Kebanyakan mee yang ada di pasaran terlalu kuat baunya selain rasa pahit kerana kandungan bahan pengawet dan kapur terlalu banyak untuk tahan lebih lama. Jadi untuk ibu yang ingin cuba buat sendiri mee kuning, boleh cuba resipi ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Nama Saya Siti Aisyah ini sangat mudah. Sesiapa yang nak buat mee tapi tak ada mesin untuk buat mee tu, jangan risau. Boleh buat sendiri. Mudah sangat sebab hanya guna lima bahan sahaja.
Saya selalu buat cara manual macam ni walaupun ada je mesin mee kat rumah.. Saja suka buat macam ni.
Bahan-bahan untuk mee kuning :
Ads
Tepung gandum ½ kg
Air (saya agak-agak je.. tuang sikit-sikit)
Pewarna kuning/kunyit
Telur 1 biji
Garam sikit
Campur semua bahan, uli tapi jangan lembik sangat.
Cara-cara boleh tengok gambar kat bawah:
Ads
*Mee ni boleh simpan dalam chiller antara tempoh 1 ke 2 hari sebab tak menggunakan apa-apa bahan pengawet.
*Teksturnya lembut dan sesuai untuk anak-anak. Sedap untuk digoreng atau jenis masakan berkuah.
Kek lapis seringkali dikatakan sebagai kek yang sukar hendak disediakan. Hakikatnya kek lapis cukup mudah disediakan namun memerlukan kesabaran yang tinggi untuk membakar selapis demi selapis. Jika anda sukakan kek prune, Kek Lapis Prune ini wajib anda cuba kerana cara membuatnya amatlah mudah.
Kek lapis yang dikongsikan oleh Haliza Jeran, resipi daripada Faiza Mohammed Asari ini memang sedap dan moist. Malah hendak membuatnya cukuplah mudah. Rugi tak cuba!
Baru berkesempatan up kek lapis saya buat resepi dari Faiza Mohammed Asari. Sedap moist gitu..tq.
Resepi kek lapis prune
450g pure salted butter (saya guna SCS atau Golden Churn)
8 kuning telur
7 telur penuh
125g tepung superfine (Bluekey yg terbaik)@ tepung Hong Kong*
110g gula caster
4 sb susu pekat
1 st rempah kek*
1/2 st baking powder*
1 sb ovalette
Prune – dicincang
(Bahan *diayak bersama)
Pukul butter & gula caster sehingga berkrim. Warnanya harus jadi pucat.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul rata sebelum menambah yang berikutnya. (Langkah ini penting sebab kalau tak pukul elok sebati, batter akan nampak berketul-ketul)
Masukkan telur penuh satu persatu dan pastikan sebati sebelum masukkan telur berikutnya. Batter akan nampak cair tapi jangan risau.
Tambahkan susu pekat dan ovallette.
Perlahankan mixer. Masukkan tepung sikit sikit. Dan teruskan putar sehingga anda dapat batter yang likat elok. Pastikan tiada ketulan tepung dalam batter.
Bakar dalam oven, api atas bawah untuk lapisan pertama. Lapisan kedua dan seterusnya, guna api atas sahaja. Suhu dalam 175-180° bergantung oven masing-masing.
Kek lapis ini, sesuai dibakar menggunakan oven kecil, sebab kita boleh duduk sambil bakar selapis-selapis. Dan buat kek ni, tak boleh tinggal. Kena hadap aje oven tu sampai habis bakar semua lapisan. Prune boleh diletakkan setiap 3 lapisan.
Labu sememangnya cukup baik untuk anak-anak kita kerana tinggi khasiatnya dalam tumbesaran anak. Selain puri untuk anak yang kecil, jejari labu kita pelbagaikan dengan kuih tradisional cina pula untuk menu anak-anak dan keluarga.
NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE) Kata kawan saya berbangsa cina, Nan Gua Bing ni memang kuih tradisonal orang cina. Kalau hari cuti dan hari perayaan, memang kuih ni wajib buat. Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg.
Rasanya crispy kat luar, cair kat dalam. Lemak manis gitu, tambah pulak roll dalam sesame seeds memang crunchy!
Saya share step by step cara nak buat. Resepi ni dah banyak kali guna, memang mudah dan selalunya menjadi.
Bahan-bahan:
Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar
Tepung Pulut (2 senduk)
Gula icing/gula pasir 1 sudu besar
Gaul semua bahan kat atas. Jangan campur dengan air.
Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut. Kalau nak kuihnya keras sikit lebihkan tepung pulut.
Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng.
Doh dia jadi macam ni. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok!
Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah.
Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair.
Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan melt.
Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh, guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, kang dia cepat hangus. Bila dah nampak colour dia turn to golden brown, kena cepat-cepat angkat!
Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang. Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.
Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Anak-anak asyik lapar duduk di rumah? Ni ada satu idea yang boleh mama buat untuk dihidangkan pada ahli keluarga. Maklumlah bila asyik berkurung dalam rumah, sekejap-kejap anak masuk dapur minta nak makan.
Buat mama yang dah tak ada idea nak sediakan menu untuk anak, resipi Blueberry Cupcake ni mesti akan menepati citarasa satu keluarga. Orang kata resipi terlajak senang.
Ni resipi yang dikongsikan oleh Nor Azliza Mohamed dan bolehlah dicuba untuk anak-anak. Jom-jom try buat cupcake yang super sedap + super senang ni
Ayak :
– 1 + 1/2 cawan tepung gandum
– 1 sudu kecil baking powder
– 1/2 sk garam
– 3/4 cawan susu
– Blueberry filling / jem secukupnya!
Cara membuatnya:
– Mix butter + gula hingga gebu.
– Masukkan telur satu persatu + esen vanilla, mix sebati.
– Masukkan campuran tepung + susu berselang seli hingga habis.
– Masukkan adunan ke dlm papercup 3/4 penuh then letakkan 1 sudu kecil filling atasnya (saya paipkan filling selepas kek masak cam buat hokkaido cupcake tu!)
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.