Tidak dinafikan setiap kali menikmati ayam goreng di restoran mamak, pasti kita dapat rasa keenakanya berbeza daripada ayam goreng biasa. Gabungan ramuan beraneka rasa dan ditambah pula dengan rasa kunyit, kepedasan cili serta haruman rempah kari menyatu begitu sempurna.
Jadi tidak hairanlah hingga ada yang ‘ketagih’ dan gagal ‘move on’ untuk terus menikmati hidangan ini tanpa jemu!
Oleh itu, apa kata anda sediakan sendiri menu ringkas namun menepati selera semua ini di rumah sendiri dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Eina Eryna Osman.
Ayam Goreng Mamak
Bahan-bahan:
2 ekor ayam dipotong 8 (potongan saya niaga)
6 sudu besar tepung bistari spicy
Ads
8 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar serbuk kari
Segenggam daun kari
Sedikit serbuk pewarna makanan
Secubit garam
Sesudu teh ajinomoto
Ads
Secubit gula
Cara penyediaan :
1.Satukan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam.
2.Gaul rata dan perap seketika di dalam peti sejuk.
Menu ringkas dan mudah seperti Chicken Wrap antara menu yang paling mudah disediakan buat anak-anak dan keluarga untuk sarapan. Selain tinggi khasiat, hidangan semacam ini sangat mengenyangkan. Nak buat pun jimat masa.
Resipi ringkas dengan sos power lagi sedap ini dikongsikan oleh Keroroyz Royz. Jom cuba. Memang sedap!
1. Perap ayam dengan bahan perapan sekurang-kurangnya 1 jam & seeloknya semalaman.
2. Panaskan 1 sdb olive oil di dalam non stick pan atau griller & masak ayam sambil balik-balikan selepas 5 minit disetiap permukaan atau sehingga masak. Akak airfried ayam selama 10-15 minit pada suhu 180c.
3. Panaskan tortilla wrap. Sapukan kan sos tzatziki, lapiskan dengan salad, tomato, timun, ayam, capsicum, bawang merah & sudukan lagi sos tzatziki lagi & wrap kemas. Enjoy.
Sos Tzatziki:
* 1 cawan yogurt Greek (guna yogurt asli pun boleh)
* ½ cawan timun -diperah hingga kering airnya
* 1 bawang putih -dicincang
* 1 teaspoon lemon juice
* 1 teaspoon fresh mint or dill (or ¼ teaspoon dried)
Secubit garam
Campurkan semua bahan dengan 1/2 sudu makan madu dan simpan dalam peti sejuk.
Dada ayam boleh dipotong siap atau pun dipotong selepas dibakar. Boleh guna apa-apa jenis rempah perapan contoh untuk ayam berempah atau daging.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makanan seperti Pizza memang menjadi kegemaran anak-anak di rumah. Tapi kalau nak beli boleh tahan juga harganya. Tambah pula kalau ada ahli keluarga yang ramai. Lebih baik buat sendiri kat rumah gunakan bahan-bahan yang mudah.
Kalau mama nak buat cara mudah dan sedap pizza sendiri di rumah boleh ikut resepi yang dikongsi oleh Puan Murni Rahmat dari laman Facebook Masak Apa Hari Ni. Mudah dan cepat paling penting bakar guna kuali sahaja. Mesti anak-anak suka!
Selamat mencuba!
Pizza kuali lagi,kali ni utk bekal anak gi sekolah.. 100% masak atas api,tak perlu oven..
Bahan-bahan untuk resepi 5x pizza
Tepung gandum 1kg
Air suam 2 cawan
Mauripan 1 peket
Minyak masak 2 sudu
Gula 1 sudu
Secubit garam
uli bahan di atas sekurang2nya 5 minit ye
Berpeluh2 la jgk
Bahan topping
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam2 topping,
Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood
Tumis bawang holland n bawang putih..bila dah wangi..masuk bahan basah yg lain.contoh..ayam,hotdog n cendawan.. tumis sampai masak ye..perasakan dgn garam dan lada hitam..ketepikan.
Cara-cara:
1.gaul tepung dgn minyak..
2.tambah air. uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
2.slpas 1jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
3.bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
4.bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
5.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali
6.klu suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sblm isi topping..
7.klu suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.. susun siap2 atas kuali ye..baru senang sbb x perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak..
8.cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..
*nak cpt..buat pkai roti nan/arab..
*resepi doh ni blh buat donut,roti dan pau..
Kredit Resepi : murni rahmat via mahn
Kredit: Murni Rahmat
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu Jam 9 Malam di Astro Ria Saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...