Selain kek dan puding, muffin juga tidak ketinggalan hebatnya di hari raya. Muffin raya cute yang disediakan oleh cikgu masakan popular, Azlina Ina Fans ini paling mudah hendak disediakan.
Bukan hanya mudah bahkan muffin raya ini cukup gebu, lembut dan lembap. Lagi nikmat bila ketika makan panas-panas. Jom sediakan untuk anak-anak kita.
Bahan-bahan:
4 biji telur
esen vanila
1 cawan gula mana yg suke manis tambah lg
1 cawan butter di cair kan
1 cawan 1/2 tepung self rising + 1 sk soda bikarbonat
klau xde boleh pakai tepung gandum ek plus 1sk soda bikarbonat dan 1 sk baking powder (ayak)
1/2 cawan serbuk koko/milo
1/2 cawan tepung susu
1sk serbuk coffee
1/4 cawan air panas
Satukan telur, gula esen vanila kacau guna senduk je senang.
Tambah butter di cair kan tadi dan kacau lagi.
Tepung elok ayak dulu ek, masuk tepung kacau rata.
Last serbuk koko dan coffee pun kacau rata.
Masuk air panas dan kacau rata siap.
Isi 3/4 cup muffin yang korang suka, tabur coklat chip atau badam ikut suka. Panas kan oven, set masa 25-30 minit bakar suhu 170 api atas bawah.
Siap hidang. Selamat hari raya.
Resipi wajib cuba: Resipi Mee Kuah Bebas Msg Tapi Power, Sedap Gerenti Jadi!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Susah Nak Suruh Anak Makan Sayur, Resepi ‘Chewy Cheese Spinach’ Ni Mama Boleh Buat. Anak Berselera, Khasiat Pun Dapat!
Kanak-kanak kalau suruh makan sayur memang kebanyakkannya akan menolak. Tapi kalau diajak makan makanan segera seperti nugget, sosej dan makanan proses lain memang tak pernah kata tidak.
Perkongsian resepi seorang ibu menerusi laman Facebook Makan Apa Hari Ni (MAHN) boleh dijadikan salah satu cara untuk ibu buatkan anak jadi suka nak makan sayur. Nugget dengan keju dan juga dicampur bayam pastinya memberikan rasa yang luar biasa untuk anak-anak. bentukkan seperti makanan kegemaran mereka iaitu nugget, mesti berebut semua nak makan.
“CHEWY CHEESE SPINACH”
Bahan-bahan:
250g Mozarella parut (kalau yg ketul, parut kan utk senang cair)
250g Cream cheese (apa2 brand pun boleh)
1 cwn daun bayam racik (daun sahaja tau no batang2)
1sdb butter
1 ulas bawang putih cincang
1sdk lada hitam tumbuk halus
1sdk garam halus
Note:
** Nak taruk isi ayam cincang pun boleh
** Nak ganti daun sawi pun boleh
** Nak guna carrot pun sedap… parut halus & perah sikit air dia
** Nak guna brokoli pun ok… ambik kepala brokoli tu cincang halus
**Nak campur pun ok sangat2… lantak cayam2 nak selera mcm mana wokey
Cara-cara:
- Panaskan pan, masukkan butter & bawang putih cincang. Biar naik bau. Api slow je ye sebab tak mahu bahan dua bahan tersebut garing.
- Masukkan kedua-dua cheese bedebah tu… Kacau supaya cair
- Bila cheese bedebah dah cair & bercampur masukkan daun bayam, pepper & garam. Kacau ratakan sampai bayam tu agak2 dah layu @ tukar color hulk
- Salin dlm bekas yg sesuai @ x lekat… @ sapukan bekas dgn minyak sikit. Minyak tu nipis2 jek cayam2 ye.Atau pun kalau nak buat bulat2, time ni sesuai sbb dia masih panas. Kalu sejuk nnt dah susah nak bentukkan.
- Tekan2 sikit biar dia rata… bila dah sejuk masukkan dlm peti sejuk 30 minit sehingga dia set
- Bila dah set, potong size yg cayam2 nak… jgn terlalu tebal @ halus wokey…
Kalau x nak potong, terap la guna cookies cutter. mesti comel
- Mandikan dgn 1/2 cwn tepung gandum
- Celup dlm 2 bj telur yg dah di kepuk slow dgn garfu.***Kalu nak kulit luar tebal guna kaedah :
Tepung > telur > tepung > telur > bread crumb
- Coating pulak dgn 1 cwn bread crumb oren.
- Tada… siap. Sebelum goreng, simpan di tempat beku 15 minit, Lepas tu panaskan minyak, goreng dgn api slow sampai kekuningan. Nak frozenkan pun boleh… Nyum2…
1…2…3… tarikkkkk…. panjang lagi heeee…
Kredit: Asha Zainudin (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Homemade Wedges & Sos Cheesenya. Ranggup Di Luar & Lembut Di Dalam!
Selalu kalau pergi KFC selain beli ayam gorengnya, mesti nak kena order sekali dengan wedges ni. Macam wajib ada pulak. Mana taknya, dengan limpahan cheese di atasnya itu, buat anak-anak berebut makan.
