Resepi apam nasi ini sangat ringkas. Bahan-bahannya pula sangat senang didapatkan. Blend nasi bersama air dan gula, gaul bersama adunan tepung dan kukus hingga lembut. Makan cicah dengan kelapa parut campur garam, sedap sangat.

Bahan-Bahan:

Lebihan Nasi Boleh Buat Kuih Apam Gebu, Resepi Mudah & Bahan Yang Simple!

Bahan A

  • 2 cawan nasi sejuk
  • 1 stgh cawan gula pasir
  • 2 cawan air
    (Blend semua)

Bahan B

  • 😎 2 stgh cwan tepung beras
  • 1 stgh cwan tepung gandum
  • 1 paket yis
    (Letak dalam mangkuk besar@besen. (sebab adunan akan naik membuak2 dengan jayanya 🤣)

Bahan C

Ads
  • Kelapa parut putih suci bersih
  • Garam
  • Kukus juga supaya tak cepat basi.

Cara penyediaan:

Tuangkan (A) dalam (B). Gaul sebati.

Tambah air sikit masa ni. Sorry tang ni takde sukatan sebab melalui pengalaman n pakai mata, cairkan sikit adunan utk apam lebih lembut.

Lebihan Nasi Boleh Buat Kuih Apam Gebu, Resepi Mudah & Bahan Yang Simple!

Ads

Agak2 je..jangan cair sgt nanti masa kukus die kempis kat tengah.
Biarkan adunan berehat sejam. (boleh la multi tasking kat dapur apa yang patut 😉)

Setengah jam terakhir tu leh la sambil panaskan kukusan, boleh juga sambil2 kukus kelapa parut nk wat cicah tu dulu.

Lepas cukup sejam boleh la tmbah pewarna ikut suka hati kita. Nak ton pastel, jangan bubuh banyak sgt pewarna. Sikit2 taw tambah.

Ads

Dah puas main warna, boleh la tuang dalam acuan yang disapu sedikit minyak n terus kukus.

Kukus api besar 13-15minit, angkat. Siap!💕

Kredit:Amira Hanif

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI