Kuih Lepat Cendol, Senangnya Kacau Semua Bahan, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Share

Lepat biasa mungkin sudah terbiasa, sesekali kita olah menjadi lepat cendol yang kini sedang trending. Nak cuba? Jom cuba resipi ringkas perkongsian Pn Mamata Aiza ini.

Paling senang, hanya campurkan kesemua bahan dalam kuali dan bungkus dalam daun pisang. Sejukkan!

Atas permintaan kakak sulung nak lepat cendol ni. First try menjadi. Makan sejuk-sejuk, sedap weh.

Bahan-bahan:
1 cwn tepung jagung
1 cwn gula
2 sudu besar tepung ang kwe (ada dalam gambar)
1 sudu kecik garam
2 kotak santan kara
1 liter air (agak-agak)
1 bungkus cendol (lupa berapa gram)
Daun pisang dilayur atas api

Bancuh semua bahan. Kacau dahulu bagi tepung semua sebati, baru buka api sederhana.

Kacau sampai pekat dan likat. Dah menggelegak sikit baru masukkan cendol dan kacau lagi bagi sebati.

Menggelegak sekali lagi baru tutup apinya. Dah suam-suam, bungkus dalam daun pisang dan simpan dalam peti ais.

Nikmatnya makan waktu sejuk.

Menarik:  Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!

Comelnya bila superhero cilik berkumpul ramai-ramai! Jom, daftarkan si manja ada di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/himpunan-little-hero/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Published by
SRM