Selalu bila makan mee kari di kedai, rasanya lain. Apabila masak sendiri di rumah tak sama rasanya. Mesti ada yang merungut kuah cair dan tak kaw sangat.
Ok untuk resipi mee kari kali ni, ada rahsia penyedapnya dan anda tak kan menyesal. Bukan setakat pekat tapi setiap suapan tu memang betul-betul nikmat.
Salah satu penyedapnya, letak udang kering yang diblend sekali dalam kuah. Cuba buat style ni, confirm akan puas hati. Ini resipi yang dikongsikan oleh Bunga Jua
Mee Kari Special
Bahan:
– Mee kuning (celur sekejap)
– Fishball (goreng dan hiris)
– Fishcake (goreng dan hiris)
– Tauge
– Daun sup (hiris)
– Lada merah/hijau (hiris)
– Bawang goreng
– Limau kasturi
– Telur rebus belah dua
– Nak tambah kerang/udang pun boleh
Ads
Bahan kuah:
– Ayam @ daging
– Tauhu pelampung (goreng sekejap)
– 2 biji bawang merah besar *
– 3 biji bawang putih*
– 2 sudu besar udang kering*
– 10 tangkai cili kering*
– 1 batang serai (ketuk)
– 4 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
– 1 kotak kecil santan
– 1 cawan air
– 1 kiub pati ayam
Cara – cara:
Ads
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak. Masukkan serai, bahan kisar * dan serbuk kari yang dibancuh. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam / daging. Biar masak sekejap.
4. Masukkan santan dan air serta kiub pati ayam, kepekatan kuah agak² je ya. Jangan cair atau pekat sangat.
Ads
5. Perasakan dengan garam, gula dan perasa.Biar mendidih. Kemudian masukkan tauhu tadi. Siap.
Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINIhttps://toko.ideaktiv.com/product/mummy-me-time/
Sedar tak sedar kita semakin menghampiri bulan Syawal. Persiapan raya pun sudah mula dibuat. Bagi anda yang teringin nak buat kuih raya tapi tak ada oven, jangan risau kerana ada beberapa jenis biskut raya yang boleh dibuat tanpa menggunakan oven pembakar.
Di sini, Pa&Ma kongsikan 5 resepi kuih raya tanpa oven yang boleh anda buat. Barulah seronok anak-anak bila ada kuih raya kegemaran mereka.
Selamat mencuba!
COKLAT NESTUM BAR
BAHAN-BAHAN:
500gm nestum (original)
1kg coklat dark compaund beryls
CARA-CARA
1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiler sampai jadi cair.
2. Lepas tu masukkan 1 paket nestum. Gaul sampai sebati biar bersalut elok.
3. Kemudian bila dah gaul sebati masukkan dalam bekas yang dilapik dengan plastik supaya senang nak keluarkan.
4. Potong siap2 baru letak dalam peti ais lepas dah mengeras baru boleh potong.
CARA PENYEDIAAN:
1. Sangai sehingga rangup (tanpa minyak)
2. Double boiler coklat tersebut.
3. Gaulkan dengan badam dan letak atas kertas minyak (ikut saiz yang anda suka)
4. Kemudian masukkan dalam peti ais sehingga keras.
5. Siap!
Sumber : Facebook Zaharah Ramin
3. CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1-2 cawan badam nips sangai sampai kekuningan
Badam ikut korang kalau suka banyak letak 2 cawan tak suka banyak 1 cawan saja
Bahan double boil:
250g milk coin beryls
150g dark coin beryls (Cair kan. Biarkan suam sekejap. Masukkan badam gaul rata)
Cara Penyediaan:
Isi dalam cup basic cornflakes. Tuang coklat dan badam tadi di atas cornflakes. Kalau boleh bia sampai penuh ya.
Sejukkan masuk peti ais biasa 10 minit. Keluarkan dan boleh susun dalam balang mudahkan. So jangan sedih kalau tak ada oven masih boleh buat cookies sedap sangat-sangat dan nampak mewah.
Kredit : Azlina Ina
4. RESEPI CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (ku guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu. Ku letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara Penyediaan:
Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni utk memudahkan proses menggulung. Da siap tarik dari lidi sate.
Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yg diingini.
Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan ku potong jd 8. Ikut selera.
Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15min.
Goreng hingga keemasan.
Panaskan coklat coin double boil. Ku guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
Kredit : Adikfoods
5. CORNFLAKES MADU
Bahan-bahan:
1 buttercup (pakai separuh je)
Cornflake 500g
Madu (1 cawan)
Gula pasir – 5 sudu tea
Cara Penyediaan:
1) Masukkan buttercup dan gula dalam kuali, kacau sampai cair dan gula larut
2) Then masukkan madu dan kacau
3) Bila dah agak-AGAK menggelegak dan confident gula dah larut, matikan api.
4) Lepas tu masukkan semua cornflake dan gaul sekata. Gaul bagi rata. Kena gaul bagi rata baru dia melekat elok!
5) Lepas tu boleh la kita masukkan dalam cup , lepas dah boh cornflakes dlm cup . taboqqq la topping apa hat ampa nak taboq cth kismis , manik-manik warna warni tu tah nama apa 🤣 ( tapi i tak boh pun sebab lupa beli )
6) Bila dah masukkan dalam cup tu, ampa biaq sat dalam dulang ka apa ka dalam 10 minit gitu bagi dia lekat dulu. Sebab kita tak bakar kan, kalau bakar lain citaaaaa.
Sesekali anak perlukan ‘rasa’ dalam makanannya. Barulah selera mereka makin bertambah. Bukan garam atau gula dalam penambah rasa tetapi serbuk ikan bilis atau serbuk ayam sebagai perasa asli. Memang sedapnya lain macam.
Macam mana cara nak membuatnya? Paling mudah hanya dengan beberapa langkah sahaja, si comel anda mampu makan lebih berselera. Jom ikuti perkongsian resipi, langkah demi langkah oleh Nur Maira.
Bila baby dan masuk fasa makan ni, mummy kena rajin laa sikit masak macam-macam nak bagi anak berselera untuk makan.
Sini nak share cara buat serbuk bilis homemade. Mudah je.
Yang perlu ada :
(1) Blender with miller (blender kering)
(2) Ikan bilis
(3) Air untuk rendam
(4) Bekas kedap udara
First, kopek ikan bilis, buang kepala dan segala tulang.
Rendam dalam air semalaman dan tukar air dalam 2-3 kali untuk buang masin ikan bilis tu.
Esoknya, tapis ikan bilis dan biarkan kering.
Sangai ikan bilis dalam kuali. Sangai ni tanpa minyak ya.
Proses ni agak makan masa, kena selalu kacau dan terbalikkan supaya ikan bilis tu masak rata.
Angkat bila dah nampak rangup.
Biarkan ikan bilis tu sejuk kejap baru blend. Jangan blend masa masih panas, nanti bila nak simpan ikan bilis tu mudah rosak bila masih berwap.
Lepas dah blend akan dapat serbuk halus.
Simpan dalam bekas kedap udara dalam peti sejuk. InshaAllah boleh tahan dalam 2 minggu hingga 3 bulan!
Confirm anak akan lagi berselera bila tambah serbuk ikan bilis ni nanti.
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom.
Kalau teringin nak makan ayam tandoori bolehlah buat sendiri. Memang sedap, layan pula dengan roti naan memang lengkap padanan tu! Kalau nak makan di kedai makan Mamak, takut tak sempat nak merasa.
Maklumlah nak masuk Ramadan mesti ramai yang akan ke sana selepas solat terawih atau untuk bersahur. Jadi, lebih baik dibuat sendiri. Bolehlah sediakan dahulu ramuannya, nanti cuba buat untuk berbuka puasa nanti.
Mohamad Arymin berkongsi resipi ayam tandoori ini di grup Masakan Berpuaka;
Ayam Tandoori versi Anak Ramai
Ituhari terbuat Ayam Tandoori versi anak ramai. Tapi By right kalau rasa Ayam mahal, kena kurangkan makan ayam. Tiberr…Hahaha 😂. Resepi dan Caranya ada dekat kapsyen setiap gambar di bawah. Selamat mencuba.
– 1 ekor Ayam, AJ potong 10 – 5 ulas bawang putih, dikisar – 1 cm Halia, dikisar – 3 tbsp minyak masak – 6 tsp Yogurt Asli – 2 tsp Serbuk Cili – ½ tsp Garam Masala – 1 tsp Serbuk Ketumbar – ½ tsp Serbuk Lada Hitam – ¼ tsp Serbuk Kunyit – 2 tbsp Jus Limau – 1 tsp Pewarna Merah – ½ tsp Garam – Sedikit maggi cukup rasa – Sedikit Limau Kasturi, jika suka
Caranya:
1. Satukan semua bahan, jadikan pes. Letak perasa mengikut citarasa korang. 2. Masukkan Ayam dan perap sekurangnya 4 jam dalam chiller. 3. Susun Ayam dalam tray dan bakar pada suhu 180°c selama 20-25 minit. 4. Naikkan suhu kepada 200-220°c dan bakar lagi selama 10-15minit. 5. Suhu ni bergantung kepada oven korang yang ada. Boleh tambah lagi masa membakar tu jika ayam belum cukup masak.
Sedap kalau buat ayam tandoori ni, makin lama ia diperap rasanya akan bertambah kick dan isi ayam bertambah lembut. Ayam tandoori ini juga sesuai dimakan kalau sedang berpantang. Bolehlah cuba buat nanti, tak susah sangat kalau tengok pada cara yang dikongsikan oleh ayah ini.