Selain kek, apam juga antara menu yang sentiasa menjadi kesukaan anak-anak kita. Malah strukturnya yang lembut ini paling sesuai diberikan kepada anak bawah satu tahun. Si comel boleh memegangnya sendiri dan makan sendiri dengan pemantauan ibu.

Namun bukan anak sahaja, mak ayah pun terujanya lain macam apabila bercerita mengenai apam. Naik kecur air liur dibuatnya bila terbayang-bayangkan akan kelembutan dan rasanya yang manis.

Lembutnya Apam Kampung Bersarang Ni, Paling Mudah Anak Nak Makan, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!

Tempoh PKP ini ada baiknya anda mencuba sendiri di rumah. Tak susah pun, hanya campurkan sahaja bahan, biarkan sekejap dan bolehlah dikukus. Jadi jom cuba resipi Apam Kampung Bersarang, dari Pn Farisha Sofea. Nampak sedap!

APAM KAMPUNG BERSARANG MAMA SOFEA

Bahan Bahan :

Ads

Bahan A :
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
sedikit garam
2 cawan air
daun pandan

Bahan B :
3 cawan tepung gandum
11 g yis

Bahan Lain :
kelapa parut
garam

Ads

Lembutnya Apam Kampung Bersarang Ni, Paling Mudah Anak Nak Makan, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!

Satukan Bahan A di dalam periuk dan masak sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.

Di dalam bekas lain , satukan Bahan B dan kacau sebati. Masukkan pula Bahan A tadi. Kacau sehingga semua adunan mesra. Perapkan adunan selama 1 jam.

Ads

Lembutnya Apam Kampung Bersarang Ni, Paling Mudah Anak Nak Makan, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!

Panaskan kukusan. Kacau sedikit adunan untuk membuang angin dan tuangkan ke dalam acuan atau loyang yang telah dioleskan dengan sedikit minyak.

Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Siap sedia dihidang bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI