Biasa makan keledek tak? Tentu ada yang pernah menikmati makanan ini bersama nenek atau ibu ayah di kampung.
Sebenarnya keledek ini banyak khasiat yang ramai tak tahu. Bukan calang-calang makanan kampung ini.
Rupanya telah terbukti mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan kita. Patutlah orang dulu-dulu suka makan keledek.
Keledek ungu salah satu keledek yang mempunyai banyak khasiat. Ikuti perkongsian pakar otak, DrRizal Abu Bakar ini dengan menyatakan kajian yang telah dilakukan kepada makanan superfood ini.
Nak bagitau KELEDEK UNGU adalah SUPER FOOD.
Anti oksida tinggi. Juga anti radang. Bagus untuk OTAK. Bagus untuk usus. Saiz sederhana besar bekalkan 400% vitamin A.
Ads
Vitamin A untuk apa?
Ads
Vitamin A perlu untuk kulit. Untuk mata. Zaman ber’smart phone’ penting ambil vitamin ini. Supaya mata tajam menikam walau dalam kelam. Pandangan tidak suram.
Dalam kajian yang dimuat di Journal Food Functional 2015, KELEDEK UNGU turunkan uric asid sebanyak 30%. Terima kasih pada anti oksidanya – anthocyanins.
Banyak lagi kebaikan KELEDEK UNGU.
Ads
Dengan fiber yang tinggi ia tinggikan rasa kenyang. Laporan tentang ubi ini turunkan berat badan ada di Journal Nutritional Research 2011. Berat turun seawal minggu ke 4.
Boleh cuba. Masak dengan kreativiti masing masing. Yang penting hidup akan lebih sihat.
Resipi Kanom Piak Poon, Makan Sejuk-sejuk Memang Sedap, Gerenti Anak Suka
Kanom piak poon atau puding pandan Thai ini antara yang menjadi kegemaran jika anda gemar bercuti ke negara Thailand. Memang sedap dan menyegarkan bila makan sejuk-sejuk.
Rasa lemak manis kuah santan dan puding, lembut, cair dalam mulut! Simpan dalam peti sejuk dalam satu jam sebelum makan memang ‘layan’ bila makan. Buatkan untuk anak-anak mesti mereka suka!
Melalui perkongsian Shahmila Radha, wanita ini ‘menurunkan’ resipi sajian pencuci mulut, Kanom Piak Poon yang dipelajarinya dari ‘maid’ Thai.
RESIPI KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
CARA MEMBUAT:
1. Tapis tepung, satukan semua bahan supaya tidak berketul.
2. Buka api paling kecil, kacau sampai puding jadi jernih. Perlu sentiassa kacau seperti dodol dan tidak boleh tinggal walaupun sekejap.
3. Paling cepat boleh siap setengah jam. Mesti pastikan puding itu betul-betul jernih barulah masak.
4. Apabila sudah masak, bolehlah ketepikan agar suam. Bila sudah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam peti sejuk.
BAHAN KUAH SANTAN:
2 kotak santan kotak (saiz kecil)
1 sudu kecil tepung jagung(bancuh dengan 1 cawan air )
1 sudu besat gula pasir putih
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila sudah likat, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.
2. Kelapa parut pula gaul dengan sedikit garam untuk rasa lemak.
CARA HIDANG:
Ketika hendak dihidangkan, tuang kuah santan. Letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan. Kalau nak cantik, puding perlu kurangkan air sikit. Apabila sudah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi ia akan keras sikit tidak cair masuk mulut. Ada yang suka puding ini lembut cuma apabila puding lembut, memang tidak boleh hendak dibentuk.
Anak dah mula makan, mama akan sibuk menyediakan stok makanan bayi. Kadang-kadang lebih mudah kalau mama masak sekaligus dan bekukan. Lebih menjimatkan masa lebih-lebih lagi bagi mama yang bekerja.
Tapi mama tahu tak cara nak membekukan makanan si manja mama dan bagaimana cara untuk memanaskan kembali? Jom ikuti perkongsian ini.
9 LANGKAH MEMBEKUKAN MAKANAN BAYI DAN JIMAT MASA!
#1. JENIS MAKANAN YANG BOLEH DI FROZEN
Ketahui dahulu makanan yg boleh dibekukan. Antara buah yang boleh dibekukan epal, pear, pisang, sayuran pula kentang, brokoli, kacang peas, labu dan lain².
#2. PENYIMPANAN
Tunggu dahulu makanan yang sudah dimasak itu sejuk, kemudian barulah masukkan ke dalam bekas bekas khas yang bertutup untuk menyimpan makanan bayi.
