Bagi yang suka makan sizzling mee, anda boleh cuba buat sendiri di rumah. Tak perlu nak guna hot plate seperti di kedai. Masak dalam kuali pun jadi. Asalkan cukup bahan-bahan asas.
Menariknya resipi ni, semua bahan yang digunakan mudah je dan taklah susah nak cari. Mesti anak-anak pun suka makan. Tekstur meenya tak kembang seperti mee kuning dan sesekali bolehlah tukar-tukar selera.
RESEPI MEE SIZZLING
Bahan-bahan:
Ads
* 4-6 ulas bawang putih – hiris halus
* 1/2 inci halia – hiris halus
* 3 sudu kicap cair/ biasa
* 4 sudu sos tiram
* 3 sudu kicap pekat
* 1 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 kiub ayam
* 2 sudu tepung jagung (campur air sikit)
* 5-7 biji Cili kering – kerat dua
* 3-4 cawan air
* 5-6 biji cendawan Shitake
* Sawi
* Telur
* Isi/ tulang Ayam – potong kecil
Cara-cara:
1. Tumis halia, bawang putih dan cili kering
Ads
2. Masukkan isi/ tulang ayam dan sedikit air – 3 ke 4 cawan.
3. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan sos tiram
4. Kemudian masukkan kiub ayam dan cendawan shitake
5. Masukkan bancuhan tepung jagung, sawi dan akhir sekali masukkan yee mee
Ads
6. Last but not least, pecahkan telur dan siap untuk dihidangkan
Selamat mencuba!
Kredit: Norhakimah Hanafi
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makanan jejari sering dihidangkan sebagai snek untuk si manja. Kalau selalu menggunakan ayam sebagai sumber protein, kali ini ibu ini menggunakan isi ikan pula. Amat baik kerana kaya DHA.
DHA atau docosahexaenoic acid yang banyak terkandung di dalam ikan baik untuk perkembangan otak si kecil. Walau pun penggunaan ikan dalam sajian bayi dan kanak-kanak amat baik, namun lebih elok jika bahan mentah yang diguna dipelbagaikan mengikut piramid makanan.
Puan Aza Razif telah berkongsi resepi Cutlet Fish atau Jejari Ikan yang dihasilkan untuk anak kecilnya, Aniq Al-Matiin yang kini berusia 1 tahun 5 bulan. Katanya fish cutlet ini boleh dijadikan finger food atau makanan jejari dan boleh juga dimakan dengan nasi atau bubur. Berikut ialah resipinya;
Fish Cutlet
BAHAN YANG DIPERLUKAN
-Isi Ikan (sy guna ikan merah)
-Ubi kentang
-Lobak merah
-Brokoli
-Bawang merah
-Serbuk bilis
-Serbuk kari
-Telur
-Tepung gandum unbleached
-Tepung jagung
-Garlic powder
-Serbuk kunyit
LANGKAH PENYEDIAAN
Rebus isi ikan.
Bawang merah dicincang halus.
Kentang, lobak merah & brokoli di steam sehingga lembut (boleh guna apa-apa sayur favourite anak).
Campurkn semua bahan-bahan dalam bekas dan hancur lumatkan (mash) semua sekali.
Masukkan serbuk bilis, serbuk kari & garlic powder, gaul semua skli smpai sebati.
Bentukkan fish cutlet tadi ( jgn terlalu tebal / terlalu leper, ikut kesesuaian / mudah utk baby pegang).
Sambal Cekur ni merupakan menu utama orang berpantang. Biasanya dimakan bersama ikan masin salai atau ikan haruan bakar. Diulamkan bersama bunga kunyit. Waahhh…orang tak pantang pun berselera makan!
Jom intai resepi yang dikongsi oleh wanita ini, boleh dijadikan menu wajib ketika berpantang nanti!
Antara menu pantang bersama ibu di kampung lepas bersalin anak yang ke-2. Dah lama simpan, baru arini nak share. 🥰
Saya memang suka makan ulam, hadap lauk pantang hari-hari pun sy tak kisah. Mostly lauk pantang cuma menu ikan (tenggiri,jenahak,merah,kerisi,cencaru, siakap,bilis) yang dibakar, goreng, stim atau sup. Dah hujung-hujung pantang saya teringin makan ayam kampung masak ungkep & daging blackpepper, saya pantang 44 hari je. 😁
Tapi lauk pantang yang paling saya suka ialah homemade crispy peria, garlic & sambal cekur dengan isi ikan tenggiri yang ibu saya buat, sedap sgt!
