Bila anak dah mula boleh bercakap, memang seronok kita melayan. Dengan gaya comel dan suara manja anak, tak puas rasanya bersembang dengan anak ni. Bercakap tentang gelagat anak bercakap, sebuah video yang dikongsikan Jehan Miskin meraih perhatian ramai.

Di dalam video tersebut dapat dilihat anaknya, Axel Nova Rhee sudah mula pandai bercakap dan menyebut beberapa perkataan seperti Appa, Amma, Nana, cat, piza dan sebagainya.

Artikel Menarik: [Sama Betul Macam Mummy! Comel Je Hayder Ajuk Cara Eyra Hazali Berjalan]

Pandainya Sebut Satu-Satu, Axel Ikut Jehan Miskin Bercakap. Comelnya!

 

Reaksi Jehan setiap kali anaknya berjaya menyebut setiap perkataan memang priceless. Nampak sangat seronok dan bahagia bila anaknya yang kini berusia 18 bulan dengan petah menyebut setiap perkataan yang diajar.

IKLAN

Artikel Menarik: [Bentuk Badan & Pakaian Lebih Kurang. Tersilap Abah, Adik Ni Keliru Antara 2 Lelaki!]

Jom tonton video;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jehan Miskin (@jehan_miskin)

Rangsanglah anak yang dah mula belajar bercakap. Ada beberapa cara yang boleh kita buat seperti;

Tip 1: Face to Face
Apabila bermain dan berinteraksi dengan anak anda, rendahkan badan, supaya dapat bersemuka dan bertentang mata. Anda boleh duduk di lantai dan anak duduk di kerusi, atau baring di lantai bila anak bermain di lantai. Dengan cara ini, anak anda dapat melihat dan mendengar apa yang anda sebut dengan lebih baik.

IKLAN

Tip 2: Intonasi Menarik
Kanak-kanak mudah tertarik dengan melodi. Tak hairanlah mereka memberi respon yang sangat baik pada lagu. Jadi apa salahnya kita bercakap dan berinteraksi dengan anak menggunakan intonasi berlagu yang menarik. Ia secara langsung boleh menarik minat anda untuk mendengar dan memahami apa yang kita cakapkan.

Artikel Menarik: [Rawatan ‘Best’, Snek Pantang Sedap! Suraya Mother Care & Beauty Tawarkan Servis Terbaik]

Tip 3: Mainan Yang Merangsang Deria
Dah nama pun kanak-kanak kan, mestilah mereka sukakan mainan. Bermain adalah waktu belajar bagi mereka. Tapi, kita sukar untuk mendapatkan perhatian anak sekiranya mainan tersebut membosankan atau terlalu sukar untuk kanak-kanak fahami cara untuk bermain.

IKLAN

Tip 4: Guna Ayat Yang Ringkas
Keseronokan berinteraksi adalah bergantung kepada sejauh mana kita memahami sesuatu bahasa. Semakin faham dan tahu menggunakan bahasa, semakin mudah dan seronpk untuk kanak-kanak berinteraksi.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Pandainya Sebut Satu-Satu, Axel Ikut Jehan Miskin Bercakap. Comelnya!