Setakat sekeping seorang memang tak cukup, tapi jika nak makan banyak ada caranya mama boleh buat. Tak payah nak beli dah, buat je sendiri di rumah. Buat saja ikut citarasa sendiri. Nak makan banyak-banyak pun tak ada masalah.
Bagi yang nak tahu macam mana nak buat wedges homemade sekali dengan cheesenya, resipi yang dikongsikan oleh Sabariah Sisa ini boleh anda cuba.
Bahan-bahan:
1) 4 biji kentang (kalau tak nak kupas kulit pun tak apa, tapi pastikan kena basuh bersih dulu lah ya)
2) Mixed herbs
3) Lada sulah
4) Garam
5) Tepung jagung (boleh juga guna tepung goreng serbaguna Bestari)
Cara-cara:
1) Potong kentang
– Potong kentang dalam bentuk wedges.
2) Kukus
– Kemudian, kukus kentang supaya lembut. Jangan lembut sangat, korang boleh agak2 sendiri. Nak kukus tu lebih kurang dalam 5-7 minit.
3) Gaulkan Mixed Herb
– Selepas dikukus, keluarkan kentang dan letak dalam mangkuk. Taburkan mixed herbs, lada sulah dan garam. Korang tak semestinya ikut jenama macam dalam gambar. Boleh saja nak guna jenama apa pun. Pastu gaul sebati.
4) Taburkan tepung jagung
– Seterusnya taburkan pula tepung jagung. Gaul sebati.
5) Goreng
– Goreng tenggelam kentang tadi tu dalam minyak hingga kekuningan dan garing. Apabila siap, bolehlah dihidang bersama sos cili atau sos cheesy.
Bahan-bahan untuk sos cheese:
1) 3-4 sudu makan mentega/marjerin
2) 250ml susu segar/susu cair
3) 1 sudu makan tepung gandum yang diayak
4) 1 kiub pati ayam
5) 6 keping keju biasa
6) sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
7) sedikit pewarna kuning (optional)
Cara membuat:
1) Panaskan bahan
– Mula-mula cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau hingga tepung sebati.
2) Masukkan kepingan keju
– Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak. Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.
3) Siap
– Pastikan sos tak terlalu pekat/terlalu cair. Agak-agak dah sesuai boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.
Kalau nak senang guna saja serbuk cheese segera tu. Main bancuh saja dengan air panas. Kacau-kacau siap.
Selamat mencuba.
Kredit: Sabariah Sisa via Salimah Olie
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Untuk Anak Tak Sihat Dan Tiada Selera Makan. Kaya Dengan Bahan Tingkatkan Imun Badan
Anak tak sihat mulalah susah nak makan. Lagi-lagi masa si kecil tak sihat lagi lah pening sebab langsung tak selera makan. Kebanyakan resipi dalam ni gunakan bahan/makanan yang bantu tambah selera makan, tingkatkan imun dan sebagainya.
Ibu boleh cuba resipi yang dikongsikan Puan Yatie Eimra yang mungkin boleh menambat selera anak-anak yang tak sihat.
Pasta Sup Ayam
Hari pertama Fydh demam, langsung tak nak makan. Selalu kalau dia tak selera makan nasi, saya masakkan pasta/spaghetti atau bihun. Alhamdulillah saya buatkan pasta sup, dak Fydh ni makan gak akhirnya. Saya masukkan kismis dalam sup ni untuk tambah selera makan anak di samping berikan rasa masam-masam manis sikit.
Bahan-bahan:
Bawang merah – dihiris
Bawang putih – dihiris
Halia – dihiris
Isi ayam
Kiub bone broth
Kiub sup homemade
Sedikit lada hitam
Secubit mixed herbs (optional)
Lobak merah/cauliflower/sayur pilihan
Kismis
Pasta/makeroni
Air secukupnya
Garam pink
Minyak zaitun untuk menumis
Daun sup
Cara-cara:
Tumis bahan² yang dikisar dengan sedikit minyak zaitun.
Masukkan semua bahan kecuali daun sup. Masukkan air secukupnya untuk pastikan pasta masak sekata.
Lepas masak, taburkan daun sup untuk aroma yang lebih wangi.
* lebihkan sayur jika suka. Saya parut carrot supaya dak Fydh ni tak boleh pilih-pilih & buang masa makan tu pun cauliflower & daun sup tak boleh masuk mangkuk dia, kang kompem langsung tak nak makan.
Ayam Masak Halia
Resipi ayam masak halia biasanya ada sos tiram. Tapi since masak untuk anak tak sihat, saya tak letak sos tiram & tepung jagung (makanan proses lemahkan imun). Sesetengah resipi, kena goreng ayam dulu. Untuk versi yang lebih sihat ni ayam dibiarkan masak dari stim/wap air je. Boleh lebihkan halia (upkan imun) & lada hitam (tambah selera) jika anak dah pandai makan pedas sikit. Sebabkan tak tambah tepung, bawang perlu dikisar untuk pekatkan sikit kuahnya. Untuk sayur, saya gunakan cendawan & carrot (kurangkan mukus). Resipi ni sesuai gak tuk anak setahun++ makan dengan nasi lembik.
Bahan-bahan:
Bawang merah – dikisar
Bawang putih – dikisar
Halia – dikisar & dihiris
Sedikit serbuk lada hitam
Ayam 3-4 ketul/isi ayam
Cendawan/carrot/sayur pilihan
Buah tomato
Air secukupnya
Garam pink, madu asli
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Bawang merah & bawang putih dikisar bersama sedikit halia.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
Tumiskan pula cendawan sehingga keluar airnya. Biarkan merenih seketika.
Masukkan ayam, lada hitam dan halia yang dihiris & air secukupnya. Tutup tudung periuk supaya ayam masak sekata.
Setelah ayam empuk masukkan carrot/tomato/sayur pilihan dan gaul sebati.
Perasakan garamnya. Biarkan merenih seketika sebelum tutup api.
Tambah madu untuk imbangi rasa menggantikan gula.
*tip apabila memasak cendawan dari chef – cendawan perlu dimasak lama untuk naikkan flavournya dalam masakan.
Agar-agar Sedut Nabeez Kismis
Siapa cakap orang sakit tak boleh makan dessert? Masa sakit dah tentu selera makan anak dah kurang. Tak salah pun bagi anak makan sikit dessert asalkan yang berkhasiat. Kali ni nak share agar² sedut nabeez kismis (air rendaman kismis semalaman) yang elok untuk anak demam & melegakan tekak. Agar² boleh sejukkan badan & nabeez kismis lak bertindak sebagai antibakteria & antioksidan yang membantu menentang jangkitan, redakan demam juga boleh tingkatkan selera makan.
Tempoh hari masa Fydh demam & selesema, hari ke-3 tu demam dah kebah pun. Tapi start batuk jenis chesty cough (kahak masih sikit tapi pekat sampai susah nak keluar) lak. Doc check tekak dah bengkak & luka. Sebabkan batuk dia teruk sangat, hari ke 4 tu Fydh demam balik. Selain penjagaan demam yang betul, pengambilan ubat ikut dos & masa yang ditetapkan, boleh juga berikhtiar dengan jaga pemakanan. Kali ni mak² bolehlah buat dessert lak tuk anak yang demam & tak selera makan tu.
Nabeez kismis:
1-2 sudu makan kismis
½ cawan air masak
Rendam semalaman atau paling kurang 8-12 jam pada suhu bilik (supaya khasiat dapat larut ke dalam air dengan baik).
* kalau rendam pagi, petang dah boleh guna.
Bahan agar-agar sedut:
2 sudu penuh (guna sudu kfc) agar² tali (potongkan pendek² supaya senang nak sukat)
1 cawan air (250ml)
3 biji kurma merah (kering) – optional
½ cawan nabeez kismis
Sedikit madu
Buah²an pilihan (pastikan buah yang anak makan)
Cara-cara:
Pastikan basuh dulu agar² tali & tapis. Masukkan ke dalam periuk bersama kurma merah & secawan air.
Masak dengan api sederhana sehingga mendidih & agar² tali larut sepenuhnya. Tutupkan api.
Campurkan air nabeez kismis. Tambahkan sedikit madu. Masukkan ke dalam bekas & biarkan suam sedikit. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang²nya 2 jam.
Tambah buah²an potong sebelum hidang.
* untuk anak yang dah besar boleh sedut agar² macam tu je. Tapi untuk anak kecik, makan dengan sudu supaya tak tercekik pulak kismis tu.
* kalau anak tak suka agar² yang lembik, boleh lebihkan agar² tali masa masak.
Hari ni saya buat agar² sedut perisa oren & nanas lak. Agar² oren & nanas ni tinggi vitamin C, elok untuk anak demam. Tapi kalau anak sakit tekak/tekak dah luka jangan buat perisa oren & nanas ye. Asid boleh menyebabkan keradangan pada tekak yang dah luka.
Jus oren
2 biji oren
Gunakan lemon squeezer, ambil jus dari 2 biji oren. (Jgn blend sebab nak dapatkan pulp/sari oren). Tambah sikit air untuk cukupkan setengah cawan (jika saiz oren kecil)
Bahan agar-agar sedut:
2 sudu penuh (guna sudu kfc) agar² tali (potongkan pendek² supaya senang nak sukat)
1 cawan air (250ml)
Sedikit nanas dipotong
½ cawan jus oren
Sedikit madu
Cara-cara
Pastikan basuh dulu agar² tali & tapis. Masak bersama secawan air.
Campurkan agar² ke dalam air & masak dengan api sederhana sehingga mendidih & agar² tali larut sepenuhnya. Tutupkan api.
Campurkan nanas yang telah dipotong & jus oren tadi. Tambah madu jika suka. Kacau sebati.
Masukkan ke dalam bekas & biarkan suam sedikit. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang²nya 2 jam.
* kalau anak tak suka agar² yang lembik, boleh lebihkan agar² tali masa masak.
* yang saya buat ni, saya tambah sesudu sunquick sebab anak memang tak makan buah oren/minus jus oren kecuali tambah sunquick jer.
Sumber: Yatie Eimra
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI