Ketika dilahirkan bayi sememangnya tidak nampak apa-apa warna dihadapannya. Semuanya kabur. Namun lama kelamaan mengikut peringkat usianya, barulah bayi mula nampak beberapa warna.

Bagi memastikan perkembangan bayi lebih pantas, mama usahakanlah untuk merangsang penglihatan bayi dengan warna-warna tertentu. Menurut Pn Mahfuzah Zainol, penggunaan kad visual stimulasi antara yang disyorkan untuk merangsang penglihatan ini. Bukan kad berwarna sebaliknya kad khas dengan warna yang hanya dilihat bayi. Nak tahu apa warnanya?


Just sharing. Did this visual stimulation to my first baby (35-week premature). Second baby tak buat sebab malas đŸ˜… (39-week term) Nampak perbezaan dari segi perkembangan juga di situ. Mari lakukan semula untuk anak ke-3. A learning mum too.

Boleh guna RBW card. Red black white card. Boleh dapatkan di kedai buku macam MPH atau kedai buku yang seangkatan. Ini flash card untuk visual stimulation tau, bukan akademik punya flashcard.

Akademik tu kalau ada A,B,C ke 1,2,3 ke. Sebab apa hanya putih hitam dan merah? Sebab penglihatan bayi pada ketika ini hanya berfokus kepasa warna-warna ini. Warna pink ke biru ke dia belum nampak lagi.

Check brain development for babies. You will find this info.

IKLAN

Infant Visual Stimulation
Pada awal kelahiran bayi, tahap penglihatan mereka adalah pada power 1000. Kerana itu mereka rabun dan tidak nampak objek pada jarak jauh.
Penglihatan mereka semakin baik selari dengan peningkatan usia.

* Pada umur 0-3 bulan, penglihatan mereka hanya boleh mengecam warna putih dan hitam sahaja.

* Pada usia 3-6 bulan, penglihatan mereka boleh mengecam warna hitam, putih dan merah!! Sebab tu ada flash card RBW (red black white).

* Selepas itu..penglihatan mereka sudah boleh mengecam pelbagai warna di sekeliling mereka!!

Kad visual stimulasi ini boleh print sendiri di rumah dan laminate! Letakkan pada jarak 30cm atau 1 kaki di hadapan bayi selama 10-15 saat sambil menyebut perkataan yang merujuk kepada gambar. They will pick up the language too!!!

Ni Khadijah main-main dengan kad-kadnya. Dah tak guna dah.. kalau bayi lain nak pinjam boleh je.. hehe..


EPISOD 8 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: SI CILIK BERJIWA BESAR

Setiap parents pasti menginginkan anak-anak yang berjiwa besar. Mempunyai semangat tolong-menolong, akhlak yang baik serta menghormati orang tua. Oleh itu, ibu dan ayah sendiri harus menunjukkan contoh terbaik untuk menjadi ikutan anak-anak. Mereka umpama kain putih, ibu ayahlah yang bertanggung jawab untuk ‘mencantikkan’ hiasannya.

Saksikan Episod ke 8, PA&MA Journey Bersama JoviaNina pada 14 Oktober 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents