Lebihan nasi jangan dibuang, sayang! Apakata mama papa buatkan anak-anak nugget nasi sendiri. Lebih sihat dengan tambahan sayur-sayur dan isi ayam di dalam adunan nugget. Kalau nak tahu cara penyediaan nugget nasi boleh ikuti artikel penuh dibawah.
Tengah hari ni buat homemade nugget nasi untuk anak.
RESEPI HOMEMADE NUGGET NASI
Bahan-bahan;
-Nasi(akak guna beras jepun, beras biasa pun boleh) -Isi ayam -Daun bawang(optional)carrot dan lain-lain -Telur(untuk celup) -Serbuk roti(salut)
Ads
Cara Penyediaan;
*Gaul nasi, isi ayam, sayuran
Ads
*Canai dan tekap dengan cetak kesukaan (lagi besar lagi baguslah) boleh sapu sedikit minyak dekat cetak dan permukaan nasi untuk tak bagi melekat
*Celup dalam telur*Salut dengan serbuk roti
*Lepas siap boleh frozenkan dulu sebelum goreng
Ads
Selamat mencuba!
#resepihani
Kredit: Hani NannyMAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dodol ialah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar, Johor. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi.
Namun dengan kecanggihan teknologi alat memasak kini, semuanya boleh dihasilkan sendiri dengan masa yang lebih singkat.
Jom ikuti resepi yang dikongsi!
Dodol Lemak
Resepi dodol
Bahagian 1:
-3 3/4 cawan gula merah
-2 cawan air
-2 helai daun pandan
-1 1/2 sudu teh garam
Didihkan semua pastu sejuk sikit
Bahagian 2:
-2 cawan tepung pulut
– 2 sudu besar tepung beras
– 1 kotak kecik santan kara (2 biji kelapa) + 1 cawan air
– 2 sudu besar minyak masak
CampUR semua ni dengan ayaq gula tadi. Kacau. Pastu jangan bagi berketul dan tapis masuk dalam kuali then kacau sampai masak..
Kami guna bread maker..so masukkan adunan ni dan pilih menu jam..dah masak ulang lagi sekali.
Menu-menu sampingan seperti tempe goreng memang buat kita makan nasi bertambah. Lagi rangup, suapan jadi lagi laju.
Nakkan kelainan dan buat nasi bertambah lagi dan lagi, apa kata cuba sambal tempe rangup dengan petai pula. Lagi laju makan. Sedap sungguh resipi perkongsian Pn Siti Zubaida Hassan.
Sambal tempe ranggup, versi petai. Dah sejuk pun masih cruncy.
Bahan-bahan:
Cili merah (besar) 10 tangkai
Bawang besar 5 biji
(Blend 👆🏻👆🏻)
Tempe (potong nipis goreng garing)
Ubi kentang (potong nipis goreng garing)
Ikan bilis (goreng garing)
Petai
Tumis bahan yang dah blend tadi sampai kering air dan garing.
Kemudian masukkan gula garam dan perasakan jika suka (lebih kan gula).
Masukkan petai goreng lagi dalam 1 minit bagi petai masak sikit dan last tutup api masukkan bahan-bahan yang dah di goreng garing tadi.
Kacau bagi sebati, semua boleh lah angkat (tos kan minyak dulu) baru boleh di hidangkan.
Jom sertai event Pa&Ma Gala Moms Reunion ni secara PERCUMA. Siapa daftar cepat dia dapat tempat. Apa mommies dapat bila join event virtual ni?
• Menyertai sesi soal jawab bersama Pakar yg akan mengupas topik masalah kulit yang kerap berlaku di kalangan bayi.
• Aktiviti games bersama selebriti mama iaitu Mawar Rashid, Farahanim & Muabella.
• Sesi cabutan bertuah.
Daftar sekarang di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Cuti sekolah yang sedang berlangsung ini jadikan waktu terbaik untuk bersama anak-anak. Ambillah cuti sekali sekala untuk lebihkan masa bersama anak-anak. Tak perlu bercuti atau ke tempat-tempat mahal nak hiburkan hati anak, di rumah pun sudah memadai.
Memasak antara salah satu aktiviti yang buat anak cukup terhibur. Apa lagi menyediakan aiskrim homemade yang menjadi kegemaran mereka. Nak tambahkan khasiat lebih, masukkan buah-buahan sebagai bahan utama dalam aiskrim. Tak perlu tambah gula, hanya gunakan susu segar dan manis dari buah sebenar.
Resipi aiskrim dari Puan Shezz Yusof yang dikongsikan menerusi grup Happy Baby Food Malaysia ini memang unik kerana menggunakan 3 lapisan buah yang manis dan mempunyai warna yang mampu menarik perhatian anak kecil. Cuma katanya sedikit memerlukan masa kerana terpaksa menunggu aiskrim keras sebelum menambah lapisan lain. Tak mengapa, janji anak suka. Jom cuba.
Kegigihan seorang Mak buatkan ice-cream 3 layer untuk anak. First layer dragonfruit then avocado lastly mango. Lecehnya, setiap kali keluarkan mold untuk tambah layer, anak dah dok teriak jerit jerit “MOMMYYYYYY!! ES-YEMMM!!!”.
Bahan-bahan:
Buah naga
Buah mangga
Buah avokado
Susu segar
Saya lenyekkan satu persatu buah dan campur dengan susu full cream sedikit.
Masukkan satu persatu buah dalam acuan. Tunggu dah keras dalam 2 jam, then baru masukkan next buah. Sejuk bekukan sampai keras.
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...