Kanak-kanak memang suka makan snek terutama nugget ayam. Oleh itu mama boleh hasilkan hidangan ini secara homemade.
Memang wajib cuba!
Nugget ayam homemade untuk si comel 🥰
Bahan-bahan:
- 2 keping dada ayam*
- 1 cawan nasi*
- 1 biji telur*
- 1 batang saderi*
- 2 biji bawang merah*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 batang carrot (sagat/cincang halus)
Cara-cara:
Blend semua bahan bertanda * dengan sedikit air. Dah siap blend campurkan dengan carrot gaul sebati . Kukus selama 30 minit .
Dah siap tunggu sejuk , potong ikot bentuk kesukaan mami yer . Pastu boleh frozenkan . Esok nak makan goreng jer . Siap😋😋
Selamat mencuba!
Kredit: Aini Ghazali
Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/
Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Step By Step Buat Kuih Seri Muka Cara Orang Lama, Lemak & Lembut, Gerenti Jadi!
Tempoh PKP yang panjang ini membuatkan kita tidak dapat menikmati kuih muih yang dijual ditepi jalan. Ada waktunya hati mula terasa rindu dengan sarapan kuih muih yang selama ini menjadi rutin pagi hari. Mungkin ini masanya untuk mencuba sendiri menyediakan kuih muih ini. Kuih seri muka, resipi perkongsian Puan Sakinah Zainal ini memang awesome. Nampak pun sedap. Jom cuba!
Ada yang suka serimuka. Orang Kedah panggil pulut sekaya. Serimuka ni pulut kena kenyal-kenyal lembut tak mau lembik tak mau keras. Kepala pun sama nak lembut-lembut baru best. Santan pula kena pakai santan fresh baru dapat results yang sedap. Resepi ni memang rasa like orang-orang tua dulu buat. Kepala lembut, lemak dan beraroma.
Resepi ni untuk famili kecik, kalau ramai boleh la sekali makan. Sesuai untuk loyang saiz 8inci kalau saiz 10 pun boleh nipis la dapat. Sapa yang rindu serimuka arwah tok-tok ka boleh la cuba noh. Semoga bermanfaat.
2 cawan beras pulut -cuci bersih dan toskan
2 1/4 cawan santan -kalau pakai santan kotak tambah 1 sudu minyak masak
1sdk garam
1sdk gula
Bahan Atas:
1/2 cawan air
5 helai daun pandai -blend dengan air dan tapiskan
4 sdb tepung gandum
1 sdb tepung beras
(Contoh cara cedok refer pict ye)
Masukkan 2 cawan suku santan. Kalau pakai santan kotak tambah 1 sdb minyak masak. 1sdk garam dan 1 sdk gula untuk naikkan rasa lemak tu.
Biar pulut tenggelam gini jer. Kukus sampai masak cantik. Macam mana masak? Pulut tak de biji beras dah la. Kukus la dalam bekas apa pun tak apa. Mama guna periuk je.
Oles loyang dgn minyak, letakkan plastic, pakai jer apa2 plastic pn. Lapik kemas. Masukkan pulut tekat padat2
Posted by Shakinah Zainal on Sunday, 12 April 2020
Oles loyang dgn minyak, letakkan plastik, pakai je apa-apa plastik pun. Lapik kemas. Masukkan pulut tekat padat-padat.
1/2 cawan air blendkan dengan 5 helai daun pandan tapiskan. Letak tepi.
Kalau malas sukat pakai sudu. Tepung macam ni kurang dari 3/4 cawan.
Dalam bekas lain. Sukat air pandan + santan jadikan 2 cawan. Satukan. Ingat 2 cawan je setelah disatukan. Santan nak pekat-pekat. Mama pakai perahan pertama.
Masukkan tepung. Masukkan 3/4 cawan gula. Suka lagi manis, jadikan 1 cawan ye dan secubit garam untuk bagi bangkit rasa.
Tumbuk hancur tak payah lumat 1 batang kulit kayu manis saiz kecil je, masukkan ke dalam adunan bersama sedikit pewarna hijau.
Masukkan 5 biji telur. Nak jimat lagi 4 biji pun ok. Kacau sebati sampai semua hancur. Tapiskan.
Masukkan dalam kuali. Tapiskan lagi sekali untuk dapat hasil yang cantik. Kacau sekejap sampai naik wap.
Tuangkan adunan ke atas pulut yang telah ready dalam periuk pengukus. Kukus selama 35 minit. Pastikan plastik tu tinggi macam tu.
Dah masak buka penutup, kalau ada air bertakung boleh letak tisu dapur dan angkat buang tisu. Jangan padamkan api lagi biarkan selama 5 minit. Padamkan api boleh angkat. Sejukkan.
Potong la ikut kreativiti.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Selalu Batuk & Berkahak, Satu Hiris Nipis Kunyit Dalam Masakan Anak Bagus Kuatkan Antibodi
Tidak hanya untuk orang dewasa, kunyit hidup juga bermanfaat untuk anak-anak dan bayi. Kunyit dianggap sebagai salah satu immune booster yang sangat bagus, murah, senang nak maintain terutama untuk baby bawah 1 tahun.
Kunyit hidup bagus untuk pernafasan, kuatkan paru-paru, cairkan kahak, legakan batuk. Guna kunyit yang masih “hidup” bukannya yang kering atau serbuk. Gunakan satu hiris nipis dah memadai. Jangan berlebihan pula dan sampai buat jus pulak ya. Cuma campur sedikit dalam makanan harian dah memadai. Seminggu 2-3 kali makanan berkunyit.
Mungkin bagi ibu yang sedang mencari idea nak masak makanan anak, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Herny Hafiz yang menggunakan kunyit hidup dalam masakan anak sejak anaknya berusia bawah setahun.
Resepi-resepi ini ialah antara yang saya dah bagi pada anak saya seawal 8 bulan.
7 RESEPI KUNYIT HIDUP
- Bubur ayam kunyit (8m : bubur lembik)
Bahan-bahan
1/4 cawan beras
2 cawan air
1/2 cawan isi ayam
1 sudu ghee atau olive oil
1 hiris kunyit
1 sudu daun sup
1/2 cawan karot
> bahan2 dihiris & rebuskan semua.
- Nasi kunyit (makan bersama sup)
1/2 cawan beras + 3/4 cawan air (atau secukupnya utk buat nasi)
1 sudu teh minyak sapi
1 ulas bawang putih
1 batang kecik kayu manis
1 hiris kunyit
basuh beras+ air + masukkan semua bahan dan masak macam nasi biasa
- Ayam masak lemak kuning
1/2 cawan isi ayam atau 3-4 ketuk kecil ayam cincang
kunyit sehiris
bawang merah seulas kecik atau 1/4 bawang besar di hiris
santan segar 4 oz
serai sebatang
air 2 cawan
> rebus semua sekali
*tulang ayam boleh membuatkan masakan lebih manis
- Pindang ikan
1/2 ketul ikan merah / siakap/ jenahak
1 hiris kunyit
1 keping kecil asam gelugor (kalau besar gunting 2)
1/4 ulas bawang besar di hiris
2 ulas bawang putih
1 hirisan kunyit hidup
1 batang serai (potong pendek dan ketukkan)
2 kacang panjang atau kacang buncis
air 2 cawan
> rebus semua sekali
- Ayam goreng kunyit
isi ayam di kisar / cincang
bawang merah bawang putih
daun bawang 1/2 cawan
kunyit 1 hiris
air 1/2 cawan
olive oil untuk tumis
> tumis bawang merah bawang putuh sampai lembut. masukkan air. msukkan kunyit kemudian masukkan isi ayam tadi. tunggu sampai air kering. angkat. jgn terlebih masak ayam nanti keras.
- Ayam panggang kunyit
2 ketul ayam bahagian peha atau drummet
kunyit 1-2 hiris
bawang putih 3 ulas
bawang besar 1/2 ulas
*atas setahun tambah 1-2 sudu madu asli.
tumbuk/ kisar semua ,
perapkan dengan lebih kurang 1-2 jam bahagian chiller. kemudian boleh bekukan
> cara masak
tuang olive oil / butter dalam pemanggang/ tray
> grill guna oven atau pemanggang
- Ikan panggang kunyit
1 ketul ikan
2 hiris kunyit
3 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang besar
1 sudu lemon
> kisar atau tumbuk.
perapkan pada ikan buat 1-2 jam di chiller.
> tuang olive oil / butter
> panggangkan sampai masak guna oven atau pemanggang.
Sumber: Herny Hafiz
#gengmemasakuntukanak
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Tako Air Tangan Orang Lama, Ini Sukatan Tepat & Mudah, Sedapnya!
Selain kuih tepung pelita, kuih tako juga tidak kurang hebatnya. Menu istimewa ini seringkali disajikan setiap kali datangnya bulan Ramadan. Bulan puasa ini, apa kata kita cuba hasilkan sendiri di rumah.
Menu ringkas dan penggunaan bahannya pun tidak banyak. Resipi perkongsian Pn Fatin Shafiqah ini anda wajib cuba!
Kebiasaan orang Johor yang makan kuih Tako ni, belah-belah Perak dorang punya Tepung Pelita. Dan Tako dengan Tepung Pelita lain bentuk dan rasanya. Ok saya baru tahu ada Kuih Limas.
Kuih Limas guna tepung gandum (daun pisang)
Kuih Tepung Pelita guna tepung beras (daun pisang)
Kuih Tako guna tepung jagung (daun pandan)
Resepi Kuih Tako
Bahagian bawah (Hijau)
8 cwn air
1 cwn tapung jagung (penuh)
1 cwn gula
1 biji sengkuang potong dadu (saiz serdahana)
Pewarna ijau
Satukan kesemua bahan kecuali sengkuang, kacau sehingga sebati kesemua bahan dan buka api sederhana, kacau-kacau sampai mendidih.
Lepas tu baru masukkan sengkuang dan tutup api. Letak sengkuang akhir sebab nak bagi dia rasa rangup kriuk kriuk. Tuangkan ke kelongsong pandan.
Bahagian Atas (Putih)
2 biji kelapa parut putih (dapatkan 9 cwn air santan)
1 cwn tepung jagung
1 cwn gula
Garam secukup rasa
Satukan kesemua bahan, kacau sehingga sebati kesemua bahan dengan api sederhana. Kacau lagi sampai mendidih.
Masa buat bahagian atas (putih) tu, lapisan yang bawah akan sejuk. Ngam-ngam siap yang putih terus je tuang atas nya. Siap!
Resepi turun dari mak, mak dah tak sihat kita la pengganti. Nanti boleh turun ke anak pulak.
Artikel menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak, Ini Apa Yang Ibu Boleh Buat!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI