Sepanjang tempoh PKP ini, bukan sahaja kita dewasa yang asyik kelaparan, anak-anak kita pun sama. Kudapan antara menu wajib ada di rumah bagi mengelakkan anak-anak kelaparan sementara menunggu waktu makan.
Bosan dengan finger food, mama boleh sediakan kuih bahulu yang lembut untuk anak-anak pegang. Resipi yang satu ini paling unik kerana bukan hanya gunakan bahan biasa untuk menghasilkan bahulu tetapi ia dicampurkan dengan labu di dalam bahannya. Menarik!
Jom cuba resipi perkongsian Puan Khalida Mahsari Ummi Khadejah ini. Bukan hanya sebagai kudapan tetapi boleh juga untuk sarapan anak-anak. Menjelang raya nanti pun boleh sediakan menu ini. Sedap!
Sarapan Deejah esok. Kudap-kudapan. Mak-mak boleh tumpang sekali.
Bahan-bahan:
2 sudu besar labu -*dilenyek*
1/2 cawan tepung gandum unbleached
3 biji telur Gred A *asingkan putih telur dan kuning*
3 sudu besar madu
Putarkan putih telur hingga terhasil meringue.
Kuning telur, madu, labu dan tepung sebatikan.
Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung hingga sebati. Kaup balik sahaja.
Bakar satu bahulu dahulu untuk adjust suhu oven kita dan timing bakar.
Ummi bakar suhu 150°C 20-25minit, api atas bawah. Kalau nak lagi garing diluar boleh adjust masa bakar ya.
Selamat mencuba! Fluffy!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI