Kuih Batang Baru Mesti Tak Pernah Dengar Kan? Guna Kulit Popia Je Senang!

Share

Pertama kali dengar nama kuih raya batang baru. Ini kuih batang buruk alaf baru, yang lebih mudah dan menjimatkan masa sebab resipi yang dikongsikan oleh saudari MJ ini menggunakan kulit popia.

 

 

Bahan-bahan:

  • 1 paket kulit popia
  • 2 cawan tepung green peas
  • 1 cawan susu tepung
  • 1 cawan gula icing

 

@moeirajohnson Episode 6: Kuih Batang Baru… 👩‍🍳✨🌙 1/2 pkt kulit popia, 2 cwn tepung green peas, 1 cwn susu tepung, 1 cwn gula icing. Selamat mencuba & semoga bermanfaat insyaAllah… #GayaRaya #biskutraya #kuihbatangbaru #kuihbatangburuk #batangburuk #batangbaru #kuihraya #syawal2023 #syawal #raya2023 #InspirasiRamadan #bukapuasa #4ingredientsrecipe ♬ Pulanglah – Aishah

Cara penyediaan:

  1. Gunting Kulit popia secara memanjang sebanyak mana yang boleh dan gulungkan di jari telunjuk. Kemaskan hujung gulungan popia dengan sapu air untuk lekatkan hujung kulit popia.

 

2. Goreng popia yang telah digulung tadi sehingga keperangan. Angkat, tapis minyak dan biarkan sejuk.

3. Dalam Mangkuk yang lain, masukkan 2 cawan tepung peas, 1 cawan susu tepung dan i cawan gula icing.

4. Celup dan salutkan popia tadi ke dalam adunan tepung sehingga rata keseluruhan popia.

 

 

Dah siap dah. Mudahkan cara nak buat kuih batang baru ni. Bila dah siap boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kekalkan kerangupannya. Sedap! Selamat mencuba.

 

Kredit: Moierajohnson 

IKLAN