Tidak dinafikan setiap kali menikmati ayam goreng di restoran mamak, pasti kita dapat rasa keenakanya berbeza daripada ayam goreng biasa. Gabungan ramuan beraneka rasa dan ditambah pula dengan rasa kunyit, kepedasan cili serta haruman rempah kari menyatu begitu sempurna.
Jadi tidak hairanlah hingga ada yang ‘ketagih’ dan gagal ‘move on’ untuk terus menikmati hidangan ini tanpa jemu!
Oleh itu, apa kata anda sediakan sendiri menu ringkas namun menepati selera semua ini di rumah sendiri dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Eina Eryna Osman.
Ayam Goreng Mamak
Bahan-bahan:
2 ekor ayam dipotong 8 (potongan saya niaga)
6 sudu besar tepung bistari spicy
Ads
8 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar serbuk kari
Segenggam daun kari
Sedikit serbuk pewarna makanan
Secubit garam
Sesudu teh ajinomoto
Ads
Secubit gula
Cara penyediaan :
1.Satukan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam.
2.Gaul rata dan perap seketika di dalam peti sejuk.
Kita selalu abaikan bahagian kaki ayam kerana merasakan kurang enak. Hakikatnya bahagian inilah yang paling berkhasiat buat semua terutama anak kita. Bagi ibu yang ada masalah anak kerap sakit atau kurang berat badan, baik sediakan stok sup ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Farhatun Osman ni memang mudah dan ringkas nak sediakannya. Jom cuba.
Naikkan Berat & Antibodi Anak
Selain daripada untuk tambah perasa, CFS ni boleh kuatkan antibodi anak. CFS ini punca lemak baik & for mom yang nak naikkan berat anak boleh cuba buat.
Chicken Feet Stock (CFS) & Tomato Paste in the houseee ? Restock untuk Cik Auji masa weekend haritu. To be frank, since pakai CFS ni, alhamdulillah Auji memang jarang sakit dengan izin Allah. Buat memang renyah tapi insyaAllah memudahkan kerja ibu2 semua.
Chicken Feet Stock Bahan seperti dalam gambar. Satukan semua bahan dalam periuk. Masukkan air. Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam. Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Tomato Paste Bahan seperti dalam gambar. Rebus tomato. Buangkan biji & kulit. Stim carrot, celery & capsicum (saya guna capsicum kuning katanya kurang pedas. Tapi kalau nak warna cantik pakai capsicum merah hihi) Blend kesemuanya bersama bebawangsss. Masak atas dapur bagi kering sikit Sedia untuk masuk dalam ice mold & keraskan.
Tip Untuk Mama
* Selain kaki ayam, boleh tukar pada tulang/rangka ayam (Chicken Bone stock) ATAU tulang2 lain macam ikan atau daging.
* Lemon ialah sumber mild acid. Boleh switch dengan cuka. Pilih salah satu.
* Sayur-sayur lain ialah optional untuk tambah perasa.
* Untuk periuk pula, periuk yang boleh digunakan ialah PERIUK KACA, PERIUK CERAMIC, PERIUK TANAH & PERIUK STAINLESS STEEL (periuk aluminium & non-stick akan menyebabkan tindak balas dengan asid yang kita gunakan & menjadi toksik dalam CFS kita)
* Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
* Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
“Bila lalu je sebelah kedai jual biskut Famous Amos ni, mesti teringin. Bau dahlah wangi, teringat-ingat dekat rasanya yang rangup dan rapuh.”
Kalau ikut resepi ni, memang senang sangat. Semuanya pakai gaul macam tu je. Tak perlu mixer pun. Tapi hasilnya tentu puas hati. Rasa rangup, lembut, manisnya sedang-sedang dan ada juga pahit-pahit cip coklat yang lazat.
Menjadi sedap tak berapa manis terbaik! Jom kita tengok cara membuatnya di bawah.
RESEPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS
1. Bahan A: Kacau Rata (Semua bahan ini hanya perlu dikacau sebati saja.
ya)
250 gram Butter
1 1/4 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Bila dah kacau, masukkan pula bahan B seperti bawah.
2. Tambahkan Bahan B
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak
*2 cawan cip coklat (masukkan akhir sekali)
Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan di atas kecuali cip coklat. Bila dah sebati, baru tambahkan pula 2 cawan cip coklat.
3. Sejukkan Adunan
Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam setengah jam.
4. Sedia Dibakar
Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.
Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang pada biskut untuk mengembang.
5. Masukkan Dalam Oven
Bakar 20 minit suhu 150 darjah guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.
SIAP!
Bila nampak biskut dah mengembang dan baunya dah harum semerbak, itu tandanya biskut dah hampir masak. Yang dalam gambar di bawah ni saya saja letak topping almond. Kalau kosong saja pun tak apa. Dah cukup sedap dah.
Bila dah masak, beginilah hasilnya… Nampak sedap kan! Rasa terus nak baham. Sabar, biarkan sejuk sikit. Nanti bolehlah makan atau simpan dalam bekas kedap udara.
Mudah rupanya nak buat biskut Famous Amos ni. Lain kali tak payah beli lagi. Dahlah jimat, dapat pula rasa air tangan sendiri. Memang special!
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bila anak 6 bulan ke atas, mula belajar makan, biasanya ibu akan mula fikir pelbagai menu. Buat permulaan mungkin anak tak ada masalah makan tapi lama kelamaan dah bosan menu hampir sama.
Lagi susah bila dah masuk umur setahun pandai pula pilih makan, ibu ayah mesti pening. Asyik nak susu saja pun tak boleh juga. Nanti kurang berat badan. Apa kata pelbagaikan menu mereka dan cipta sedikit kelainan dalam hidangan harian.
Resipi puding roti berkuah versi baby dari Puan Sha Roziah Al Yahya antara yang boleh dicuba untuk diberikan pada anak-anak.
Resepi PUDING ROTI BERKUAH
?1 loyang
?3 keping Roti – carikkn roti masukkn dlm loyang
?kismis kita letak juga kekacang
Amaran METMalaysia meramalkan hujan berterusan di enam negeri sehingga 8 Disember. Ketahui tip keselamatan penting untuk melindungi anak-anak ketika cuaca buruk.