Keletihan yang diakibatkan oleh kesibukan kerja seharian sedikit sebanyak boleh mengganggu tumpuan diri. Lebih teruk ia kadangkala terbawa-bawa sehingga ke rumah.
Terdapat banyak cara untuk mengatasi rasa letih dengan cara yang berkesan. Tahukah anda diet yang betul dan sesuai adalah cara terbaik bagi mengatasi masalah ini secara semula jadi?
Berikut adalah jenis-jenis makanan yang boleh anda amalkan untuk mengembalikan kesegaran dan kecergasan tubuh.
Ketahuilah, apabila anda cergas dan bertenaga, keluarga terutamanya suami dan anak-anak pasti akan rasa seronok dan bahagia sentiasa.
Oat
Oatmeal dianggap sebagai superfood kerana kemampuannya menjaga kesihatan pencernaan. Selain itu, ia juga membantu tubuh menjaga kadar gula darah supaya sentiasa berada pada paras normal.
Ads
Oatmeal juga merupakan sumber vitamin B1 (tiamin), yang berperanan penting dalam penghasilan tenaga oleh badan. Selain kandungan serat yang tinggi, oatmeal mengandungi magnesium, protein dan fosforus. Tiga nutrien ini saling berhubung kait dalam mempengaruhi tahap tenaga, menjadikannya makanan ideal untuk memerangi keletihan.
Yogurt
Teksturnya yang lembut, membuatkannya mudah diproses oleh tubuh untuk menjadi tenaga berbanding makanan padat.
Ia mengandungi probiotik iaitu bakteria baik yang membantu mempertahankan ekosistem usus agar sentiasa sihat dengan melindunginya daripada pathogen dan membantu tubuh menyingkirkan bakteria berbahaya.
Ads
Kajian terbaru Universiti Toronto menunjukkan probiotik dapat membantu mengurangkan gejala keletihan kronik dengan meningkatkan kadar asid amino triptofan pada otak.
Triptofan dikenali sebagai pemangkin serotonin, suatu neurotransmitter yang membantu merangsang tidur dan memberi perasaan tenang, membantu mengatasi keletihan sama ada dari segi fizikal dan emosi.
Ads
Bayam
Bayam penuh dengan kandungan nutrien penting yang membantu anda mengatasi keletihan. Sayur ini tidak hanya menjadi sumber terbaik daripada segi sumber zat besi, tetapi sangat kaya dengan magnesium dan kalium.
Kadar zat besi yang rendah dalam tubuh menyebabkan keletihan baik daripada aspek fizikal dan mental serta anemia. Jadi, zat besi dalam bayam memainkan peranan secara langsung dan penting dalam menghindari masalah keletihan.
Kekacang dan biji-bijian
Biji labu, badam, gajus dan kacang hazel mempunyai semua sumber magnesium yang membantu melawan keletihan otot. Kandungan triptofan yang banyak ditemui dalam bijan, biji bunga matahari, biji labu, gajus, walnut dan badam berfungsi melawan keletihan emosi yang secara langsung membantu meringankan keletihan fizikal.
Ketahuilah anda bahawa akar masalah keletihan adalah disbabkan oleh kekurangan nutrien penting dalam tubuh.
Badan yang letih dan kurang bertenaga adalah salah satu isyarat yang cuba diberi oleh tubuh bahawa kita kekurangan nutrisi sehingga menyebabkan tubuh lesu. Jadi, ambillah makanan yang sihat, seimbang dan berkhasiat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makanan sunah seperti kurma sangat digalakkan untuk diamalkan oleh ibu hamil termasuklah ketika dalam proses bersalin. Dr Zubaidi Hj Ahmad, Ahli Jawatankuasa Pusat Pertubuhan Doktor-doktor Islam Malaysia (PERDIM) menerangkan dengan lebih lanjut kenyataan ini.
Kurma adalah antara makanan jenis buah yang sangat kaya dengan pelbagai nutrien. Ia kaya dengan gula (80%) dan selebihnya adalah protein, serat dan mineral penting seperti kalsium, zat besi, magnesium, manganese, potassium, sodium, phosphorus, selenium dan zink. Kurma juga mempunyai vitamin yang pelbagai. Antaranya vitamin A, B kompleks termasuk folate; C, E dan K.
Di dalam 100gm kurma terkandung 282kcal yang terdiri daripada karbohidrat 75gm, lemak baik 0.4gm dan protein 2.45gm. Ia mempunyai indeks glisemik yang sederhana (bergantung kepada jenis kurma). Sebagai contoh, kurma khalas mempunyai indeks glisemik 35.5, barhi 49.7 dan bo ma’an 30.5.
Jadi, dapat dirumuskan bahawa kurma mempunyai indeks glisemik yang rendah. Walaupun manis, ia mempunyai banyak serat yang melambatkan penyerapan gula dalam darah. Dianggarkan terdapat 8gm serat di dalam 100gm kurma.
