Mudahnya Buat Kek Span Marble Pucci Bila Guna Sukatan Cawan, Paling Lembut & Gebu!

Share

Bosan dengan kek coklat, apa kata kita cuba pula kek berasaskan gula perang ini. Kek Span Marble Pucci yang comel ini boleh mama cuba untuk variasikan rasa kek buat anak-anak. Paling menarik rasanya cukup enak dan gebu. Nak buat pun senang kerana menggunakan sukatan cawan.

Kek perkongsian Puan Farisha Sofea ini memang cantik, penggunaan warna yang lembut, sesuai untuk disajikan kepada anak-anak sepanjang PKP ini. Paling senang kerana menggunakan sukatan cawan sahaja. Jom cuba!

Bahan Bahan :

Bahan A :
4 biji telur gred B
1/2 cawan gula perang
1/4 cawan susu penuh krim
1 sb ovallette
1 sk esen vanilla

Bahan B ( diayak ) :
3/4 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 sk serbuk penaik

Bahan C :
1/4 cawan minyak jagung

Bahan Lain :
Pewarna pilihan

Satukan ke semua Bahan A. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A dan pukul sehingga kembang dan gebu.

Kemudian masukkan Bahan C dan kaup balik sehingga sebati. Asingkan sedikit adunan untuk diletakkan pewarna.

Tuangkan adunan asal ke dalam loyang 7″ yang telah digris (saya masukkan serbuk koko dalam adunan).

Kemudian masukkan pula adunan berwarna secara bertompok tompok mengikut kreativiti masing masing dan lorekkan adunan tersebut.

Sementara itu panaskan oven, hentakkan sedikit loyang untuk membuang buih gelembung. Bakar pada suhu 170°C selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.

 

Setelah masak , sisipkan keliling loyang dan terlangkupkan. Kemudian terlangkupkan semula dan biarkan sehingga sejuk sebelum dipotong .

Siap sedia dihidang.

Published by
SRM