Biasanya menginjak usia 6 bulan anak belajar makan. Bagaimanapun selepas mula pandai berjalan, bukan main susah nak makan. Terpaksa berkejar dulu barulah boleh suap. Tu pun semangkuk makanan tak semestinya habis.
Paling risau bila nampak berat anak semakin susut dengan ketara dan apa yang dibimbangi ibu bila nak buat check up di klinik. Nak tak nak mesti nurse akan tanya macam-macam soalan.
Perkongsian dari Puan Nur Nabila melalui Group Happy Baby Foods Malaysia mengenai caranya tackle anak makan boleh dicuba.
Saya nak share sedikit, mungkin benda kecil untuk sesetengah orang tapi saya rasa besar untuk saya. Bermula dari 6 bulan dia ada selera nak makan, tapi masuk 7 bulan lebih macam tu dia dah kurang makan sebab anak saya dah mula nak berdiri. Dia memang fokus dekat kaki. Kalau makan tu memang lepas 5 suap dia nak bangun dari baby chair dan main.
Jadi memang mommy bertabah bagi makan nak habiskan satu meal pun makan masa sejam, tu pun selalu tak habis.
Mula-mula memang susah hati sebab risau berat dia tak naik. Boleh kata bila dia buka mata je dia memang nak main sampai tidur.
Apa yang saya buat, saya kerapkan bagi dia makan. Saya pecah-pecahkan portion jadi separuh dan bagi bila dia nak, lepas tu biar dia main kejap dan sambung balik makan. Macam tu lah rutin dia dari pagi sampai petang.
Alhamdulillah, hari ni check up, nurse cakap bagus berat baby naik cantik je. Nurse puji sebab walaupun baby dah dapat kaki, berat naik juga dekat 1 kg. Rasa nak menangis pula sebab dekat dua bulan lebih ni memang struggle masak macam-macam dan cari jalan nak bagi anak makan.
Posted by Nur Nabila on Tuesday, 26 March 2019
Semoga mommies yang anak semakin aktif ni, jangan putus asa, kena banyakkan bersabar. Tengok lah video anak sy makan tu, kena pegang tangan daddy nya baru nak makan, kena makan sama-sama baru nak. Sabar je lah. Janji anak nak makan.
Posted by Nur Nabila on Tuesday, 26 March 2019
Sumber: Nur Nabila
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Doktor Kongsi Jenis-Jenis Makanan Yang Boleh Tambah Berat Anak
Hati mak mana yang tak risau bila tengok berat badan anak tak naik-naik. Dah makan tapi tetap tak naik-naik juga sehingga menyebabkan berat badanya kurang normal.
Bila anak makin ‘melidi’, tentu sekali ibu akan berasa bimbang. Menurut perkongsian Dr.mazliana.mazlan, ada pelbagai jenis makanan sihat yang boleh menaikkan berat badan anak dengan baik. Ikuti perkongsian ini.
Banyakkan makanan padat nutrisi untuk naikkan berat badan anak. Kita taknak anak berlebihan berat badan hanya sebab dari gula dan transfat.
Banyakkan real food untuk anak-anak, dan bukan makanan ultra processed. Supaya kita dapat naikkan berat badan yang berkualiti pada anak.
Tiga sumber utama yang kita boleh bagi anak makan, untuk naikkan berat badan mereka.
1. Karbohidrat
2. Protein
3. Lemak baik
Penting untuk kita cukupkan keperluan anak dari 3 sumber ini, untuk dapatkan berat badan yang ideal buat anak.
Jika kurang, berat badan tak akan naik.
Jika lebih, berat badan akan bertambah.
Berpada, walaupun ianya real food, tetap ada limit untuk anak kita makan.
Saya bagi contoh makanan untuk tambah berat badan, yang ada di rumah saya. Banyak lagi pilihan yang ada di pasaraya, boleh cari ikut kesesuaian keluarga kita.
Karbohidrat – nasi, pasta, ubi
Protein – ikan, ayam, daging, kacang, telur
Lemak baik – cheese, avocado, butter, minyak sapi, kacang
Cuba cari makanan di atas, yang kurang diproses. Pilihan sentiasa ada, cuma perlukan sedikit pengetahuan supaya kita jumpa pilihan yang lebih baik.
