Minuman milk booster almond milk dan jus pegaga memang sesuai untuk ibu menyusu dan hamil waktu berbuka puasa.
Ibu menyusu dan hamil yang berpuasa kena pastikan waktu berbuka hanya makan dan minum yang berkhasiat sahaja.
Untuk mengembalikan tenaga dalam badan selepas seharian berpuasa selain memberi khasiat dan melancarkan pengeluaran susu ibu, maka ibu menyusu seeoloknya minumlah minuman yang sekaligus mampu menjadi milk booster.
Perkongsian dua minuman milk booster berkhasiat dari Puan Emilia Salim ini mungkin boleh dijadikan contoh minuman untuk berbuka puasa hari ini.
Almond Milk & Dates
Bahan-bahan:
1 cawan badam
4 biji kurma – lagi banyak lagi manis susu badam nanti
4-5 gelas air
Cara-cara membuat :
1. Rendam badam semalaman.
2. Rendam kurma 3-4 jam.
3. Kisar semua bahan-bahan tersebut kemudian tapis menggunakan kain/lampin yang tipis.
4. Boleh tambah air dan kisar sekali lagi.
5. Nak sedap, minum ketika sejuk.
*boleh juga letak sedikit esen vanila
Jus Pegaga & Epal Hijau
Bahan-bahan:
3 genggam daun pegaga
1 biji epal hijau
2-3 cawan air masak
2 sudu gula atau boleh ganti dengan madu (tak nak letak gula pun boleh)
Cara-cara membuat:
Kisar semua bahan tersebut kemudian tapiskan ia.
Info tambahan
Kurma
- Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu.
- Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, eloklah amalkan memakannya kerana dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu.
- Bagus untuk membantu membanyakkan air susu ibu (antara milk booster terbaik).
- Membekalkan tenaga berpanjangan
- Tinggi serat
- Tinggi kalsium dan asid amino
Badam
- Badam kaya dengan nutrien penting seperti kalsium, zat besi, vitamin E dan riboflavin.
- Setiap 95 g badam mengandungi 255 daripada 310 mg magnesium yang diperlukan untuk banyakkan susu.
- Merupakan salah satu sumber protein yang bagus.
- Badam juga mengandungi 5.7mg lemak omega-3 yang penting untuk pembentukan otak bayi. Omega yang terkandung di dalam susu ibu boleh disalurkan terus kepada bayi.
Pengaga
- Ulama-ulaman sangat kaya dengan serat, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuk A, C dan E serta bersifat antioksida.
- Akar pegaga juga banyak khasiatnya.
- Terkenal sebagai makanan melancarkan pengeluaran susu ibu.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI