Macam mana nak ajar anak Matematik dan sifir tanpa jadi singa? Macam mustahil ditambah dengan perangai anak yang cepat bosan bila disuruh buat kerja sekolah. Mencabar betulkan?

Sebenarnya ada kaedah yang mudah tanpa perlu pun paksa anak hafal semua sifir. Yang penting kaedah untuk belajar sifir itu haruslah mudah dan menyeronokkan. Barulah anak rasa enjoy belajar Matematik! Kaedah mudah dan menarik ini dikongsi oleh guru Matematik Puan Nor Syaqiera Adni.

Sifir Tanpa Hafal – Kaedah Gigi

Ramai anak-anak akan suka guna kaedah ini. Tak perlu hafal, hanya lukis dan kira gigi yang comel.

Perkara terpenting dalam sifir ialah faham. Bila kita dah mula beri cara mudah, lama kelamaan, sifir itu akan hidup dalam otak anak kita.

Melalui kaedah gigi ini, anak akan lebih senang nampak dengan jelas konsep sifir. Apa konsep sifir tu? Penambahan berulang-ulang jawapannya.

Bila anak jelas dengan konsep, maka akan keluarlah sifir secara spontan dari mulut mereka.

Jemput share, biar anak-anak kita sedar yang sifir ni senang je..

IKLAN

Sifir 2

Sifir 3

Sifir 4

Sifir 5

Sifir 6

Sifir 7

Sifir 8

Fahamkan sifir, semuanya akan jadi mudah.

**Cuba try test buat pada anak-anak. Have fun!

Sumber: Nor Syaqiera Adni

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)