Sama-sama kita cuba ya, sediakan pilihan makanan yang baik untuk anak.
Kredit: mazliana.mazlan
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz
Buat pertama kalinya BINTANG KECIL membawa anda menyaksikan kisah magisnya ciptaan Allah di samping mendekati kehidupan para sahabat nabi dan tokoh ilmuwan di dalam siri Hikayat 1001 Malam yang disokong sepenuhnya dari TATEH. Saksikan setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini istimewa bersama PU RIZ dan team BK Squad di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan pada jam 6.30 petang. Jangan ketinggalan! Follow @bintangkecil #bintangkecilmy #bintangkecil #1001Malam
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Gemar Makan Keju Tapi Ibu Tahu Tak Berapa Banyak Si Kecil Boleh Makan Sehari?
Makanan berisi keju seperti piza, sering menjadi pilihan dalam pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?Ikuti perkongsian dari Hello doktor ini.
Kepelbagaian produk tenusu
Keju yang berbeza akan memberikan jumlah lemak, kalori, vitamin dan mineral berlainan.
Antara jenis keju yang ada di pasaran seperti parmesan, mozarella, keju kotej, keju krim tanpa lemak dan sebagainya.
Boleh terbayang keenakan keju, bukan?
Pun begitu, jangan dilupakan – keju boleh mengandungi lemak tepu yang tinggi, sebab itulah anda perlu mengawal saiz setiap hidangan yang diambil.
Keju termasuk dalam produk tenusu dan secara umumnya, keju dan makanan tenusu lain adalah sumber tenaga, protein, kalsium dan vitamin A yang baik.
Satu bahagian keju boleh menjadi salah satu daripada 3 hidangan susu dan hasil tenusu lain yang perlu diambil kanak-kanak setiap hari.
Pengambilan produk tenusu harian
Dalam garis panduan pemakanan yang dikeluarkan Amerika Syarikat memberikan beberapa kejutan.
Salah satunya adalah kanak-kanak berusia 4 hingga 18 tahun tidak mengambil produk tenusu harian mengikut jumlah yang disyorkan.
Keadaan ini secara tidak langsung meletakkan kanak-kanak kepada risiko untuk mengalami kecederaan atau riket – penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin D mengakibatkan tulang menjadi lembut.
Pengambilan makanan atau minuman hasil tenusu adalah penting dalam diet pemakanan harian.
Ini kerana selain menjadi sumber karbohidrat, protein dan lemak, ia kaya dengan vitamin dan mineral, termasuklah kalsium dan vitamin D.
Penting untuk tumbesaran anak
Umumnya, kalsium dan vitamin D penting dalam semua peringkat kehidupan seseorang individu, khususnya kanak-kanak.
Kalsium diperlukan untuk menjaga tulang kuat. Manakala vitamin D mempunyai peranan penting untuk badan kita menyerap kalsium.
Jadi pengambilan susu mencukupi adalah penting bagi kanak-kanak yang aktif, terutamanya jika mereka bergelar atlet muda.
Kanak-kanak lelaki dan perempuan berusia antara 4 hingga 8 tahun memerlukan 2.5 cawan hasil tenusu setiap hari.
Sementara anak yang berusia 9 hingga 18 tahun disarankan untuk mengambil 3 cawan tenusu sehari.
Bagi memenuhi saranan pengambilan produk tenusu harian untuk kanak-kanak dianggap perkara yang mudah kerana ia boleh diambil dalam pelbagai bentuk.
Antara hasil tenusu yang boleh menjadi pilihan adalah seperti susu, yogurt dan keju merupakan sumber kaya dengan kalsium.
Produk tenusu rendah lemak
Berdasarkan panduan pemakanan baharu, ibu bapa turut disarankan untuk memasukkan susu tanpa lemak atau rendah lemak.
Garis panduan tersebut mengesyorkan produk hasil tenusu tanpa lemak atau 1% berbanding 2% susu, susu penuh dan keju biasa kerana ia memberikan nutrien yang sama dan kurang lemak.
Saranan lain adalah untuk memilih susu dan yogurt lebih kerap daripada keju kerana kedua-duanya mengandungi kurang lemak tepu dan natrium, tetapi lebih tinggi kalium, vitamin A dan D.
Sekiranya anak mempunyai masalah intoleransi laktosa, berikan mereka susu, yogurt dan keju tanpa laktosa.
Pilihan ini tetap memberikan jumlah kalsium, vitamin D dalam kuantiti yang sama selain mineral lain.
Susu soya juga merupakan pilihan yang baik kerana ia diperkaya dengan kalsium, vitamin D dan pelbagai vitamin dan mineral.
Diet pemakanan harian anak
Untuk membantu anak anda memenuhi pengambilan susu yang disyorkan, ibu boleh mencuba cadangan berikut:
Sarapan pagi
- Susu tanpa lemak atau 1% lemak bersama bijirin sarapan, smoothie atau oat mahupun diminum sahaja
- Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak dan buah
- Masukkan sekeping keju ke dalam hidangan masakan telur seperti telur dadar atau telur hancur
Makan tengah hari
- Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak
- Sekotak susu tanpa lemak atau 1% lemak
- Letakkan keju rendah lemak bersama sandwic
- Keju rendah lemak dan biskut
- Keju kotej rendah lemak dan buah
Makan malam
- 1 cawan susu tanpa lemak atau 1% lemak
- Masukkan keju rendah lemak bersama protein, salad, sayur-sayuran
Berapa usia sesuai perkenalkan keju kepada si manja?
Mesti ada ibu yang ingin mengetahui masa yang sesuai perkenalkan keju pada si kecil, bukan?
Sebaiknya anda bertanyakan kepada doktor sebelum memberikan keju kepada bayi apabila mereka sudah mula mengambil makanan pejal.
Ada pakar berpendapat keju selamat diberikan kepada bayi seawal usia 6 bulan.
Manakala sesetengah yang lain mengatakan lebih baik menunggu apabila si manja mencecah usia 8 hingga 10 bulan.
Berdasarkan perkongsian daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), keju selamat diberikan dalam makanan harian anak ketika mereka berusia antara 7 hingga 8 bulan.
Walau bagaimanapun, untuk lebih kepastian dapatkan pandangan doktor mengenai panduan khusus bagi bayi anda kerana setiap anak mempunyai perkembangan yang unik dan berbeza.
Paling penting, ibu bapa disarankan untuk menunggu 3 hingga 5 hari sebelum menawarkan makanan baharu kepada bayi.
Dengan cara ini, ia dapat membantu anda untuk mengesan tanda-tanda intoleransi atau reaksi alahan makanan seperti cirit-birit atau ruam.
Perkenalkan keju dan produk tenusu
Keju dan produk tenusu lain adalah makanan berkhasiat untuk anak-anak anda.
Jika anda baharu bercadang untuk memperkenalkannya dalam diet pemakanan anak, mulakan dalam jumlah yang kecil tetapi menyeronokkan.
Paling penting, elakkan memaksa mereka untuk mencubanya.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jangan Memandai Bagi Bayi Bawah 12 Bulan Madu, Silap Haribulan Nyawa Terancam !
Madu memang memang berkhasiat dan mempunyai pelbagai kelebihan. Kita sentiasa mahukan makanan yang terbaik untuk bayi. Tapi tahukah anda madu tidak sepatutnya diberikan kepada bayi?
Madu tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 12 bulan. American Academy of Pediatrics (AAP) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan bahawa madu tidak boleh ditambah kepada makanan, air atau formula yang diberikan kepada bayi yang berusia lebih muda daripada usia 12 bulan. Secara teknikalnya, ia termasuk madu mentah mahu pun yang terkandung di dalam makanan makanan yang dipanggang atau diproses menggunakan madu.
Juga baca: Kita Dah Mengantuk, Dia Masih Tahan Mata? Nak Anak Tidur Awal Elakkan Buat Ini
Ramai yang yang tidak tahu madu bahaya kepada bayi berumur di bawah 12 bulan walaupun madu telah diletakkan atau dicampur ke dalam makanan ketika dalam peringkat pemprosesan. Terdapat kebanyakan etnik dan budaya yang terus memberikan bayi madu seawal dari lahir dan terus memasukkannya awal ke dalam diet bayi tanpa menyedari tindakan ini boleh mengundang bahaya dan boleh mengancam nyawa si kecil.
KENAPA MADU BERBAHAYA KEPADA BAYI?