Gaul dengan nasi panas pun dah cukup selera, sebab tu penuh nasi sepinggan. 😆 Saya share resepi kat bawah ni kalau nak cuba.
Resepi sambal cekur dgn ikan tenggiri:
Sepotong ikan tenggiri yg digoreng/bakar (ikan lain pun boleh)
3 biji cekur
1 biji bwg merah
1 biji bwg putih
Sedikit lada hitam/cili api
Sedikit perahan air limau
– Tumbuk semua bahan sehingga lumat kemudian perasakan ikut selera masing2. Siap!
Alhamdulillah, lepas 2 minggu pantang (bersalin normal), luka jahitan dah kering, dah tak sakit bila berjalan, nak membuang pun tak rasa seriau lagi, jalan pun laju je, tapi lepastu kena sound dgn ibu, katanya jalan tu slow2 sikit kang melecet, duduk bersila pun kena sound. (2 minggu dah pakai seluar yg loose) 😅
Selamat berpantang buat mommies semua! Semoga dipermudahkan segala urusan.
Pengat durian mungkin sudah biasa namun bila disekalikan dengan bebola durian di dalamnya, pengat durian jadi lagi sedap dan nikmat.
Idea kreatif yang dikongsikan oleh En Shah Shatry ini memang awesome. Lagi sedap dan nikmat rasanya.
Kelmarin kawan saya ada share resepi nie suruh saya buat memandangkan la ni musim durian. Hari nia apa lagi, kita pun try la buat. MasyaAllah, sedap teramat-amat sangat. Memang tak mengecewakan. Bila bebola tu masuk ja dalam mulut sekali dengan kuah pengat tu, Ya Allah, tak dapat nak di gambarkan dengan kata-kata.
Kenyal-kenyal bebola tu bila di gigit, dengan manis lemak kuah pengat durian tu. Fuhhhh, habis sepinggan. Makan panas², time² hujan nie. Nikmat tu laaaa. Dapat la sejenis menu untuk minum petang hari ni.
Saya ada share resepi cara nak buatnya di setiap gambaq. Kalau anda ada beli durian banyak, tak larat nak makan, saya syorkan try la buat PENGAT BEBOLA DURIAN ni.
Bahan Bebola):
Isi durian dalam anggaran 2 cawan ( letak banyak lagi sedap)
Tepung pulut
Masukkan isi durian & tepung pulut di dalam bekas. Uli adunan sampai dapat doh yang tak lekat di tangan. Macam kita buat kuih onde-onde tu.
Jangan sesekali letak air ye, lembut @ keras adunan tu bergantung pada isi durian tu.
Sukatan tepung tu saya pakai agak-agak ja. Tuang sikit-sikit sampai la dapat doh yang tak lekat di tangan.
Kemudian bulat-bulatkan doh sebesar bola ping pong. Macam kita buat kuih buah melaka @ onde² tu.
Sambil-sambil bulatkan adunan tu, bleh lah didihkan air di dalam periuk. Bila air dah menidih, masukkan adunan yang di bulat-bulatkan tadi. Rebus sampai timbul di atas permukaan.
Sediakan sebekas air yang berisi dengan ketul ais. Angkat bebola yang timbul di atas permukaan tadi terus masukkan ke dalam bekas yang berisi air ais tadi. Ni bertujuan untuk menghentikan proses memasak bebola tu tadi. Bila dah sejuk, angkat & sejatkan.
Bahan-bahan membuat kuah PENGAT DURIAN:
Isi durian (anggaran dalam sebiji durian – bertujuan untuk nak dapatkan rasa & bau durian dalam kuah tu )
Santan cair
Santan pekat
Sagu (di rendam sehingga kembang)
Gula
Garam
Daun pandan
Masukkan santan cair di dalam periuk beserta isi durian & daun pandan. Masak sehingga isi durian keluar dari biji tu.
Bila dah mendidih, masukkan sagu yang dah di rendam terlebih dahulu.
Bila sagu dah nampak jernih, terus masukkan santan pekat, gula & garam. Rasakan sehingga mendapat citarasa yang anda inginkan iaitu manis & lemak kuah tu.
Bila kuah pengat tu dah dapat citarasa yang anda mahu, terus masukkan bebola yang anda buat & rebus tadi.
Bila dah mendidih, padamkan api & boleh la makan.
Siappp. Tunggu apa lagi, boleh la makan. Makan panas-panas sedap @ masukkan sat dalam peti ais, makan sejuk-sejuk. Fuhhhh, nikmat!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.