Bila duduk rumah ni, macam-macam makanan yang anak-anak minta dari mama. Sampaikan kering idea mama nak masak apa lagi untuk mereka. Kalau mama dah buntu jom buat Roti Paratha Sosej Cheese ini, jangan risau hanya gunakan bahan yang mudah sahaja.
Tengok haritu orang buat nampak sedap sangat,so kita pun try lah.
Resepi kita selit sekali lagi 🤗
Roti Paratha Sosej Cheese .
Bahan-bahan
– roti paratha
– sosej
– cheese keping
– kuning telur (untuk di sapu pada roti paratha)
Cara-cara
– potong roti paratha macam dalam gambar
– letak kan cheese dan sosej lepastu gulung macam dalam gambar
– sapu kan kuning telur
– bakar dengan AF pada suhu 190c selama 7-10 minit . Nak guna oven pun boleh .
**Roti paratha cepat lembut,jadi sy buat sekeping² dan masuk dalam peti ais semula,nak buat lagi keluarkan semula .
Kredit: Izz Aishah
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Biskut Marie Mewah Coklat, Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis
Puding biskut Marie dengan coklat mewah di atasnya memang tentu jadi kesukaan anak-anak. Puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim berbanding kek batik. Hidang sejuk-sejuk bila anak balik sekolah memang terbaik!
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
Puding Biskut Marie Mewah Coklat
RESIPI PUDING BISKUT MARIE
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
3. Dah larut masukkan 5 sudu makan milo + 1 sudu makan serbuk nescafe. Kacau sebati.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Kredit resipi: Muhammad Ali @ Mr Ali
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Vanilla Dengan Buttercream, Buat Sendiri ‘Box Of Happiness’ Viral Untuk Anak, Semudah ABC!
Sepanjang musim PKP ini, permintaan ‘Box Of Happiness’ yang mana siap dijual dengan kek dan cream untuk dihias sendiri baik untuk kita yang dewasa mahupun kanak-kanak ini laris terjual. Mesti seronok anak-anak boleh hias kek sendiri kan?
Tak perlu beli, apa kata kita buat sendiri kek span vanila dan buttercream untuk anak-anak hias. Jom cuba resipi perkongsian Pn Noratiqah Nordin ini.
Resepi kek span vanila dan resepi buttercream. Sekarang tengah hot dengan kek deco sendiri kan. Diy kek. Ika nak share resepi kek span dan buttercream semudah ABC.
Bahan-bahan kek span vanila
300g margerin
300g gula kastor
6 biji telur
320g tepung naik sendiri
1 sudu besar esen vanila
250ml @ 1 cawan susu atau air
Masukkan gula dan margerin. Pukul hingga gebu putih.
Dah gebu. Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan tepung berselang selikan dengan susu/air.
Berselang seli dengan tepung hingga habis tepung dan susu.
Siap untuk di bakar. Lupa amik gambar yang dah di bakar. Suhu 150 dan bakar 45 min atau hingga masak.
Bahan-bahan buttercream
500g margerin pelangi
300g gula aising (diayak)
2 sudu besar esen vanila
Mix semua hingga gebu dan hingga tak ada tekstur gula aising.
Siap!
Menarik:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sandwich Telur Ekspres 3 Minit Dah Siap, Hanya Guna Microwave! Telur Tak Mudah Terabur
Selalunya kalau buat sandwich telur untuk anak-anak, mesti telur asyik terjatuh keluar dari roti. Anak makan pun selalu bersepah.
Kali ini doktor kongsikan resepi sandwich telur yang sangat mudah dan pastinya tak mudah terabur. Jom ikuti perkongsian ini.
Kembali lagi kita dengan siri sandwic telur. Ada orang yang minta saya cadangan macam mana nak buat sandwic yang cepat, sedap dan tak mudah terabur bila anak-anak makan. Baiklah!
Baca:
Kanak-Kanak 3 Tahun Diikat & Kepala Tersepit Pada Pokok, Kaki Tangan Ditoreh Dipercayai Dibunuh
Adik Hafiza, 8 Tahun Ditemui Dalam Keadaan Tangan Kaki Terikat & Badan Terurai Tanpa Organ Dalaman
Anak Masuk Hospital Ketika Bercuti Di Hatyai, Bapa Ini Kongsi Pengalaman “Bayar RM32 Sahaja”
Sandwich Telur Ekspres
Bahan-bahan: 1-2 orang makan
1 butir telur
2 keping roti
1 sudu besar mentega
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar keju mozarella
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Sandwich ni, dalam 2-3 minit boleh siap (tak termasuk masa untuk membasuh peralatan memasak). Kena letak penafian siap-siap, kalau tak nanti ada yang pertikaikan. Hehe!
Masukkan 150-200ml air panas dalam cawan, pecahkan telur di dalam air berkenaan. Kita nak masak gunakan microwave. Pecahkan kuning telur sikit kalau bimbang ia meletup.
Kalau gunakan air panas, bubuh masa dalam 1 minit. Kalau gunakan air suhu bilik, bubuh dalam 1½-2 minit. Masa ni sebenarnya bergantung pada gred telur, isipadu air, dan jenis microwave yang digunakan.
Toskan telur yang dah masak. Hati-hati, panas! Apapun, tengok telur tu. Elok kejadiannya, kan?
Panas-panas lagi ni, masukkan mentega. Mudah ia nak mencair. Nak letak marjerin? Silakan. Tak nak letak? Pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.
Masukkan mayonis. Tak perlu banyak sangat. Saya suka gunakan mayonis yang tak berapa manis. Saya dapati di Malaysia ni banyak mayonis yang agak manis. Tak pastilah kenapa.
Akhir sekali masukkan keju mozarella yang diparut. Nak gunakan kepingan keju cheddar pun boleh sahaja. Saya gunakan mozarella sebab dia mudah cair dan boleh “ditarik”. Anak-anak suka.
Gaulkan sehingga tahap hancur yang kalian mahukan. Ada orang suka telurnya tu hancur halus-halus, ada suka kasar-kasar. Saya nak buat kasar sedikit supaya ada “bite” bila makan nanti.
Letakkan atas roti. Isi sandwich ni pekat dan likat sebab ada keju, jadi bila makan nanti ia tak mudah berterabur keluar. Kalau tak ada keju, sandwic telur macam ni, isinya suka melarikan diri ketika makan. Haha!
Lihat warna isi sandwich ni. Menarik, kan? Vibrant, orang putih kata. Tak pucat lesi macam sandwich telur biasa tu. Yang ini, tengok pun dah menyelerakan.
Siap! Alamak yang depan tu terpenyek sikit. Buat-buat tak nampaklah eh! Tak berapa sopan kejadiannya sebab kita buat dalam masa 2 minit. Mana ada masa nak make-up cantik-cantik.
Close up! Rasa dia lebih menyerlah daripada sandwich telur biasa kerana ditambah keju mozarella. Tetapi masa dan cara penyediaannya lebih ringkas. Tak perlu basuh periuk atau kuali.
Kredit: Kamarul Ariffin Nor Sadan
Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI