Kebanyakan harga barangan si kecil yang dijual di pasaran bukanlah murah. Bagi golongan ibu bapa yang berpendapatan sederhana dan rendah pasti berkira-kira untuk membeli sesuatu barangan untuk anak masing-masing.

Jika mahu berjimat, ada alternatif untuk anda mendapatkan barangan yang diidamkan. Caranya ialah dengan membeli barangan second hand atau lebih senang dipanggil preloved. Menerusinya, anda boleh mendapatkan barangan yang berkualiti dan berjenama dengan harga yang jauh lebih murah.

Selain daripada membeli barangan preloved, anda sendiri pun boleh menjual semula barangan anak-anak yang tidak diperlukan. Jadi, anda boleh mendapat pulangan wang daripadanya. Malah, anda dapat mengelakkan pembaziran dengan menjual barang yang masih elok itu tetapi sudah tidak diperlukan.

Berikut adalah antara laman web atau grup maya yang boleh memberi laluan kepada anda untuk membeli mahupun menjual semua barangan preloved anak-anak.

mudah.my

Laman web memang popular dengan barangan preloved. Ada banyak kategori barangan yang telah disediakan di dalam laman web ini untuk anda pilih.

mybabysell.com

Laman web ini pun sama. Namun ia mempunyai pengkhususan barangan jualan. Ia hanya menjual barangan preloved bayi dan kanak-kanak. Di dalam web ini, terdapat banyak pilihan stroller, car seat, playmat dan lain-lain untuk anda beli.

Grup Facebook Preloved Baby Items

Di dalam kumpulan yang diwujudkan di dalam Facebook ini, group ini, anda juga boleh menjual dan membeli barangan bayi dan kanak-kanak dengan mudah. Ramai yang menjual pakaian bayi, stroller dan permainan yang berjenama pada harga yang murah. Malah anda juga boleh melakukan aktiviti tawar-menawar harga dengan penjual. Untuk menjadi ahli di dalam kumpulan ini, anda perlu membaca terlebih dahulu peraturan yang ditetapkan oleh pihak admin kumpulan ini.

Grup Facebook Preloved Baby Item In Malaysia

Ini pun salah satu kumpulan di Facebook yang dipercayai ramai. Walau bagaimanapun kes penipuan tetap ada. Jadi, anda perlu berhati-hati semasa membuat urusan jual dan beli.

 

Tinggalkan Komen