Diakui bermanfaat
Secara amnya pengambilan kurma sememangnya bagus untuk orang yang sihat, apatah lagi wanita hamil. Dr Zubaidi berpendapat, pengambilan kurma yang betul (tidak diambil secara berlebihan) memberikan manfaat kepada wanita hamil sama ada di awal kehamilan malah di minggu-mingu terakhir sebelum melahirkan anak.
Ramai pengkaji mendapati bahawa pengamalan kurma terutamaya pada minggu akhir kehamilan membantu proses kelahiran kerana ia meningkatkan tindak balas rahim terhadap hormon oksitosin. Hormon ini bertindak dengan mengecutkan rahim. Dengan itu, ia dapat mengurangkan pendarahan yang biasa berlaku selepas bayi dikeluarkan daripada rahim.
Selain daripada itu, kurma memiliki banyak nutrisi yang sangat penting untuk digunakan semasa proses melahirkan anak. Kurma mengandungi lemak asid tepu dan tidak tepu seperti asid oleic, asid linoleic dan asid linolenic yang mampu membekalkan banyak tenaga di mana anda amat memerlukannya semasa melahirkan anak.
Asid-asid lemak ini juga sangat penting untuk membina bahan prostaglandin (yang digunakan dalam proses pengecutan rahim). Selain itu, tannin dan kalsium dalam kurma juga penting dalam aktiviti pengecutan otot-otot rahim. Mari kenali nutrisi kurma lainnya, yang memberikan kebaikan kepada wanita hamil.
Gula ringkas glukosa dan fruktosa,mudah dihadam untuk ditukarkan kepada tenaga yang banyak.
Serat, membantu memudahkan proses pembuanganair besar dan mengelakkan sembelit yang biasanya menjadi masalah utama bagi wanita yang hamil akibat saiz rahim yang semakin membesar. Antara lain, pengambilan serat yang banyak dapat mengurangkan risiko diabetis akibat kehamilan (gestational diabetes).
Potassium,mengekalkan kestabilan antara mineral dan air bagi mengawal tekanan darah yang lebih baik.
Magnesium,mengelakkan rasa kejang pada rahim sebelum berlakunya proses kelahiran (sepanjang kehamilan).
Folate, membentuk saraf tunjang bayi yang berada dalam rahim bagi mengelakkan kecacatanneural tube defects.
Vitamin K, membantu pembekuan darah selepas kelahiran anak bagi mengelakkan kehilangan darah yang banyak.
Bantu bukaan servik
Banyak kajian yang menunjukkan pengambilan kurma membantu bukaan pangkal rahim (servik) dengan lebih mudah dan besar. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Obstetrics and Gynaecology pada 2011, ia menunjukkan wanita yang mengambil enam biji kurma sehari, sekurang-kurangnya empat minggu sebelum melahirkan anak mengalami proses kelahiran yang lebih mudah.
Mereka yang mengamalkan kurma tidak mengalami pecah selaput ketuban ketika dimasukkan ke hospital untuk melahirkan anak, mudah memulakan proses kelahiran tanpa memerlukan ubat pitocin dan memendekkan fasa pertama dalam proses kelahiran.
Hal ini berlaku kerana pengambilan kurma elembutkan pangkal rahim. Jadi, memudahkan pangkal rahim membuka ‘jalan’ kelahiran bagi bayi dalam rahim untuk keluar. Mereka yang lebih sukar untuk memulakan proses kelahiran juga didapati lebih mudah bertindakbalas dengan ubat pitocin berbanding dengan mereka yang tidak mengamalkan kurma sepanjang kehamilan.
Dalam penulisan yang diterbitkan dalam The Journal of Midwifery and Reproductive Health), mereka yang mengamalkan kurma mempunyai bishop scores (satu penilaian terhadap kesediaan wanita yang mahu melahirkan anak dengan mudah), pembukaan ‘jalan’ kelahiran lebih luas kerana pangkal rahim lebih lembut dan mudah bertindak balas terhadap ubat pitocin, jika ia diberikan pada wanita yang mengalami masalah memulakan proses kelahiran.
Pengambilan kurma sememangnya memberikan kesan yang sangat baik. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Obstetrics and Gynaecologypada 2017, pengamalan kurma ketika hamil terutamanya di peringkat akhir kehamilan, memberikan kesan positif kepada proses kelahiran tanpa memudaratkan ibu dan bayi yang dilahirkan.
Cara betul makan kurma
Dalam banyak kajian yang dinyatakan tadi, terbukti pengambilan kurma sangat bermanfaat untuk wanita hamil. Jadi, anda boleh amalkan empat hingga enam biji kurma sehari.
Disarankan ambil dua hingga tiga biji pada waktu pagi dan dua hingga tiga biji pada waktu malam. Kurma boleh dimasukkan ke dalam minuman sebagai pemanis bagi menggantikan gula. Jika tidak pun, campurkan kurma yang dipotong kecil dengan sayur-sayuran atau buah-buahan segar.
Bagi wanita yang tiada masalah kesihatan, boleh ambil enam hingga lapan biji sehari. Jika berada di minggu akhir kehamilan (36 minggu ke atas), boleh ambil lapan hingga 10 biji sehari, bergantung kepada berat badan, ketinggian dan aktiviti seharian.
