Rugi kiranya jika ada yang belum merasai keenakan rasa Puding Buah Kuah Kastard sebagai pilihan menu pencuci mulut yang begitu lazat dimakan sejuk. Kelembutan tekstur puding bersatu dengan buah yang segar menjadikan menu ini bukan sahaja mampu menawan selera orang dewasa malah kanak-kanak juga akan teruja untuk menikmatinya.
Sementelah jika ada yang ingin mencuba untuk menyediakan menu ini untuk keluarga, apa kata sediakan seperti resipi yang dikongsikan oleh Mr Ali. Pasti puas hati!
Puding Buah kuah Kastard
Bahan – Bahan
( Puding)
2 setengah cawan air
4 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
1 tin susu cair
Texture puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar agar serbuk. Gaul dengan bahan di atas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar.
(Kuah Kastard)
2 cawan air
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
secubit garam
Cara-Cara
Puding:
1.Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan
2.Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
3.Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti
Kuah Kastard:
1.Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api
2.Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
3.Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba semua!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI