Setelah sebulan lebih menempuh PKP, perut diraikan dengan begitu meriah. Apa kata puasa ini kita sahut cabaran untuk berdiet pula. Mana tahu selepas PKP boleh jadi slim dan mencapai berat yang diidamkan.
Jika sebelum ini kita sediakan oat dengan buah-buahan dan yogurt yang disiapkan dan dimakan ketika sahur, apa kata kali ini kita ubah kelainan dengan Rolled Oat Susu ini pula. Resipi diet simple yang dikongsikan oleh Ilifah Adnan ini sebenarnya disediakan untuk menu diet di malam hari. Apa kata kita ubah untuk sajian sahur nanti. Terbaik!
Resipi wajib cuba: Stok Pati Kurma Untuk Sahur Paling Mudah Nak Sedia, Perut Tahan Sampai Berbuka
Assalamualaikum. Nah payung sikit menu diet express. So, sesiapa yang ON DIET tu, boleh try jugak resepi ni untuk dinner. Memang cepat kenyang dan rasa kenyang lama. Banyak khasiat pulak tu. Yang bestnya, senang je ‘masuk toilet’.
Resepi senang jek:
Oat
Susu
1 sdt Chia seed
1 atu 1/2 sdt Ceylon cinnamon
Kismis
Campur air panas sampai oat lembut.
Kismis (campur last sekali masa nak makan). Boleh jugak nak campur terus, tapi pastikan air dah suam sikit.
Siap!
Tips:
* Oat tu beli yang rolled oat taw. Suka hati nak makan banyak mana.
* Ifah pakai susu tepung je. Nak pakai susu dutch lady low fat boleh jugak, tapi rendam lama sikit la.
* Bila air dah suam sikit baru masukkan kismis.
Selamat mencuba!
Resipi wajib cuba: Dumpling Soup Homemade Di Rumah Dengan Kos RM9 Sahaja, Awesome!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Berpantang Untuk Mama, Semuanya Sedap-sedap Belaka
Menu berpantang untuk mama, semuanya sedap-sedap belaka. Buat bakal-bakal mama atau yang sedang menjalani tempoh berpantang selepas bersalin, anda tentu sedang tercari-cari menu yang sesuai untuk dimakan dalam tempoh ini. Makanan yang berkhasiat ketika menjalani tempoh berpantang selama 44 hari amat penting bagi memulihkan diri.
Mama-mama yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Anda mungkin rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama sahaja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mama perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang sepanjang lebih dua minggu lepas melahirkan. Mama-mama yang sedang berpantang dan bakal berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang, boleh tengok balik.”
Menu Berpantang Wajib Cuba
SIAKAP STIM
Bahan:
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan.
2. Kukus ikan sehingga masak.
IKAN BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
SUP IKAN
Bahan:
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
IKAN BILIS BERKUNYIT
Bahan:
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
KARI IKAN (TANPA SANTAN)
Bahan:
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
SERUNDING HALIA
Bahan:
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
AYAM BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
DAGING GORENG KUNYIT
Bahan:
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
AYAM UNGKEP LADA HITAM
Bahan:
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
AYAM MASAK HALIA
Bahan:
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Sumber/Foto : Nor Sofiah Hussin via Mingguan Wanita
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Keliru Nak Gabungkan Sayuran Untuk Puri Anak, 6 Pilihan Ni Pasti Buat Anak Suka Dan Kenyang!
Mama yang baru pertama kali melahirkan anak pasti berdebar bila mana anak sudah memasuki usia 6 bulan. Maklumlah nak mempersiapkan makanan anak pasti rasa berdebar dan adakalanya keliru.
Jangan keliru dan berdebar kerana perkongsian daripada Puan Aimi Zafira ini pasti buat anda rasa yakin dan seronok untuk berikan suapan pertama pada anak.
Jom cuba seperti yang dikongsikan oleh beliau.
Puri Lobak Merah dan Labu
Bahan-bahan:
50 g labu
1/2 batang lobak merah ( size sederhana )
Cara memasak
1. Labu dan lobak merah dipotong dadu
2. Masukkan lobak merah ke dalam periuk dan renehkan selama 10 minit atau sehingga lembut
3. Kemudian, masukkan labu yang telah dipotong dadu, dan reneh selama 2-3 minit atau sehingga labu menjadi lembut lembut
4. Masukkan labu dan lobak merah ke dalam mesin pengisar. Masukkan sedikit air dan kisar sehingga sebati
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk rebusan
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Puri Keledek dan Bunga Kubis
Bahan-bahan
1 biji keledek ( saiz sederhana )
50 g bunga kubis
Cara memasak
1. Keledek dibuang kulit dan dipotong dadu
2. Bersihkan bunga kubis dan potong kecil
2. Stim labu dan bunga kubis selama 10 minit atau sehingga lembut
3. Masukkan labu dan bunga kubis ke dalam mesin pengisar. Masukkan sedikit air dan kisar sehingga sebati
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk stim
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Di bawah ada 4 lagi gabungan yang mama boleh cuba untuk anak. Resipi dan langkah buatnya boleh klik pada link.
Nah, pasti rasa happy dan yakin bila nak sediakan buat anak nanti. Pastikan yang terbaik buat anak-anak kita.
Selamat mencuba.
Kredit: Aimi Zafira
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Vanila Coklat Gebu Tanpa Ovalate. Hanya 5 Bahan, Semudah ABC!
Kebanyakan ibu bila anak-anak di rumah dan masing-masing tengah nak membesar, selera makan tu makin bertambah. Kejap-kejap ‘lapar, nak makan’ tu biasa. Sedangkan baru lepas makan nasi.
Jadi nak memenuhi permintaan anak, kadang ibu pun buntu apa lagi menu yang menarik untuk disediakan.Kali ni boleh cuba resepi dari Cikgu Azlina iaitu apam vanila coklat.
Jom kita cuba pula buat apam vanila coklat yang tanpa menggunakan ovalate tapi jadi gebu gebas. Haa nak tahu macam mana buatnya, tengok resepi di bawah ini.
Resepi apam vanila coklat tanpa ovalate
Bahan-bahan:
Telur 5 biji
3/4 cawan gula pasir(100-120g)
Mix sampai gebu
1 sudu besar esen creamy vanila
5 sudu besar susu pekat manis
Masukkan ke dalam gaul sebati
Tambahkan 2 cawan tepung self rising dan gaul rata berselang seli dengan 1/4 air sprite atau 60ml macam tu ya.
Ok dah rata semua cantik, bahagi dua
Satu bahagian letak 2 sudu besar serbuk koko dan emolco coklat 1 sudu besar
Masukkan dalam loyang saiz 8. Kukus api besar 40 minit. Siap!
Mudah dan sedap sangat. Memang tak rugi cuba sebab cara buatnya pun taklah rumit. Jika kali pertama nak cuba buat pun, mesti akan jadi elok juga.
Kredit: Azlina Ina Fans
Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI