Pelik juga bila ada yang bangga berjaya kawal anak sendiri. Bangga anak patuh arahan. Bangga anak tak pandai meminta-minta.

Kesian anak tu!

Bukan kesian sebab kena control tapi kesian sebab mak ayah tak beri peluang pada dia untuk latih kawalan diri ( self-control ) sejak kecil.

Berikut perkongsian dari seorang bapa, Mohd Fhais yang banyak berkongsi tip keibubapaan

Walaupun self-control tak buat anak jadi bijak tapi anak anda boleh jadi lebih berjaya dari budak bijak yang lain jika ada self-control ni.

Begitu besar manfaat anak yang boleh kawal diri sendiri.

Sebabnya;

1 – Disiplin penting kalau nak berjaya. Tanpa disiplin, otak bijak pun jadi sia-sia. Self-discipline terhasil bila anak ada self-control.

2 – Ada kajian mengatakan, anak yang tinggi self-control ni jarang ada masalah kemurungan atau depresi. Bermakna mereka bijak mengawal emosi sendiri.

3 – Berakhlak baik, tak menyampuk bila orang bercakap dan sopan santun depan orang tua. Anak yang kurang ajar tu bukan sebab dia nakal atau jahat tapi puncanya self-control dia lemah. Baiki self-control, nescaya dia akan jadi anak yang baik.

4 – Self-control terbahagi pada 3 kategori iaitu impulse control, emotional control dan movement control. Lengkap ketiga-tiga ni maknanya anak anda dah 50% berjaya dalam hidup dia.

5 – Motivasi tinggi dan tak cepat mengalah. Inilah 2 ramuan penting untuk berjaya. Tanpa motivasi diri jadi lemau, tak bersemangat. Tanpa hati yang cekal tak mudah mengalah, jadi hangat-hangat tahi ayam je la. Mula semangat tapi bila gagal sekali terus mengalah. Semua ni perlukan self-control dalam diri.

Oleh itu mak ayah sekalian, janganlah bangga sangat bila dapat control anak anda. Sebab yang anda berjaya control tu jasad anak sahaja, minda, emosi dan jiwa anak masih lagi “tak terkawal”.

Nak anak ikut cakap anda, anda tak perlu bagi arahan pun. Cukup sekadar jadi “influencer” pada mereka. Jadi orang paling berpengaruh dalam hidup mereka.

Nak anak berubah jadi apa yang anda idamkan? Anda dulu kena ubah diri anda jadi seperti yang anda idamkan.

Kita tak boleh kawal dan ubah orang lain termasuk anak sendiri, tapi kita confirm boleh kawal dan ubah diri sendiri. Ini bukan janji tapi pasti!

Sumber: Mohd Fhais

 

Tinggalkan Komen