Namun begitu, wanita yang ada masalah diabetes semasa hamil, perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Dicadangkan agar meninggalkan karbohidrat ringkas seperti kuih-muih dan kek tetapi menggantikannya dengan kurma yang lebih semula jadi dan merupakan karbohidrat kompleks.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak lama lagi, aktres cantik Umi Nazeera bakal menyambut kelahiran anak sulungnya. Sebagai ibu pertama kali, dia ingin mengetahui lanjut mengenai pemakaian barut kepada bayi.
Baru-baru ini Umi turut berkongsi perkembangan kandungannya yang mengalami plasenta previa tahap dua. Para follower juga turut berkongsi tip dan pengalaman plasenta previa semasa hamil.
Umi Nazeera yang mendirikan rumah tangga dengan Dr. Mohd Izzar Anwari pada 2017 menyuarakan keinginan untuk mengetahui lanjut mengenai barut bayi di Instagram.
Anyway Ummi baru belajar apa tu Barut baby.. Persoalannyaaa… apa kegunaan barut baby ni ya ?
Susu terkenal sebagai minuman sihat yang kaya dengan nutrien. Selain berkhasiat dalam membantu menguatkan tulang dan gigi, susu juga adalah minuman baik yang menyokong pergerakan otot, pembelajaran dan memori.
Pun begitu, kebanyakan ibu bapa berdepan dengan dilema dalam pemberian susu kepada kanak-kanak. Selepas diperkenalkan kepada makanan pejal, ada kanak-kanak yang berhenti mengambil susu kerana lebih tertarik kepada minuman lain. Dan, tidak dapat dinafikan juga, ada kanak-kanak yang gemar minum susu. Jadi, sebenarnya, berapa banyak susu yang perlu diberikan kepada kanak-kanak?
Berapa gelas susu yang diperlukan untuk kanak-kanak?
Susu merupakan sumber baik kalsium, vitamin D, dan protein. Meskipun susu diketahui merupakan minuman yang baik untuk tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak, namun pengambilan susu untuk kanak-kanak ada hadnya; tidak boleh diambil berlebihan, dan juga tidak boleh terkurang.
Sebenarnya, jumlah pemberian susu untuk kanak-kanak adalah bergantung kepada peringkat usia mereka. Dalam lingkungan usia kanak-kanak, mereka disarankan untuk minum susu antara 2 dan 4 gelas setiap hari. Pengambilan susu meningkat terutama jika anak anda jenis yang tidak minum atau makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti yogurt, keju, dan susu.
Menurut kajian yang dilakukan di University of Toronto, biarpun susu baik untuk membina tulang, namun pengambilan susu yang berlebihan adalah tidak elok untuk tahap zat besi kanak-kanak. Ini kerana minum susu berlebihan boleh mengurangkan simpanan zat besi, sekali gus menyebabkan kanak-kanak cenderung mengalami kekurangan zat besi yang teruk.
American Academy of Pediatrics (AAP) menyarankan supaya kanak-kanak yang tidak minum empat cawan susu sehari mengambil suplemen vitamin D, bagi menggantikan kandungan vitamin D yang boleh didapati daripada susu. Walau bagaimanapun, saranan zat besi oleh AAP adalah kanak-kanak perlu minum hanya dua hingga tiga cawan susu sehari sahaja.
Berikut adalah saranan lazim pengambilan susu mengikut peringkat usia kanak-kanak:
2-8 tahun: minum 2 cawan susu setiap hari
9-18 tahun: minum 3 cawan susu setiap hari
Yang mana lebih baik? Susu rendah lemak atau susu penuh?
Pelbagai jenis susu yang terdapat di pasaran. Namun, yang mana satu terbaik untuk kanak-kanak? Ketahuinya jenis-jenis setiap susu dan kesesuaian pemberian kepada anak:
Susu penuh: Bukan semua kanak-kanak boleh diberikan susu jenis ini. Hal ini kerana, susu penuh mempunyai banyak lemak di dalamnya, berbanding dengan susu rendah-lemak dan susu tanpa-lemak. Kanak-kanak yang mengambil terlalu banyak susu penuh cenderung mendapat obesiti semasa alam kanak-kanak. Walau bagaimanapun, berikut merupakan antara golongan kanak-kanak yang perlu diberikan susu penuh:
Anak kecil yang berusia lebih setahun dan di bawah 2 tahun, yang tidak minum susu ibu
Kanak-kanak yang memilih makan (tetapi bukan kategori terlebih berat badan)
Susu rendah-lemak: AAP menyarankan semua kanak-kanak diberikan susu rendah lemak sebaik sahaja usia mereka dua tahun. Sesetengah bayi yang berusia antara 12 bulan dan 2 tahun perlu dikurangkan pengambilan lemak susu jika mereka sudah sedia terlebih berat badan, atau jika ada dalam kalangan ahli keluarga yang terlebih berat badan ataupun mempunyai kolesterol tinggi.
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...