Pancake pisang sesuai dijadikan hidangan sarapan atau snacking di petang hari untuk si kecil. Hanya dua bahan sahaja cukup untuk buat si kecil kenyang. Mudah untuk dibuat, sedap pula tu! Ibu ayah pun boleh makan sekali dengan anak.
Pisang mempunyai banyak khasiat untuk si kecil. Pisang dapat membekalkan sumber tenaga yang baik untuk bayi. Anak yang sedang membesar memerlukan tenaga yang mencukupi untuk melakukan pelbagai aktiviti dengan tubuh yang aktif. Pisang mengandungi komponen pektin dapat membuatkan si kecil berasa kenyang.
Pisang juga merupakan buah yang membantu melancarkan proses pencernaan. Ianya memgandungi sumber serat optimum. Setiap 120 gram pisang mengandungi lebih kurang 3 gram serat. Keperluan serat bagi anak yang berumur tiha hingga lima tahun ialah 8-10 gram sehari. Dengan dua atau tiga biji pisang sehari sudah memadai untuk anak.
Pisang mengandungi kalium, iaitu mineral yang membantu dalam mengawal tekanan darah serta mengelakkan kerapuhan tulang. Pisang juga mengandungi potassium iaitu elektrolit mineral yang mampu mengalir ke seluruh tubuh dan diperlukan dalam menjaga degupan jantung si manja.
Jom lihat resipi pancake pisang mudah yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Fairuz Hana Mohd Ghazi di Kumpulan Facebook Resepi Makanan Bayi.
RESEPI PANCAKE PISANG
Salam dan hi.
Sy kongsi resepi pancake pisang paling simple. Sy introduced masa dia umur 6 bulan lebih.
Bahan- bahan:
– 1 biji telur
– 1 biji pisang (saiz montel yang besar tu)
Tips: pisang kena betul- betul masak kalau tak, boleh buat sembelit.
Ads
Cara- cara:
1. Lenyek pisang dan kacau bersama telur.
2. Masak atas pan seperti pancake api perlahan.
3. Adunan memang cair sikit and nanti nak terbalikkan tricky sikit, sebab tu api perlahan dan lama sikit masak. Jadi elok je. Texture dia akan jadi lembut dan squashy tapi masih boleh untuk baby grab sendiri.
Saya hidang dengan food finger lain. Baby mostly BLW, ada masa saya bagi juga makanan lenyek.
Cuma mentimun sejuk tu untuk dia gigit- gigit gatal gusi (teething phase) kena monitor kalau nak bagi dia timun, biasa dia makan yang tengah- tengah tu je kalau dia dah start gigit yang keras terus ambil.
Mudah sangat resepi yang dikongsikan. ibu bekerja juga boleh menyediakan hidangan ini kerana tidak mengambil masa yang terlalu lama. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Cuti sekolah yang kini masuk hari ke enam hari ini sudah membuatkan mak-mak mula buntu menyiapkan sarapan pagi dan minum petang untuk anak.
Bosan nasi goreng dan roti, kali ini buatkan cucur rangup pula untuk anak-anak. Paling menarik rupanya ada cara untuk memastikan adunan lagi rangup di luar dan lembut di dalam. Dr Mazliana Mazlan berkongsi tipnya.
Rangup betul cucur bilis ni tak boleh bawak bincang. Makan dah berapa ketul tak terasa, sebab sedap sangat.
Korang boleh try buat tau. Syarat dia mudah je, kena ada ais panas 100 darjah.
Bahan yang saya guna kalini;
Bilis
Kentang
Bawang besar
Tepung gandum tanpa peluntur non GMO
Garam Himalaya
Raw cane sugar
Chop bilis, kentang, bawang 5 saat.
On kettle mode untuk dapatkan air suhu 100 darjah.
Masuk semua bahan, mix 15 saat.
Selesai!
Kemudian bulatkan dan goreng.
Makan masa panas rangup betul. Cucur ni lembut sampai ke petang tau.
Selain bergedil yang boleh dijadikan salah satu menu untuk hidangan bersama keluarga, tauhu bergedil juga menjadi kegemaran ramai buat kudapan minum pagi atau makan petang. Bahan-bahan yang digunakan pun tidaklah susah untuk didapati. Tapi kalau tak ada tafu pop, rupanya kulit popia juga boleh dijadikan ganti untuk realisasikan tekak yang mengidam.
Seperti perkongsian Nur Aleeza Ramlee di Facebook miliknya yang dikongsikan di grup perkongsian resipi di FB. Resipinya cukup ringkas. Bak kata Aleeza bahan-bahan yang diperlukan seperti juga membuat bergedil, bebas untuk letak apa sahaja ikut citarasa masing-masing.
Apa yang lainnya jika tiada tofu pop, anda boleh menggunakan kulit popia sebagai ganti. Makan panas-panas dengan kerangupannya mesti syok. Boleh buat menu berbuka hari pertama puasa esok.
“Sis share cara² buat popia begedil kat sini kot sape² nk buat laaaa
Step² tgk pd pic yer..bahan² mcm kita buat begedil, sukati la nk taruk apa
Dh siap semua, bancuh tepung gandum or tepung bistari pon boleh dgn air sejuk dlm petiais tu, bancuhan cair yer..celupkn dgn popia td, goreng hgga nmpk keperangan.
“Sambal kicap ; cili api 15bj, bawang putih seulas, bawang goreng diblend. Taruk kicap manis.”