Madu berkemungkinan mengandungi spora Clostridium botulinum yang boleh menyebabkan keracunan yang dipanggil botulisme. Daripada 145 kes botulisme yang dilaporkan setiap tahun di Amerika Syarikat, kira-kira 94 kes (65%) adalah botulisme bayi.
Walau bagaimanapun pakar-pakar menganggarkan angka-angka ini daripada 250 kes setahun dengan banyak kes yang tidak dikenalpasti. Apa yang menyedihkan ialah 90% bayi yang didiagnosis dengan botulisme bayi di Amerika Syarikat adalah di bawah umur enam bulan!
Juga baca: Bayi Ada 5 Jenis Tangisan, Kalau Mama Papa Boleh Bezakan Senanglah Nak Jaga
Pencemaran spora Clostridium botulinum boleh terjadi apabila lebah terdedah kepada flora yang tumbuh pada tanah yang mengandungi spora / bakteria botulisme atau sarang lebah terdedah secara terus kepada spora ini.
Madu kebanyakannya dimakan dalam bentuk mentah dan biasanya tidak dipasteur atau disterilkan. Madu walau telah dipasteur boleh mengandungi spora botulism dan tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah umur 12 bulan!
Jika bayi menelan spora Clostridium botulinum, ia akan berkembang di dalam usus mereka dan akan menghasilkan toksin. Tidak seperti orang dewasa dan kanak-kanak lebih tua, bayi boleh jatuh sakit akibat daripada toksin yang dihasilkan oleh bakteria ini.
TANDA-TANDA AMARAN BOTULISME BAYI
Botulisme akibat daripada kolonisasi oleh bakteria dalam sistem penghadaman bayi. Gejala biasanya muncul dalam masa 12-36 jam selepas bayi terdedah kepada makan makanan yang tercemar. Ia juga mungkin berlaku seawal beberapa jam dan sehingga 10 hari. Gejala botulisme pada bayi mungkin berlaku sehingga 14 hari kemudian!
Bayi dengan botulisme mungkin mempunyai gejala berikut:
- Keletihan
- Selera makan menurun atau kurang menyusu
- Sembelit
- Tangisan yang lemah
- Otot menjadi lembik (tanda mungkin atrofi otot)
- Kelemahan muka
- Susah untuk menelan atau refleks gag yang lemah
Gejala ini disebabkan oleh lumpuh otot yang disebabkan oleh toksin bakteria. Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda botulisme, terus bawa ke bahagian kecemasan dengan segera kerana ia boleh mengancam nyawa!
BAYI TERLALU KECIL UNTUK MELAWAN BOTULISME
Orang dewasa tidak terjejas dengan sejumlah kecil spora botulinium berbanding bayi. Pada orang dewasa, jumlah spora botulisme yang ditelan (jika ada) dari madu sangat kecil jumlahnya kerana kita mempunyai usus matang. Usus orang dewasa mengandung asid yang cukup untuk menangkal pengeluaran toksin yang menghasilkan bakteria botulisme.
Sebaik sahaja bayi mencapai umur satu tahun atau lebih, usus mereka akan mempunyai keseimbangan asid yang akan membantu memusnahkan dan melawan sebarang toksin yang menghasilkan bakteri botulisme.
BOLEHKAH BAYI SAYA MAKAN MAKANAN YANG DIBAKAR DENGAN MADU?
Spora botulisme hanya boleh dibunuh oleh haba yang tinggi yang boleh diperolehi dalam tekanan pembakar. Toksin (yang dihasilkan dalam keadaan anaerob) hanya boleh dimusnahkan dengan mendidih (WHO). Jadi secara teknikal, madu tidak selamat untuk bayi walaupun dalam bentuk yang dimasak seperti dalam makanan yang dipanggang seperti roti.
Spora botulisme TIDAK akan musnahkan semasa proses memanggang atau melalui mana-mana kaedah memasak rumah. Berbincanglah dengan pakar pediatrik dengan untuk mendapatkan kepastian dan maklumat lanjut.
Bagi anda yang ingin mengetahui tentang travel umrah bersama anak kecil dan tipsnya, ikuti rancangan TV Pa&Ma pada Rabu, 4 September 2019, jam 9 malam di Astro Prima & Astro Prima HD bersama pengacara Datin Fouziah Ghous dan suami Datuk Zhafran.
View this post on InstagramA post shared by Pa&Ma (@majalahpama) on
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI