“Nampaknya baby puan dalam kedudukan songsang. Kalau minggu depan dia masih tak pusing, maksudnya puan kena bersalin secara pembedahan ya,” kata doktor selepas membuat ujian ultrasound bagi mengesan kedudukan bayi dalam kandungan.

“Alamak, kena bersalin ceaser la kita nampaknya bila baby tak nak pusing jugak.”

Sekiranya kedudukan bayi menyongsang apabila kehamilan melebihi 34 minggu, ia mesti diambil perhatian oleh ibu hamil. Ketika ini saiz bayi sudah semakin membesar dan beratnya juga bertambah. Jadi, sukar sebenarnya untuk mengubah kedudukan bayi ke posisi normal. Kemungkinan besar dia akan terus kekal menyongsang sehingga waktu ibu melahirkannya. Ini bermakna bayi anda adalah songsang dan anda perlu bersalin secara pembedahan caesarean!

Bolehkah bayi songsang kembali normal?

Sebenarnya dalam perkembangan teknologi perubatan masa kini, ibu yang mengandung bayi songsang masih lagi boleh menyimpan harapan untuk melahirkan bayi secara normal. Biasanya selepas melakukan pemeriksaan ultrasonografi (USG) untuk melihat keadaan bayi di dalam rahim ibu, doktor akan menyarankan ibu untuk membuat senaman khusus di rumah bagi membantu mengubah bayi kepada kedudukan normal iaitu kepala bayi di bawah perut ibu.

Selain senaman, doktor berupaya mengubah kedudukan bayi melalui prosedur External Cephalic Version atau EVC. Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh doktor pakar sakit puan yang berkelayakan sahaja dan ketika usia kehamilan sudah 37 minggu ke atas.

Selain dari itu ibu juga boleh mengamalkan tip perubatan Islam berikut:

IKLAN

1. Ibu digalakkan untuk sujud lama sedikit ketika solat iaitu sekurang-kurangnya lima minit.

2. Dalam keadaan sujud, rebahkan badan ke kiri dan kanan bergantung pada kedudukan badan bayi dan baringkan selama 20-30 minit (di luar solat).

3. Jika badan bayi ke kanan rebahkan ke kiri dan sebaliknya.

4. Lakukan posisi seperti merangkak. Jangan merangkak ke depan dan lakukan dalam 5 saat sebanyak 2-3 kali bergantung pada badan, baca ayat 74 dari surah Al-Hijr yang bermaksud: “maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah.”

5. Ambil segelas air kosong lalu bacakan surah Al-Insyirah sebanyak 3 kali dan hembuskan ke dalam air. Ambil air yang sudah dibacakan dengan surah tersebut dan usap di perut sebanyak tiga atau tujuh kali mengikut lawan pusingan jam serta selawat ke atas Nabi s.a.w. Lebihan air boleh diminum. Lebih mustajab, jika suami juga boleh lakukan perkara yang sama.

6. Amalkan membaca surah Al-Insyirah sebanyak 10 kali selepas solat fardu beserta doa, semoga Allah permudahkan proses kelahiran anak yang dikandungkan.

Ada juga petua orang tua-tua yang ibu boleh amalkan untuk cubaan mengubah kedudukan bayi songsang.

* Letak pek ais di atas perut. Tujuannya supaya bayi rasa tak selesa atau sejuk di bahagian kepalanya. Jadi dia akan mengubah dan berpusing ke bawah.

* Kerap bermain dengan lampu suluh di perut anda. Suluhkan di bahagian bawah pusat dengan tujuan supaya bayi bergerak ke arah cahaya.

* Rajinlah bercakap dan pujuk bayi supaya berpusing dan duduk di kedudukan yang betul.

Bagaimanapun, kalau semua usaha telah ibu lakukan untuk mengubah kedudukan bayi kembali normal tetapi tidak berjaya, janganlah sedih dan bimbang. Kini dengan teknologi perubatan dan kepakaran para doktor, melahirkan bayi songsang bukan lagi satu masalah. InsyaAllah, banyakkan berdoa semoga Allah permudahkan urusan kelahiran bayi dengan selamat biarpun perlu melalui proses pembedahan caesarean.

Sumber: petuaibu.com

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)