so mami alter resepi kek choc moist untuk dia dan alhamdulillah menjadi dengan gebu dan lembutnya. Tapi coklat bar dan gula-gula tu mami keluarkan siap-siap lepas siap bergambar sebab yang tu Eshan tak boleh makan lagi, strawberi dengan kepingan badam tu sokay laa kalau eshan makan. 😊
Di sini mami kongsikan resepinya:
CHOC MOIST CAKE
Ads
BAHAN A
🍰1 cawan susu full cream (mami guna fernleaf)
🍰1 cawan serbuk unsweetened choc (⚠️penggunaan serbuk koko untuk 1 tahun dan ke atas, mami guna brand van houten)
🍰1 cawan madu (⚠️penggunaan madu untuk 1 tahun dan ke atas)
🍰1 cawan minyak jagung @ masak
🍰3 biji telur
🍰Sedikit zest lemon (sebagai pengganti esen vanila utk elak bau hanyir telur, tak ada pun takpe)
**Blend/mixer kesemua bahan ni dalam masa 4 ke 5 minit. Make sure teksturnya betul-betul larut dan berbuih-buih ya.
BAHAN B
🍰1 1/4 cawan tepung gandum
🍰1 sudu teh bikabonat soda
🍰1 sudu teh baking powder
*ayakkan bahan-bahan ini.
Satukan BAHAN A dan juga BAHAN B. Ratakan menggunakan senduk kayu atau whisk sahaja. Apabila telah rata sebati, masukkan dalam loyang yang disapu dengan unsalted butter@minyak supaya tak melekat. Kukus lebih kurang 45 hingga 50 minit. Jika guna oven panaskan oven dulu selama 10minit, dan bakar selama 50 min dengan suhu 160c.
Ads
UNTUK TOPPING
🍰⅓ cawan unsweetened choc (⚠️penggunaan serbuk koko untuk 1 tahun dan ke atas)
🍰⅓ cawan minyak @ unsalted butter yang dicairkan terlebih dahulu
🍰4 sudu besar madu (⚠️penggunaan madu untuk 1 tahun dan ke atas)
🍰Susu full cream (mami guna dalam +-3 sudu)
Masak secara double boiled. susu tu letak sedikit sahaja, setelah nampak ok, hentikan penggunaan susu.
Ads
Setelah kek dan topping sejuk barulah curah atas kek dan hias ikut kreativiti masing-masing. Siap.
✏️Penggunaan madu untuk 1 tahun dan ke atas
✏️Penggunaan serbuk koko juga utk 1 tahun dan ke atas dan perlu dihadkan kerana ia merupakan kafein dan boleh menyekat penyerapan zat.
✏️Penggunaan soda disarankan untuk umur 2 tahun. Bawah dari umur tu boleh guna tapi cari yang aluminium free.
Rendang antara juadah yang popular pada hari raya. Memandangkan raya haji tak lama lagi jom kita cuba resipi rendang daging power ni. Selamat mencuba!
Rendang Daging Power
Bahan-bahan;
1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2 sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*
-sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
-kisar kering smp halus(ketepikan)
1kg daging(potong nipis) @seekor ayam
5 ulas bwg merah kecik*
4 ulas bwg putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup *
4 btg serai*
10 tangkai cili kering*(rebus dulu) nak pedas lg lebihkan
3 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sekilo santan
garam
daun kunyit(hiris halus)
Cara Penyediaan;
kisar bahan-bahan bertanda *
tumis bahan-bahan kisar smp garing@pecah minyak
masukkan rempah yg dikisar halus td..kacau sebati
masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri
bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan msk smp pekat
masukkan kerisik.. tabur daun kunyit
rasakan dgn garam.. sy tak suka rendang yg manis, kalau suka manis nak letak gula pun blh
saya buat byk rendang ni.. blh frozen kan.. in case ada tetamu dtg mengejut blh p cari lemang, panaskan je rendang ni, senang kan☺️
Rendang sy tak ada lengkuas.. kalau nak tambah blh jer, selera masing2
(Dah try buat rendang ni msa raya tahun lepas mmg sedap)
Credit :Zuriati Mustaffa
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sepanjang bulan Ramadan, ibu menyusu memerlukan tenaga yang lebih. Jadi pemakanan seimbang penting untuk memastikan ibu lebih bertenaga dan pengeluaran susu lancar.
Bagi ibu menyusu yang mahu terus bertenaga sepanjang hari, resipi berasaskan oat boleh cuba terutama ketika bersahur.
Oat mango smoothie ni sesuai untuk ibu-ibu menyusu yang payah nak telan oat. Yang suka sejuk tu, bolehlah tambah seketul dua ais, memang umphh!
Macam-macam lagi resepi sahur bersama Nad Masrom sambil mencuba resepi bersahur jangan lupa ambil air mencukupi, makan sumber karbo yang baik, ambil kurma, inshaa Allah mommies semua kuat ya.
Resepi sahur bagi mommies yang menyusu sangat-sangat membantu bagi mommies yang tidak menyusu pun tiada masalah tiada masalah perut berbunyi sepanjang berpuasa.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sagu gula Melaka antara makanan tradisi kegemaran ramai. Lebih sedap jika dimakan sejuk-sejuk. Memang nikmat! Jom cuba resipi sagu gula Melaka dua versi dengan hanya menggunakan satu adunan.
Sagu gula Melaka 1 adunan 2 versi. Nak makan dengan sos kastard atau pun dengan kelapa.
Cikza bagi resepi sekali.
Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan:
3 cawan sagu (direbus separuh masak dan di lalu bwah air mengalir untuk buang kanji, ketepikan)
3 keping gula Melaka
Gula pasir secukup rasa
1 liter Air
Daun pandan
Cara penyediaan:
Dalam periuk masukkan 3 keping nise atau pun gula Melaka sedikit gula pasir, air dan daun pandan disimpul. Air dalam 1 litter. Dah menggelegak masukkan sagu tadi kacau sampai masak dah tak ada yang biji putih-putih. Angkat dan boleh lah masukkan kedalam loyang. Betul-betul sejuk baru potong.
Sagu Gula Melaka Sos Kastard
Sos Kastard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 Sb tpg kastard
Sedikit garam dan daun pandan
Cara penyediaan:
Masak kesemua bahan diatas api sampai menggelegak. Siap boleh tuang di atas sagu yang telah disejukkan tadi.
Sagu Gula Melaka Dengan Kelapa
Bahan-bahan:
Kelapa parut (agak-agak)
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Kelapa ambil yang putih sahaja dan dikukus sekejap. Setelah dikukus boleh gaul dengan garam. Potong kuih sagu yang disejukkan terlebih dahulu tadi. Golek-golek kan dengan kelapa. Siap untuk dihidang!
Kredit: Noriza awang hamat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)