Jika menggunakan bekas ais batu, setelah makanan beku. Alihkan atau pindahkan ke dalam plastik ziplock dan simpan semula ke dapam petisejuk. Buangkan dahulu udara yang ada didalam plastik yee. 😁
#3. PROSES BEKUKAN MAKANAN
Simpan puri makanan yang hendak dibekukam ke dalam bekas yg bertutup supaya tiada jangkitan bakteria.
#4. LABEL
Pastikan letakkan tarikh dan label pada makanan yang dibekukan. Kaedah bekuan ini bertahan selama 4bulan. Tetapi untuk protein seperti ayam, daging, ikan ia hanya bertahan dua bulan sahaja.
#5. HAD MASA
Makanan bayi yang belum dibekukan, dan diletakkan didalam peti sejuk bahagian chiller maksimum bertahan 48jam sahaja
#6. JANGAN LEBIH 2 JAM
Makanan yang sudah masak dan mahu dikisar untuk dibekukan. Pastikan ia nya tidak lebih daripada 2 jam pada suhu bilik. Kerana bimbang akan pembiakan bakteria pada makanan.
#7. PANASKAN TIDAK LEBIH SEKALI
Dielakkan memanaskan makanan berlebih lebihan
#8. CARA MEMANASKAN MAKANAN BEKU
Hanya perlu rendamkan sahaja dengan air suam, atau air biasa atau biarkan sahaja berada pada suhu bilik untuk beberapa ketika
#9. SILA BUANG!!
Makanan yang sudah dibekukan dan sudah dipanaskan, sekiranya anak anda tidak habis makan. Jangan simpan semula. Sila buang
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak-anak memang susah kalau nak suruh makan sayur atau buah. Jadi mama kena pancing dengan macam-macam cara untuk mereka suka makan makanan berkhasiat.
Ada yang jadi kreatif dengan buat pelbagai bentuk makanan dan ada juga yang inovatif mencipta resipi yang enak untuk anak-anak teruja mencubanya.
Seperti yang dikongsikan oleh Puan Marimar Mas dalam menyediakan salad buah yang berkrim dan sedap. Ia sangat sesuai untuk memancing anak-anak yang tidak suka makan buah.
Bahan-bahannya juga mudah untuk didapatkan dan yang pasti bukan anak-anak je yang akan seronok, malah ibu dan ayah pun boleh tumpang sekaki.
BAHAN-BAHAN :
Fruit Cocktail (Jenama apa pun boleh)
Susu Pekat
Cheddar Cheese
Nestle Cream (Mesti ada baru sedap)
Corn Kernel (Bukan Cream Corn tau)
Buah-buahan segar (Terpulang nak letak buah apa, lagi banyak lagi sedap)
CARA PENYEDIAAN:
Mula-mula sekali basuh semua buah yang baru dikeluarkan dari peti ais dan potong mengikut saiz kesesuaian mulut korang.
Kalau macam longan tu korang kupas kulit dia dulu dan buang biji kat dalam tu, kang tak pasal-pasal makan tercekik biji pulak.
Seterusnya potong cheddar cheese secara mendadu.
Keluarkan fruit cocktail dan corn kernel dari dalam tin dan buangkan airnya.
Sekarang campurkan Nestle Cream, Cheddar Cheese dan susu pekat tu bersama dan gaul. Kuantiti Nestle Cream tu boleh agak-agak dengan kuantiti buah-buahan korang. Tapi untuk cheddar cheese tu kalau bubuh banyak pun lagi sedap
Bagi yang bertanya, Nestle Cream ni boleh jumpa dekat pasar raya contohnya Aeon Mall atau Giant.
Susu pekat ni pulak boleh letak dalam 2 atau 3 sudu teh je tau, atau mengikut kemanisan mulut korang.
Kemudian masukkan semua buah-buahan dan kacau sampai korang puas hati.
Bila dah siap gaul, letak dalam bekas yang bersesuaian dan simpan dalam peti ais untuk dimakan sejuk-sejuk.
Senang kan? Berbanding makan kek atau manisan, eloklah kalau sediakan salad buah-buahan macam ni.
Secara tak langsung boleh galakkan anak makan buah jugak.
Memang sihat, lazat dan rasa buahnya segar serta menyejukkan tekak. Rasanya pun cukup special, lain daripada lain!
Caruman KWSP bekas suami, bekas isteri boleh ambil untuk nafkah. Perceraian merupakan satu perkara yang tidak diingini tetapi kadangkala tidak dapat dielakkan dalam perkahwinan. Dalam situasi ini, isu nafkah sering menjadi perhatian utama, terutamanya nafkah isteri dan anak selepas perceraian.